Економија

Тајкуни и криминалци блиски Вучићевом режиму дугују 200 милиона € пореза!

Коначно Пореска управа је након писања Данаса и интервенције повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића објавила спискове предузећа највећих пореских дужника са дугом већим од 20 милиона динара.

Оно што није објављено је разлог због кога нису објављивали ове спискове последњих годину и по дана иако су на то били обавезни по закону.

Активне фирме које дугују од 20 милиона до чак две милијарде динара колико дугује компанија Борба, њих 389 дугује близу 190 милиона евра за порезе. Да подсетимо да се ради и даље о активним предузећима којима нису одузети ПИБ-ови и која су из неког разлога поштеђена стечаја. Њихови рачуни су углавном у блокади, а тек неколико их је упутила захтев за репрограм. Нека од предузећа дужника појављују се већ годинама на овим списковима Пореске управе и сваки пут дугови су већи, углавном за износ камате.

Иза Борбе други на списку је компанија Семп електро и машинских постројења из Београда са дугом од 1,15 милијарди динара. Ова фирма се налази у власништву Милорада Кесића, који је иначе власник још једне фирме Неометал Инг из Новог Сада. Он се такође појављује као технички директор Лола ливнице.

На листи је и фирма Марка Мишковића Мера инвест са дугом од нешто преко милијарду динара. Овај дуг Мишковић иначе не признаје, а у међувремену се гомилају камате пошто је на крају 2013. тај дуг износио 878 милиона динара.

На четвртом месту је шабачка фирма Магма пром са дугом од 868 милиона динара. Ова фирма је позната из случаја Универзал банке пошто се помиње као једна у ланцу преко којих је Мирослав Богићевић са Фармакомом узимао зајмове од ове банке која је на крају и пропала.

На петом месту дужника је фирма ЛПМ термил из Шида са дугом од 780 милиона динара. И она је на списку дужника већ неко време будући да им је Пореска управа распродавала имовину још 2014. године. Такође, представници ове фирме су хапшени 2013. године због сумњи да су продавали лож уље као дизел и евродизел и да су тако направили држави штету од седам милиона евра. У групи предузећа која су тада „пала“ налазе се и неке фирме које се такође воде као највећи дужници за порез али међу предузећима којима је привремено одузет ПИБ.

На шестом месту је фирма Термол са дугом од 692,5 милиона динара. До власника овог предузећа није лако доћи јер се налази на крају низа од чак седам предузећа која су власници један другог. Занимљиво је да су махом сва предузећа регистрована на истој адреси у Влајковићевој улици број 6а у Београду. Иначе на тој адреси својевремено је Радисав Родић основао Глас јавности и Курир. У медијима се фирма Термол и фирме у ланцу власништва повезују са Родићем, који је својевремено важио за једног од највећих пореских дужника у Србији.

На седмом месту је АМСС пословни систем, ћерка фирма удружења Аутомото савез Србије са дугом од 539 милиона динара.

Фирма Албацо из Жабља вуче дуг још из 2013. године, када је износио 426 милиона динара и који је до данас порастао на 529 милиона динара.

Међу дужницима је још једна фирма која припада Мишковићима, Југохемија Ветагра са дугом од 136 милиона динара. У ову фирму је својевремено 2010. године уведена принудна управа након тужбе Милке Форцан, некадашње потпредседнице Делта холдинга.

Око 140 милиона динара за порез дугује и фирма Горана Перчевића Котекс. И компанија Руднап Војина Лазаревића је на овом списку са дугом од 21 милиона динара.

Скоро четири милиона евра дугује акционарско друштво Навип, чији је некада значајан акционар био и Предраг Ранковић Пецони.

Међу већим дужницима је и друштво Гранит пешчар Љиг са 439 милиона динара дуга, а највећи акционари те фирме, предузеће Инкоп је према писању медија повезано са Звонком Веселиновићем.

На списку дужника су и бројни спортски клубови попут ОФК Београда, ФК Јагодине, ФК Борца из Чачка, ФК Смедерева, ФК Обилића. Кошаркашки клуб Партизан је на списку дужника са 95 милиона динара дуга који је покривен банкарском гаранцијом.

Иначе највећи део пореског дуга се односи на фирме у стечају и то пре свега оне чији се стечајни поступци већ више од деценије развлаче са веома малом вероватноћом наплате пореза.

Имена највећих дужника са ове листе представљају списак највећих друштвених привредних гиганата са краја осамдесетих и током деведесетих година прошлог века. Списак предводе ликвидиране државне банке, а пре свега Беобанка са 32,3 милијарде динара, Инвестбанка 24 милијарде, а Београдска 17,5 милијарди динара. Ту је и Астра банка Богољуба Карића са дугом од 21 милијарде динара.

Овај списак дужника чији дугови вероватно никада неће бити наплаћени и чији гро чине камате красе и Сартид у стечају, ИМК, ИМТ, Желвоз, Бим Славија, Магнохром…

Међу њима је и неколико великих приватних фирми које су завршиле у стечају са огромним дугом према држави. Пре свега то је Фармаком концерн Мирослава Богићевића, који дугује 1,9 милијарди динара, као и његова предузећа Млекара Шабац са дугом од 825 милиона динара и рудници Зајача и Леце са збирним дугом од 1,5 милијарду динара.

Порезници ће покушати да наплате нешто и од Беохемије у стечају која дугује 580 милиона динара и Зекстре Драгана Ђурића, који дугује 480 милиона динара.

На списку који обухвата дужнике којима је привремено одузет ПИБ углавном се налазе фирме које су учествовале у пореским прекршајима и криминалу. На врху листе је фирме „Лане М Дерм“ чији је власник 2012. године ухапшен за утају пореза и да су оштетили државу неплаћањем ПДВ-а за милијарду динара. На крају прошле године порески дуг је достигао 2,3 милијарде динара.

Следећи на листи је фирма Екобрас метал чији је директор 2012. осумњичен за утају пореза и прање пара приликом откупа секундарних сировина. Њихов дуг је износио 995 милиона динара. У истој акцији је ухапшен и директор фирме Конгабрис, чији дуг сада износи 602,8 милиона динара.

М.Обрадовић,Истиномер.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. Зашто тајкуни и државне фирме, сви ближи владајућем режиму, да плате порез, а дугују само за порез изнад 200 милиона евра, струја је покрадена само у 2017. и струја у вредности од 1.026.023.535 динара. Ником ништа, а само пензионерима се такође отме, а не покраде, пензија за неких 400 милиона евра и тако ΛV покрије порезе, губитке, а бога ми остане и да се покраде. Изгледа да ΛV нема “душу”, а неће је ни имати? Зашто губе времена на доношењу закона, када они нити вреде, нити се примењују, а сви закони, устав, уредбе, наредбе су сконцентрисани у једном једином човеку. Не дај Боже да га ухвати грип.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!