Сумњива смрт сведока рушења у Савамали?

Сумњива смрт сведока рушења у Савамали?

Чувар на једном од порушених објеката у Савамали преминуо је у уторак на Војно-медицинској академији у Београду. Реакције на изненадну смрт Слободана Танасковића (58) додатно су подигле тензије између власти и јавности која већ месец дана предвођена Грађанском иницијативом Не да(ви)мо Београд, протестује и тражи одговоре и одговорност за оне који су наредили и извели ноћно и незаконито рушење објеката у Херцеговачкој улици.

Људи из Иницијативе кажу да они не лицитирају о околностима чувареве смрти, али да ће свакако на списак својих захтева ставити и тај да се цео трагичан случај испита до краја.

– Човек је умро. Ми ништа не тврдимо, али ако се његова смрт не испита до краја, ако не сазнамо шта му се десило, онда не знам шта још можемо да очекујемо од државе. То је сада најважније – изјавио је за “Вести” Радомир Лазовић из Иницијативе Не да(ви)мо Београд.

Шабић није патолог

Покрет социјалиста је Родољуба Шабића оптужио да користи туђу смрт у политичке сврхе.
“Повереник за информације има широк спектар овлашћења и права, али ниједно од њих му не даје за право да тумачи нечију смрт, да одређује њен узрок. То још увек могу да раде само патолози, повереник за информације, не”, оценили су Вулинови социјалисти.

Несрећни чувар Слободан Танасковић био је један од ретких који је првих дана пристао да говори за медије о постизборној ноћи када су га људи са фантомкама везали и одузели му мобилни телефон док су багери рушили приватне објекте који се налазе на траси пројекта Београд на води.

Захваљујући њему и пролазницима које су људи у фантомкама те ноћи такође заустављали и малтретирали, до јавности је дошла и прича о догађају у Савамали, да би месец дана касније незадовољство јавности кулминирало и смрћу чувара. Све је додатно узбунила и изјава повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића који је на свом блогу написао да је Танасковић “ваљда прва жртва ноћне акције 25. априла”.

Повереник је открио да је протеклог викенда мејлом обавештен о томе да чувар има здравствене проблеме и да је пребачен на ВМА.

“Последњи извештај који смо добили од његовог колеге из агенције који га је посетио јесте да су том јадном човеку на ВМА, због психичких проблема, везане и руке и ноге”, написао је Шабић.

То је изазвало реакције и министра здравља Златибора Лончара који је затражио од надлежних на ВМА да му се “за сат времена” достави сва документација о лечењу Танасковића.

– По ономе што сам видео, нисам успео да нађем у документацији да је било било каквих проблема, да је човек лоше лечен или било шта. По информацијама које имам, није било никаквих проблема, нити је нешто намерно урађено њему нити да није добро лечен – тврди министар и објашњава да је на ВМА чувар пребачен јер је ова здравствена установа тог дана била дежурна.

Власник фирме Искра, чији су објекти срушени, а који је преко агенције и ангажовао несрећног чувара, каже да покојног Танасковића лично није познавао, а да су до њега стизале приче да је након ноћи рушења био у растројеном стању.

– Причао је да стално неки црни џип пролази Херцеговачком и застаје поред Искре. Почео је да се плаши да ноћу спава у Искри, склањао се у Ластину станицу, преко пута – казао је Душан Миљевић.
Према његовим сазнањима, Танасковићу је пре неколико дана позлило, а Хитна помоћ је констатовала прединфарктно стање и одвезла га на ВМА.

– Прве вести са ВМА су биле да га држе на кардиологији. После ми је речено да је пребачен на друго одељење јер има неких проблема с цревима. Кажу да је задњих неколико дана на ВМА био везаних руку и ногу и да је неповезано говорио – додаје власник Искре.

Тражити одговоре лекара

Да ли би смрт једног од сведока “ноћих дугих багера” морала да се озбиљно испита, сматрају и адвокати.
Бранислав Тапушковић каже да лекари морају да утврде да ли постоји узрочна веза између рушења у Савамали и смрти чувара, док Боривоје Боројевић за додаје да уколико се та веза утврди, “за онога ко је чувара везао то би могла бити отежавајућа околност”.
Према његовим речима, када су колеге отишле да га обиђу на ВМА, добиле су информацију да је преминуо због “упале панкреаса”.

Власник Искре је, како каже, забринут чудним развојем догађаја, о свему обавестио и Сашу Јанковића и Родољуба Шабића.

Размишљали да откажу протест

Радомир Лазовић из Иницијативе каже да су након сазнања за чувареву смрт размишљали и да откажу протестни скуп који је у среду ипак одржан испред Скупштине Града. Било је присутно више од 10.000 људи који су захтевали одговоре и оставке одговрних за рушење дела Савамале под фантомкама и под окриљем ноћи, само неколико сати након затварања бирачких места 24. априла. Након мирног протеста, уследила је шетња са задржвањем испред медијских кућа Новости, РТС и Политике, чијим извештавањем о догађајима у Савамали ови грађани нису задовољни.
Јанковић: Без инсинуација!

Заштитник грађана Саша Јанковић оценио је да је преминули сведок Слободан Танасковић “сигурно могао помоћи у истрази”, али да “било какве инсинуације у вези његове смрти немају чињеничног основа и некоректне су према здравственим радницима”.
– Било је видљиво да је био благ човек које је много тешкоћа у животу проживео, чак и људи под фантомкама су му се те ноћи обраћали са ‘ћале’ и трудили се да га не малтретирају више него што су морали да би извршили задатак – казао је Јанковић.

Ј. Арсеновић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Руководство ЕПС-а поново лаже и манипулише после смрти радника на "Пољу Д" у Колубари

Руководство ЕПС-а поново лаже и манипулише после смрти радника на “Пољу Д” у Колубари

Србија данас коментар: Како сте ви то из ЕПС-а све лепо написали. Штета само што …

TEХЕРАН Нестала струја у граду, народ бесан у мраку виче „Доле диктатор“ (видео)

TEХЕРАН Нестала струја у граду, народ бесан у мраку виче „Доле диктатор“ (видео)

Ово није први пут последњих неколико месеци да престоницу Ирана задеси тотални колапс електричне енергије. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *