Сваки пети предузетник у блокади

0
(0)

Увелико ”везане руке” готово 105.000 предузећа и више од 200.000 предузетника. Неликвидност је велика, а дуговања достигла износ од 172 милијарде динара

ИЗНОС дуга који онемогућава несметан рад готово 60.000 предузећа и предузетника сада премашује 172 милијарде динара. Када се на ово додају редовне и затезне камате, тренутна задуженост је још већа. С обзиром на то да је у Србији активно 104.406 предузећа и више од 200.000 предузетника, произилази да је тренутно сваки пети привредник у блокади због приспелих дугова.

Да је проблем ликвидности привреде изузетно велики, показује и податак да је у протекле три године, колико постоји одредба о аутоматском стечају, равно 31.830 предузећа стекло услов за овај стечајни поступак. То су све фирме чији су рачуни били у непрекидној блокади три, па две, и сада једну годину. Више од трећине ових фирми више не постоји, док остали чекају свој ред пред надлежним привредним судовима.

Закон је веома строг према онима у блокади. Од ове године, за предузећа којима су рачуни блокирани непрекидно у трајању годину дана, обавезан је стечај. Или редован, ако га покрене поверилац, где је ипак могућа и реорганизација, или аутоматски, ако нема заинтересованих поверилаца. Тада се предузећа обавезно гаси и брише из регистра.

Последњи јавно познати подаци казују да је у српским фирмама сваки динар позајмљеног капитала покривен са свега 55 пара сопственог капитала. Нови подаци биће познати крајем маја, када се обраде финансијски извештаји привреде за протеклу годину.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

EKСПЕРТ УПОЗОРИО СРБИЈУ: Следи банкрот државе и глад, једино овако можете да се припремите (ВИДЕО)

4.3 (14) Економиста др Иван Пајовић тврди да режим Александра Вучића превише задужује Србију и …

Ко су стварни диктатори XXI века – сатанистички планови „Конгломерата“

4.5 (10) Почетком октобра 2013. банка Креди свис (Crédit Suisse) објавила је годишњи извештај о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *