fbpx
Насловна / Србија / Тешки метали и даље плове ка Дрини и Сави

Тешки метали и даље плове ка Дрини и Сави

После прве јаче кише, опасне материје из јаловишта некадашњег рудника Столице у Костајнику поново се изливају у Костајнички поток. Према речима члана Градског већа Лознице Драгослава Добрића, попустиле су бране које су недавно поставили стручњаци из Бора и јаловина поново цури носећи тешке метале.
Ђ. Јанковић

– Обилније падавине могу донети још веће проблеме. Тешки метали отичу у Костајничку реку и даље ка Коренити, Јадру, Дрини и Сави угрожавајући животну средину – каже он.

Други члан већа Јанко Алексић разговарао је са директором Агенције за животну средину. Неке од устава постављених пре петнаестак дана су већ оштећене, загађена вода истиче поред њих, а преко последње у низу прелива директно у Костајничку реку која поново тече сива.

– Откако су поставили бране, вода је била чиста, а сада је поново сива. Кажу да је пукла нека цев и зато поново излази ова прљавштина. Иза последње уставе до наше куће накупило се воде и стрепимо да не пукне – каже Љиљана Јовановић, која живи у првој кући испод јаловиштаа, тик уз Костајнички поток.

Прошлог месеца је екипа РТБ Бор извела хитну санацију јаловишта и урадила 1.300 метара канала за прихват и одвод атмосферских и осталих вода које гравитирају ка јаловишту, уградила 300 метара цевовода за прихват и одвод вода из самог јаловишта и пет великих брана са геотекстилом и сламом за флотацију и пречишћавање вода са јаловишта. Међутим, јаловина поново цури.

Истекло 80.000 кубних метара јаловине

Током мајске поплаве оштећено је јаловиште у Костајнику и почело је истицања токсичне јаловине. Док није урађена санација, према неким проценама, из јаловишта је за пола године истекло око 80.000 кубних метара јаловине, а тешки метали нађени су у Костајничком потоку, Коренити, Јадру, Дрини и Сави.

 

Ђ. Јанковић – Вести

фото: Ђ. Јанковић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како изгледа тржиште воде пошто је „Пепсико“ купио „Књаз Милош“ – српске воде већински у рукама странаца

5 (9) Од 400 изворишта пијаће воде колико се процењује да их има у нашој …

ОБЈАСНИО СВЕ! Какав је данас живот на српском селу (видео)

4.8 (29) Сведочанство о Србији данас и животу на селу. Ово је права истина. Не …

4 Коментара

  1. pa podavite se picka vi materina sto se neskupite pa mu jebete mater a ne da kukate

  2. Branu pravili četvorica od balvana ? Ekološka brana al ne drži ! Veću budalaštinu ne videh i ne čuh !

  3. Aj da se kladimo da uskoro ce doci neko da resi jalovinu jer u jalovini ima zlata i srebra i da ce drzavnici dati i pare iz budzeta da nas rese zlata i srebra.

  4. Kad ga SNS stručnjaci naprave to drži dok ne zamaknu za krivinu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *