fbpx
Насловна / Србија / Хроника / Све о Асомакуму и фалсификованој личној карти Андреја Вучића
Све о Асомакуму и фалсификованој личној карти Андреја Вучића 1

Све о Асомакуму и фалсификованој личној карти Андреја Вучића

Појединости из случаја који је у јавност Србије увео Андреја Вучића, брата председника Србије, и његов судски епилог

Kада је Андреј Вучић 2014. пред Привредним судом покушао да оспори власништво у фирми Асомакум износећи тврдње да му је фалсификована лична карта, суд ту тужбу није одбацио, иако су од оснивања спорне фирме до подношења тужбе, прошле четири и по године.

Правни стручњаци са којима су новинари БИРН-а разговарали током 2015. године оценили су да поступак није ни могао бити покренут због пропуштања законског рока. На том трагу настала је серија текстова која прати случај оспораваног Асомакума.

Фирма Асомакум основана је у марту 2010. године, а већ у јуну исте године рачун фирме био је у блокади због дуга од 22 милиона.

Андреја Вучића, регистрованог власника ове фирме, тим поводом саслушала је Пореска полиција. У белешци са саслушања из децембра 2010. године, брат тадашњег заменика председника СНС-а, наводи да није власник, ни оснивач фирме Асомакум. На питање инспектора Одсека пореске полиције за сузбијање организованог финансијског криминала – да ли је губио личну карту, одговара да није.

Агенција за привредне регистер (АПР) подноси пријаву против Андреја Вучића Првом основном јавном тужилаштву у Београду током септембра 2011, а убрзо након тога подигнут је и оптужни предлог против њега и фирме Асомакум.

Прво рочиште, заказано у децембру 2012. године, отказано је. У поднеску заступника Андреја Вучића наводи се да је лична карта којом је фирма основана заправо фалсификат, након чега Прво основно јавно тужилаштво одустаје од оптужнице. Привредни суд доноси решење о обустављању привредно-казненог поступка почетком марта 2013. године.

Случај Асомакум био је непознаница за јавност све до октобра 2014. године када посланик Зоран Живковић, на скупштинском заседању, износи информацију да је брат тадашњег премијера, власник поменуте фирме. Александар Вучић тада демантује Живковићеве тврдње.

Убрзо након јавне прозивке, а четири и по године од оснивања, Андреј Вучић подноси тужбу против Асомакума тражећи ништавност оснивачког акта пред Привредним судом у Београду.

Непуних годину дана од почетка процеса, усвојен је захтев правног заступника Андреја Вучића за изузеће суткиње Мирјане Јовановић, због наводног одуговлачења поступка. На њено место је, крајем септембра 2015. године, постављен судија Драган Драговић.

О томе како је брат премијера покушао да оспори умешаност у спорном Асомакуму, због чега је суткња у овом случају изузета, као и о другим детаљима са суђења, читајте наhttps://javno.rs/istrazivanja/problematican-postupak-u-slucaju-asomakum-, првом у серији текстова о случају Асомакум.

Новопостављени судија Драговић затворио је случај на првом следећем рочишту 27.10.2015. године, уз обавештење да ће пресуда бити донета у законском року. Иако је рочиште пратила жустра расправа, кључна питања – да ли је пропуштен рок у коме је Андреј Вучић могао да тужи фирму „Асомакум“ и да ли је Привредни суд његову тужбу требало да одбаци, остала су без одговора.

О свим детаљима са овог рочишта можете се информисати овде:https://javno.rs/istrazivanja/slucaj-asomakum-u-iscekivanju-presude

Дана 18. фебруара 2016. Привредни апелациони суд потврдио је првостепену одлуку о ништавости оснивачког акта фирме Асомакум.

На такву одлуку, правни заступник фирме Асомакум поднео је жалбу Уставном суду Србије. Бројне неправилности на које је указао адвокат Асомакума, а које су пратиле суђење пред Привредним судом можете погледати овде:https://javno.rs/vest/-slucaj-asomakum-pred-ustavnim-sudom-srbije

Иначе, две и по године касније, поступак по уставној жалби адвоката Бранислава Чубрила, још није био окончан. Наиме, у одговору из Уставног суда упућеног БИРН-у 18. септембра ове године, наведено је да је поступак у вези са тим и даље у току.

Упоредо са парничним поступком пред Привредним судом, Више тужилаштво у Београду водило је и кривичну истрагу у вези са тим случајем.

У априлу 2015. године, министар полиције саопштио је да је ухапшено 16 особа под сумњом да су починиле кривично дело прања новца, злоупотребе положаја одговорног лица, али и да су украле идентитет Андреју Вучићу. Истрага је трајала две године.

О детаљима у вези са истрагом ланца преваре фантомских фирми, међу којима је и Асомакум, читајте на: https://javno.rs/vest/osumnjiceni-za-kradju-identiteta-jos-bez-optuznice

Оптужница против 18 особа потврђена је у августу 2017. Детаље из поменуте оптужнице – трансакције између фантомских фирми (наводно основаних ради прања новца и извлачења средстава из буџета) и 10 предузећа која стварно послују на тржишту можете погледати на: https://javno.rs/vest/optuznica-zbog-osnivanja-asomakuma

Иако је оптужница ступила на правну снагу пре скоро годину и по дана, суђење практично још није започело, јер до данас још није одржано ни припремно рочиште.

Прво припремно рочиште заказано за септембар 2017. године, одложено је због одсуства адвоката једног од оптужених, док је други ангажовао новог браниоца због чега је затражено додатно време да се упозна са предметом. Детаље о овом рочишту можете да погледате на: https://javno.rs/vest/novo-odlaganje-sudjenja-u-slucaju-asomakum

На рочишту 24.12.2018. године, уследило је ново одлагање. Разлоге одлагања можете испратити кликом на: https://javno.rs/vest/slucaj-asomakum-novo-odlaganje-sudjenja

Наталија Јовановић, Јавно.рс

Фото: Фацебоок / Српска напредна странка Градски одбор Панчево

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићи и њихове грабљивице преузимају и Kомерцијалну банку: Са њим умиру и банке, јавна предузећа... 10

Вучићи и њихове грабљивице преузимају и Kомерцијалну банку: Са њим умиру и банке, јавна предузећа…

Kо управља финансијским системом неке државе, управља целом том државом. Упркос овој чињеници актуелна власт …

Боки 13 и Зоран Заев умешани у изнуду од милион евра? (видео) 11

Боки 13 и Зоран Заев умешани у изнуду од милион евра? (видео)

Бојана Јовановског македонска полиција привела је по налогу Тужилаштва за организовани криминал због сумње да …

2 Коментара

  1. jes vala sonjo i tunjavko, al to je ono sto se vidi spolja, inace je decko jeben igrac. — bar se to po vojvodini prica, gde se prikuplja reket i prave razne kombinacije i seme, sto reko onaj. — pare o kojima je ovde rec decko trosi za jedno vece a ovim pisanijem samo se prikrivaju mnogo opasnije stvari.

  2. Akas, akas, pa doakas.
    A mislim da je njihovo vreme proslo, sad ce da doakaju.
    Vec je poceo raspad sistema i svadje, pa hapsenja, pa je samo pitanje trenutka kada ce neko ko ima dokaze u fijoci da ih iznese na videlo. Ima puno onih koji su se godinama osiguravali upravo od ovakvih trenutaka.
    Ti nece pasti sami.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *