Здравље

Сваки трећи прехрамбени производ у нашим супермаркетима – не зна се шта је у њему

Београд — Исправну декларацију у продавницама има 68 одсто прехрамбених производа а 32 одсто има неки недостатак, показало је истраживање организације ИХИС Нутриционизам

Истраживањем је било обухваћено више од 2.500 производа.

Утврђено је да су најбоље декларисани слатки и слани кондиторски производи, док највише неодговарајућих ознака имају хлеб, пецива и роба означена као “здрва храна”.

Како је саопштио ИХИС Нутриционизам, највише примера намерног завођења потрошача је у категорији безалкохолних пића на којима су ознаке о непостојећем квалитету.

Код здраве хране исправно је декларисано тек 52, односно 55 одсто производа. Најчешће грешке у категорији хлеба су неадекватно декларисање адитива, неболдирани алергени, неразумљиве нутритивне изјаве типа “извор и висок садржај протеина и/или влакана”.

Изглед декларација у обе ове категорије наводи на закључак да недостају стручњаци, пре свега технолози, код произвођача ових производа.

У категорији безалкохолних пића има много примера неисправног декларисања и ту је највећи број грешака које проузрокују намерно завођење потрошача.

Приметно је да су произвођачи ангажовали агенције које покушавају да истакну непостојећи квалитет производа.

У тој категорији грешке су и даље: неистицање заслађивача у називу производа, такође неистицање додавања витамина у називу производа са намером да потрошач помисли да се они налазе природно у воћном соку.

Недостаје и хемијски облик витамина у списку састојака.

Слика на фронту паковања и назив производа нису усклађени. И даље је намерно нејасно означавање воћних сокова, нектара и освежавајућих безалкохолних пића на фронту паковања, иако је количина воћног садржаја драстично различита у ове три категорије производа.

Иначе, ИХИС Нутриционизам је и пре примене садашњег Правилника о декларисању, означавању и рекламирању, још 2013. године урадио слично истраживање, и тада је констатовано да је било 66 одсто добрих декларација.

“Правилник о декларисању утицао је на побољшање исправности декларација прехрамбених производа само за два одсто, али је очигледан његов позитиван утицај како на текстове декларација, које су постале читљивије и јасније, тако и на сигурност при избору адекватних производа, што је нарочито значајно потрошачима који имају проблеме са алергенима”, изјавила је директорка ИХИС Нутриционизма Даница Зарић.

ИХИС Нутриционизам је чланица ИХИС Научно – технолошког парка Земун, која ради на развоју, креирању и декларисању прехрамбених и функционалних производа.

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!