Тајни затвори у Хрватској и Босни (1): Балкан на мети због логора ЦИА

Тајни затвори у Хрватској и Босни (1): Балкан на мети због логора ЦИА

Балкан, а посебно државе бивше СФРЈ, могле би ускоро да се суоче са озбиљном претњом освете исламских радикалиста јер су дозволиле формирање тајних логора ЦИА у којој су мучени и држани ухапшени чланови или осумњичени припадници Ал Каиде.

До сада се веровало да су тајни логори ЦИА постојали у свега неколико европских и тек десетак земаља света, што је пре неколико година установио и налаз Савета Европе, али “Гардијан”, у најновијем броју, обелодањује извештај организације Правна иницијатива који таксативно набраја учешће чак 54 земље у контроверзном тајном програму ЦИА који је подразумевао формирање тајних затвора изван граница САД у којима су агенти ове службе на најмонструозније начине долазили до података од заробљених припадника Ал Каиде.

На простору Балкана, ти тајни логори су се налазили у Албанији, Румунији, Босни, Хрватској и Македонији, а за сваку од тих држава су обелодањене и активности. У данашњем и сутрашњем броју, представићемо најинтересантније делове овог извештаја везаних за простор Балкана, али и оцене стручњака из области борбе против тероризма колико ће ови подаци угрозити стабилност региона. 

У извештају “Гардијана” се наводи да су власти у БиХ дозволиле употребу ваздушног простора те државе и аеродрома за летове који су повезани с активностима ЦИА, као и стварање два тајна логора унутар две америчке војне базе: на аеродрому Бутмир код Сарајева, а друга, база Орао код Тузле.

– У бази код Тузле је ‘процесуирано’ најмање осам затвореника” – наводи се у извештају у коме се таксативно наводи да је један од затвореника био и држављанин Немачке, Абдел Халим Кафаги (69) Египћанин рођен у Минхену, који је држан у тајном затвору код Тузле, а испитивали су га и немачки иследници.

У извештају специјалног известиоца за контратероризам УН из 2009, Хрватска је означена као једна од многих држава која је учествовала у “изузетном програму изручења на различите начине”.

Стручњаци из региона у области борбе против тероризма једногласни су у оцени да би обелодањивање ових сазнања могло да угрози безбедност целог Балкана.

– На удару евентуалне освете исламског радикализма најпре би се могле наћи државе које су дозволиле стварање тих тајних затвора ЦИА – каже некадашњи шеф ВБА, генерал Момир Стојановић.

Према његовим речима, грађани Србије не треба да страхују, али је питање за наше службе безбедности да ли су имале ове податке.

– Постојање тајних база ЦИА у региону је јако важан податак без обзира што Србија у томе није учествовала. Занима ме да ли смо располагали тим подацима или не и шта смо учинили како би предупредили евентуалне акције исламских екстремиста – каже Стојановић.

Злостављање у Скопљу

Македонија је у извештају специјалног известиоца за контратероризам УН из 2009. по много чему најзанимљивија зато што је, како је оцењено, “играла важну улогу у киднаповању, злостављању и држања у тајном затвору немачког држављанина Каледа Ел-Масрија у Авганистану” почетком 2004. године. Масри је из Немачке киднапован у Македонију где је злостављан пуних 23 дана на тајној локацији у Скопљу. Све се то поновило и на аеродрому када су га преузели агенти ЦИА који су га “скинули до гола, жестоко претукли и малтретирали”.

За три године 1.245 тајних летова

За три године, колико су европске државе учествовале у тајном програму ЦИА, над Европом је изведено равно 1.245 летова ЦИА, за које постоје докази. У периоду од 2002. до 2005. у Европи су посебну улогу имале Румунија и Пољска. У бази Симани на северозападу земље је неколико месеци провео и Калид Шеик Мохамед, мозак удара на Њујорк 11. септембра 2001. 

 

Љ. ИВАНОВИЋ, Ђ. БАРОВИЋ – Вести 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Србима је потребно превентивно деловање као вид самоодбране по израелском моделу

Србима је потребно превентивно деловање као вид самоодбране по израелском моделу

СРПСКИ историчар Александар Раковић рекао је да су хрватски и муслимански сепаратисти 1991. и 1992. …

Владимир Умељић: Хрватска крађа Николе Тесле, само ,,Врх леденог брега“

Владимир Умељић: Хрватска крађа Николе Тесле, само ,,Врх леденог брега“

Присвајање Николе Тесле је један изузетно драстични, бескрупулозни и неморални, али ни у ком случају …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *