Друштво

Трећина тужилаштава и даље нема шефове

Иако је од расписивања огласа за избор шефова тужилаштава прошло годину дана, чак трећином тужилаштава у нашој земљи руководе – вршиоци функција. Упркос чињеници да чланови новог сазива Државног већа тужилаца (претходном који је расписао оглас мандат je истекао у априлу ове године) инсистирају да се први људи тужилаштава изаберу што пре, када ће се то догодити, нико од надлежних не може да каже.

Према сазнањима „Политике” наредна седница ДВТ-а заказана је за 8. септембар, а на дневном реду овај пут неће се наћи предлог кандидата за 33 тужилаштва којима руководе вршиоци функције, а које је на та места почетком године, поставила републички јавни тужилац Загорка Доловац.

Изборни чланови највишег тужилачког тела, њих пет, како сазнајемо, залагаће се да влади буду послата имена само кандидата који су, у поступку који је спровео претходни сазив, добили највише бодова и оних код којих је разлика у освојеним бодовима мања од један.

Подсетимо, контроверзе у вези са актуелним огласом који је расписан пре годину дана, започеле су када је претходни сазив ДВТ-а, после спроведеног поступка селекције кандидата, влади доставио спискове са именима свих који су се на њега пријавили. На овај начин, бивши сазив овог тела је своја уставна овлашћења у вези са избором кандидата пренео на владу која је затим, по свом нахођењу, изабрала кандидате са листе и предлоге упутила скупштини на усвајање.

Још је један поступак претходног сазива ДВТ-а остао нејасан. Иако је оглас био расписан за сва тужилаштва у Србији (укупно 85), листе са именима кандидата за 33 тужилаштва нису биле послате влади иако је поступак селекције био спроведен на идентичан начин као и за тужилаштва за која је то урађено. Овакав поступак никада није образложен, а још је већи апсурд чињеница да су за вршиоце функција у неким тужилаштвима именоване особе које нису ни конкурисале за то место.

– Стручна јавност сматра да вршиоци функције, с обзиром на то да привремено обављају посао јавног тужиоца, не знају када ће њихов „мандат” бити окончан, али и да се већина њих није пријавила на оглас, јер нису довољно мотивисани. После скоро годину дана од расписивања огласа, крајње је време да се изаберу први људи у свим тужилаштвима у Србији, односно да се изаберу они који су током спроведеног избора кандидата освојили највише бодова и који су израђивали посебне програме за унапређење рада тужилаштва на чијем челу претендују да се нађу – наводи „Политикин” саговорник из врха тужилаштва.

У Удружењу тужилаца Србије нису желели да коментаришу актуелни оглас, али су рекли да ће по окончању избора урадити анализу спроведеног поступка коју ће доставити делегацији Европске уније у Србији. У струковном удружењу тужилаца, сматрају да ДВТ треба што пре да упути имена кандидата влади и тако оконча „в. ф. стање” у трећини српских тужилаштава.

Према Уставу и законима, избор тужилаца предвиђа да селекцију кандидата уради ДВТ и да, након тога, влади достави имена једног или више њих. Влада потом доноси одлуку којом скупштини предлаже избор јавног тужиоца.

Ово решење, међутим, није у сагласности са европским стандардима, па би се могло очекивати да се овакав начин избора јавних тужилаца промени због превеликог утицаја извршне власти током приступних преговора са Европском унијом.

Аутор: М. Дерикоњић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!