корупција

Томици Милосављевићу 12 прекршајних пријава

0
(0)

Ревизори сумњиче Оливера Дулића, Небојшу Ћирића, Бојана Пајтића, Драгана Ђиласа и још 178 особа за ненаменско трошење средстава из буџета у 2010.

Државни ревизор Радослав Сретеновић поднео је крајем прошле недеље (10. и 13. фебруар) надлежним судовима 101 прекршајну пријаву против 143 одговорне особе за ненаменско трошење пара у буџету за 2010. годину. За привредни преступ терети се 38 надлежних против којих су поднете 23 пријаве.

Како „Политика” незванично сазнаје, убедљиво, највише пријава, чак 12, „зарадио” је Томица Милосављевић, бивши министар здравља. Ревизори државне касе терете га да је мимо закона куповао новчане бонове, ангажовао преводиоце, плаћао усавршавање запослених, као и различита истраживања јавног мњења. На душу му се, потом,стављају исплате консултантских услуга, али и склапање незаконитих уговора о делу. Интересантно је да се за скоро све прекршаје у овом министарству терети бивши министар, изузев у једном случају када је прекршајна пријава поднета против секретара министарства.

На списку оних на чије ће адресе стићи плаве коверте налазе се и актуелни министри Оливер Дулић и Небојша Ћирић, који је тада био државни секретар у Министарству економије.

Министар животне средине прекршио је закон, јер је без сагласности владе давао подстицаје грађевинској оперативи. Иако је било најава да ће за ово дело бити поднета кривична пријава, ревизори су, ипак, поднели прекршајну пријаву.

Тужбе неће мимоићи ни помоћнике министара. Тако се име Немање Комазеца, државног секретара у Министарству животне средине и просторног планирања, нашло у 11 прекршајних пријава. Он се терети да је ненаменски потрошио паре за информисање јавности, угоститељске услуге, софтвере за израду сајта „Очистимо Србију”… Заједно са Бојаном Ђурићем, такође државним секретаром у овом министарству, Комазец се терети да је ненаменски потрошио новац за промоцију акције „Очистимо Србију” без јавне набавке, као и за уговор о емитовању спота. Иначе, име Бојана Ђурића провлачи се кроз шест прекршајних пријава.

Две прекршајне пријаве поднете су против Момчила Живковића, директора Агенције за заштиту животне средине, због плаћања неизведених грађевинских радова на електроинсталацијама и водоводно-канализационој мрежи. За ово дело ревизори су такође најављивали кривичну пријаву.

Министарство економије „зарадило” је 13 прекршајних пријава против осам одговорних особа. Ћирића, као тадашњег државног секретара, ревизори терете да је без доказа о испуњеним уговорним обавезама исплатио 57 милиона динара инвеститору, као и да је заједно са Мишелом Николић, помоћницом министра, без јавне набавке склопио уговор о обављању услуга управљања пројектом „Фијат”.

Осим њега, на списку прозваних државних секретара су и Драгијана Радоњић-Петровић и Горан Петковић, као и помоћници министра Дејан Радуловић и Мишела Николић. Они се терете да су мимо закона набављали гондоле за Ски-центар Стара планина, изводили радове на Ски-центру Торник, али и реконструисали парк Палић. Прекршили су, потом, закон приликом ангажовања инвестиционог саветника, као и при исплати накнада за плате члановима Комисије за полагање стручног испита туристичких водича. Пред судом ће се појавити и због склапања уговора о изради текстова и публикација, као и због ангажовања преводилаца.

Прекршајне пријаве биће поднете и против неколико челника локалних самоуправа. Међу њима су Драган Ђилас, градоначелник Београда, Милош Симоновић, градоначелник Ниша, Игор Павличић, градоначелник Новог Сада, Милош Милошевић, градоначелник Шапца, Бошко Ничић, градоначелник Зајечара, Љубиша Симовића, градоначелник Краљева, Верољуб Стевановић, градоначелник Крагујевца, и Десимир Павловић, бивши градоначелник Крушевца.

Заједничко за све је да су углавном кршили закон о јавним набавкама и да је већина, укључујући и Аутономну Покрајину Војводину, исплаћивала плате више него што то закон дозвољава. Због плата је прекршајна пријава поднета и против Бојана Пајтића, председника Владе Војводине.

Највише привредних преступа било је у јавним предузећима. Тако ревизори терете и бившег и садашњег директора „Јата” Владимира Огњеновића и Срђана Радовановића. Зоран Дробњак, директор „Путева Србије”, и Милан Марковић, директор „Железница Србије”, „попили” су такође пријаве за привредни преступ.

И одговорни у Фонду за развој Оливера Божић и Слађана Бацковић, бивша и садашња директорка, терете се да су починиле привредни преступ, јер су повећале капитал Фонда без сагласности владе, као и да нису обрачунавале курсне разлике по доспелим кредитима у складу са валутном клаузулом.

Бивши и садашњи директор Националне службе за запошљавање Владимир Илић и Дејан Јовановић такође су на списку оних против којих је поднета прекршајна пријава.

 Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија ће са новом владом имати чак 21 министарство и министра плус остатак паразитске калакурнице

3 (2) Група од 167 посланика власти послала је данас у скупштинску процедуру Закон о …

Да ли је Торлакова вакцина заиста Торлакова? (видео)

5 (2) Kакво лудило, па Торлак и није правио вакцине, ко зна одакле су стигле …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend