Тајкун Богићевић оптужује министре и припаднике БИА за криминал и рекетирање, тужилаштво ћути као заливено

0
(0)

Драган Марковић Маркони, некадашњи заменик директора Безбедносно-информативне агенције (БИА), а сада начелник центра БИА у Нишу, јуче је за „Политику” демантовао оптужбе које је на његов рачун на суду изнео оптужени Мирослав Богићевић. Марковић је најавио да ће против власника „Фармакома” у понедељак поднети кривичну пријаву за увреду.

„Ова кривична пријава пружа могућност и Богићевићу да на суду изнесе доказе које има против мене. У противном биће осуђен за наношење увреде мени, што је кривично дело. Верујем у рад државних правосудних органа и верујем да он нема никакве доказе јер ја ништа нисам радио. Ако све буде како треба, новчана средства која будем добио у том спору даћу у добротворне сврхе. Ово ће јавност моћи да види. Никада нисам срео господина Богићевића. Никада нисам био код њега, никада претио, никада никога слао. Човек је или инструисан или износи лажи. Не знам зашто”, рекао је Драган Марковић за наш лист.

Подсећамо, Богићевић, оптужен за злоупотребе са кредитима Привредне банке Београд у корист „Фармакома”, износећи одбрану на суду тврдио је прекјуче да је бивши високи функционер Безбедносно-информативне агенције Драган Марковић Маркони помагао једном бизнисмену да преузме Богићевићеву „Млекару Шабац”. Богићевић је помињао и да су му претили и људи који су долазили код њега кући и лажно се представљали да раде у БИА.

На списку прозваних које је Богићевић означио као рушитеље концерна „Фармаком МБ” нашао се и Александар Антић, садашњи министар рударства и енергетике. Богићевић је казао да је Антић поклонио неким фирмама, иза којих стоје криминалци и које немају везе са рударством, 600 квадратних километара рудника концерна „Фармаком”, које је Богићевић купио.

„То је Антић дао под изговором давања истражних и експлоатационих права. Поклонио је имовину која је вредна 2,5 милијарди долара”, казао је власник „Фармаком МБ”.

Иначе, концерн „Фармаком” је платио држави укупно 1.365.864.443 динара и као правно лице за два предузећа 7.815.880 динара за имовину рудника што је веома далеко од 2,5 милијарди долара, сазнаје „Политика”.

Министарство рударства и енергетике саопштило је јуче да нису тачни наводи да је министарство било коме „поклонило” било какву имовину концерна „Фармаком МБ ДОО – Шабац” или рудника у његовом власништву.

„Тако нешто није могуће, с обзиром на то да по члану 34 Закона о рударству и геолошким истраживањима постоји тачно дефинисана процедура по којој се могу добити, али и изгубити одобрења за геолошка истраживања. Да појаснимо – концерн ’Фармаком МБ ДОО – Шабац’ није био власник земљишта на истражним пољима. Такође, минералне сировине су власништво Републике Србије, а не компанија које врше истраживања или евентуалну експлоатацију, тако да не може да буде ни речи о ’поклањању’ било чије ’имовине’”, наводи се у саопштењу министарства, прослеђеном нашем листу.

Чињеница је да су концерн „Фармаком МБ – Шабац” и рудници у његовом саставу имали седам дозвола за геолошка истраживања, али су сва истражна права престала да важе током прошле године, истакли су надлежни у поменутом министарству, додајући да је укупна површина одобрених геолошких истраживања на тим истражним просторима износила 275,62 квадратних километара.

Драган Марковић Маркони: Никада нисам био код Богићевића, никада никога нисам слао код њега, човек је или инструисан или износи лажи

„Сва истражна права су престала да важе. Концерн ’Фармаком МБ ДОО – Шабац’, као ни рудници у његовом саставу, нису ни поднели захтев за њихово продужење, осим за истражно поље Рашка, где нису испунили законске услове за продужетак. Имајући у виду да је простор остао слободан, није постојала законска могућност да се другим правним лицима, која су аплицирала у складу са Законом о рударству и геолошким истраживањима, не одобре геолошка истраживања на тим локалитетима”, наводе у Министарству рударства и енергетике.

Узимајући у обзир да концерн „Фармаком МБ ДОО – Шабац” није власник земљишта на којем је имао истражна права и чињеницу да су истражна права истекла, Министарство рударства и енергетике није никоме ништа ни „одузело” нити „поклонило”, закључује се у саопштењу.

Подсетимо, суђење власнику „Фармакома МБ” Мирославу Богићевићу, из Шапца, и још шесторо оптужених за незаконито одобравање и коришћење 32 кредита Привредне банке Београд Богићевићевој компанији, почело је у Специјалном суду у Београду у понедељак.

Оптужницом Тужилаштва за организовани криминал, осим Богићевића, терете се и председник кредитног одбора Привредне банке Београд Миодраг Салаи, чланови кредитног одбора те банке Александра Јанковић, Вера Медић и Предраг Тошић, затим заменик члана кредитног одбора Душан Вујадиновић и финансијски директор концерна „Фармаком МБ” Оливера Ђорђевић. Седморо оптужених терете се за злоупотребу положаја одговорног лица, којом је „Фармакому МБ” прибављена противправна имовинска корист у износу од 3,4 милијарде динара.

Јуче је пред судом одбрану изнео и другооптужени Миодраг Салаи, председник кредитног одбора Привредне банке, који се терети да је одобравао спорне кредите Богићевићевој фирми. Он је пред судом негирао да се са власником „Фармакома” договорио да незаконито додељује средства овој фирми.

„Никаквог договора између мене и Богићевића о прикривеном кредитирању у марту 2012. није било. Чланови кредитног одбора нису криви ни у једном аспекту поменутом у оптужници”, посведочио је Салаи.

Мирослав Богићевић је у новембру прошле године, пошто му је укинута мера електронског надзора, пренео полицији да је власнику „Курира” Александру Родићу и његовом сараднику Душану Бјелопетровићу дао милион евра да би ушао у посао са немачком компанијом ВАЦ, у вези са куповином „Политике”, и оптужио их за рекетирање, за које је, како је тврдио, знао врх бивше власти.

 Аутор: Александар Бојовић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

КОРОНА НАПАЛА ОПТУЖЕНЕ Одложено суђење у предмету Асомакум

5 (2) СУЂЕЊЕ у предмету „Асомакум“ Драгославу Јоксимовићу и још 16 оптужених за злоупотребе положаја …

ГАЗИ ПО СИРОТИЊИ: Уговор Синише Малог и брата Ане Брнабић тежак 313 милиона!

5 (12) Фирма Асеко, у којој је један од директора рођени брат премијерке Ане Брнабић, …

2 Коментара

  1. Srbi odavno poručuju svima koji se već trideset godina vrete na svim nivoima vlasi, i koji čine izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast : "Radite vi, dijco, svoj posao!…"

    ТАЈКУН БОГИЋЕВИЋ ОПТУЖУЈЕ МИНИСТРЕ И ПРИПАДНИКЕ БИА ЗА КРИМИНАЛ И РЕКЕТИРАЊЕ, ТУЖИЛАШТВО ЋУТИ КАО ЗАЛИВЕНО
    I šta je ovde novo? U Srbiji se zna da su nosioci svih kriminalno koruptivnih struktura u vlasti! Ne zna se koji je stub vlasti je više kriminalizovan, da li sudska, da li izvršna, da li zakonodavna. Ali, koliko vidimo ne bi bilo ni toliko strašno da su samo kriminalci! Srbi, svi oni su odavno prešli prag, granicu kriminalaca i sebe u istoriju i sve pravne akte upisali kao najveće i najkrvoločnije zločnice!! Oni su zločinci poput svih zločinaca poznatih kroz istoriju! Njihovi zločini po razmeri i načinu delovanja se ne razlikuju od zločina bilo kojih zločinaca poznatih u istoriji! Sredstvo i metod izvršavanja zločina drugačiji. Sve ostalo je isto. Po sredstvima i metodama izvršenog zločina nad Srbima i Srbijom ovi zločinci spadaju u sam vrh izvitoperenih umova. Vidno i bolesno odsustvo i trunke njihove emocije oslikava se u morbidnoj hladnokrvnosti ne samo prema broju njihovih žrtava i po količini materijalne štete učinjene prema Srbima i Srbiji, nego i po tome što su oni neopisivo radosni što se broj žrtava i štete svakodnevno povećava!! Nimalo te bolesne umove i psihopate ne dotiče užas koji seju!! Toliko su ushićeni svojim obimom zločina prema Srbiji i Srbima, da se između sebe takmiče i utrkuju ko će veći zločin Srbima i Srbiji načiniti! Gordo i ponosno svakodnevno gaze po leševima Srba i Srbije!! Ovolika i ovakava doza hladnokrvnog i bezdušnog uživanja u svakodnevnom, skoro 30-o godišnjem, zločinu prema Srbiji i Srbima ne samo da je nezapamćena u Srbskoj istoriji, nego i u svetskoj!! Kako i na koji način opisati ove zločince? Stalno se pitam kada, i da li će, proraditi njihova savest, i kada će se ugušiti i nestati u njoj. Ali, to se nikako ne dešava!! Neverovatno! Zbog toga mi uvek padne na pamet ispovest ustaše Žila Friganovića koju je u logorskoj ambulanti logora Jasenovac zabeležio doktor neuropsihijatar Nedo Zec. Takav jedan zločinac, koljač koji je strastveno uživao u klanju Srba, doživeo je da mu savest proradi, i da ga na kraju i ubije!! A ovima, i pored ovolike mirnoće Srba, nikako da proradi savest?!?!?!!?!?!?!?! O čemu se onda ovde radi? Pa ovi su okrvavili svoje ruke sa milionima uništenih i umorenih Srba i sa neprocenjivo uništenom imovinom Srba i države Srbije, a od njihove savesti ni posle, skoro, 3. decenije, ni traga!!! Zbog toga svi koji su u, i na svim nivoima vlasti u Srbiji jesu neuporedivo gori zločinci i od ustaškog koljača Žila Friganovića jer je njemu u jednom trenutku savest proradila, dok je ovi nemaju!! Čini mi se i da sam nečastivi gnuša njihove beskrajne količine zverstva i monstruoznosti!!
    Srbi odavno poručuju svima koji se već trideset godina vrete na svim nivoima vlasi, i koji čine izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast : „Radite vi, dijco, svoj posao!…“
    A od njihove griže savesti ni traga, a kamo li da ih ona ubije u mukama zbog zločina koji su izvršili prema Srbima i Srbiji. Svi koji su, svih ovih godina, činili i čine sudsku(pogotovo tužioci i sudije), zakonodavnu i izvršnu vlast, bez ikakve sumnje izvršili su najstravičniji zločin prema čovečnosti!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend