Технички преглед за аутомобиле поскупљује на 5.000 динара?

0
(0)

Недавно смањење провизије од продаје полиса осигурања, како кажу власници техничких прегледа, ускоро би могло да резултира још већом ценом обавезног годишњег техничког прегледа и то чак од 5.000 динара. И док из Министарства унутрашњих послова кажу да власници техничких прегледа могу сами да одреде цене, из Народне банке Србије објашњавају да је тренутна надокнада за продају полиса, која је направила збрку, у складу са законом.

Бесплатни технички преглед је одавно прошлост, а нови Правилник о техничком прегледу возила који је почео да се примењује у јуну „затекао“ је и власнике техничких прегледа и возаче. Ригорозне мере донеле су и веће цене прегледа, а како се чуло од надлежних, то је све било неопходно како би се обезбедила потпуна сигурност возила која су на улицама.

Међутим, можда би већ од јануара, како се незванично говори и у Нишу међу онима који раде овај посао, цене техничког прегледа могле још да скоче. Разлог је, како кажу, то што што су им провизије од продаје обавезног осигурња смањење са 20 и више процената на 5 %.

Тако ће технички прегледи, уместо досадашњих 2.500 динара, од продаје полиса зарађивати свега око 500 динара. Kако би опстали у послу, овај губитак би могли, судећи по ставу власника који нису желели јавно да говоре о томе, да надокнаде науштрб грађана, односно поскупљењем услуга.

Већ је поскупело на 3.500 динара. Технички је био 2.500 у октобру, следеће повећање је најављено на 5.000. На ово смо приморани како бисмо остали на тржишту – каже Нишлија који се бави овим послом.

Ситуација је још драстичнија када су у питању агенције које се баве само продајом полиса обавезног осигурања, јер према речима једног од власника, „комотно“ могу да затворе фирме. Објашњавају да ће најбезболније проћи они технички прегледи који продају највише полиса, што је увођењем новог правилника такође ограничено, с обзиром на дужину трајања техничког прегледа.

Због овакве ситуације почетком месеца неки технички прегледи у Нишу нису продавали полисе обавезног осигурања возила, због чега су поједини грађани који су се јавили редакцији Јужних вести били збуњени.

Због читаве помпе око новог Правилника о техничким прегледима која је и даље била актуелна, није било сасвим јасно зашто технички прегледи бојкотују продаје полиса, те су многи возачи ову ситуацију повезивали са новим прописима. С друге стране, власници техничких прегледа били су у незнању због чега су им осигуравајуће куће смањиле проценат од продаје.

НБС: Има простора да појефтини полиса, у припреми нови Закон о обавезном осигурању

Из Народне банке Србије наводе да заправо од 2009. године максимална провизија коју могу да узму продавци полиса осигурања од аутоодговорности, по закону 5 % бруто премије осигурања. Ипак, нису појаснили како је досад било могуће да овај проценат буде вишеструко већи и због чега је баш сада враћен на законски ниво.

Висина законом утврђене провизије није мењана до данас – наводе из НБС.

Додају и да се ради на измени Закона о обавезном осигурању у саобраћају, у чему учествују и Министарство финансија и друга надлежна министарства, Удружење осигуравача Србије и остале институције.

Истичу да свакако, по тренутно важећем закону не могу сами да мењају цену полисе, али да према подацима којима располажу има простора за смањење премије осигурања. Међутим, како засад још није одлучено хоће ли осигурање да појефтини, остаје непознато да ли ће и на који начин би то могло да утиче на цену обавезног техничког прегледа.

Према расположивим подацима о учешћу штета у премији има простора за смањење премије осигурања од аутоодговорности, али је обавеза Удружења осигуравача Србије да у складу са Законом о обавезном осигурању у саобраћају, размотри ове и све остале факторе и упути на сагласност одговарајући предлог Народној банци Србије – истичу из НБС.

У 2014. години, када је полиса поскупела, то су такође, кажу НБС, урадили на предлог Удружења осигуравача Србије, одакле је процењено да се очекује да процењени износ премије неће бити довољан.

МУП: Технички прегледи сами одређују цене

Из Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова наводе да је Законом о безбедности саобраћаја на путевима прописано да Влада одређује најнижу и највишу цену редовног годишњег техничког прегледа.

Још увек није донета одлука о цени техничког прегледа возила тако да привредна друштва овлашћена за вршење техничког прегледа возила слободно формирају цену техничког прегледа – наводе из Министарства унутрашњих послова.

Подсетимо, почетком новембра власници техничких прегледа у Чачку су се удружили и подигли цене на 5.000 динара по прегледу аутомобила, али су после реаговања јавности одлучили да врате старе цене.

Погледајте и фотографију испод која је била актуелна када се повела прича о два техничка прегледа током године, па сами закључите колико грађани Србије морају више да плаћају за ову ставку у односу на грађане других земаља…

Јужне вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Поново повећање цене путарине!

3 (2) Вршилац дужности директора Путева Србије Зоран Дробњак најавио је да ће предложити да …

ВИШИ РАЧУНИ ЗА ИНФОСТАН Београђанима од 1. новембра следи ПОСKУПЉЕЊЕ

5 (1) Почев од новембра 2020. године цена одвожења смећа за домаћинства ће износити 6,60 …

3 Коментара

  1. Poligon za pljacku gradjana u reziji sns-a!

  2. Čista laž da su rigorozni tehnički pregledi zbog sigurnosti vozila koja izlaze na put. Znaju ono da se saobraćajne nezgode dogadjaju 100% zbog ljudskog faktora i to uglavnom mladih koji neiživljeni divljaju putevima a ne zbog tehničke neispravnosti. Pa niko nije lud ugroziti sebe izlazeći neispravnim vozilom. Ako i nešto nije 100% ispravno, normalno je da ću voziti sporije i pažljivije.

  3. Tako je, minimalac 26 hiljada a tehnički 1/5 plate. Bravo. Umesto da se ljudima omoguće dugoročni kredititj. povoljni kako bi se narod „zanovio“ novijim vozilima i kako kažu “ povećali bezbednost“ radi se kontra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend