ТРОВАЧИ ДЕЦЕ! Ко одбије вакцинацију детета биће кажњен

0
(0)

Београд – Вакцинација новорођенчади, одојчади, мале и школске деце је обавезна и то је регулисано законом Републике Србије. Ипак, страх да ће вакцинација изазвати нус-појаве и сумња у делотворност вакцина, код појединих родитеља јачи је од закона, због чега они одбијају да вакцинишу своје дете, на властиту одговорност.

Ово је показао пример Новосађанке М. Л. (34), самохране мајке, која је на последњој контроли код педијатра одбила вакцинацију своје једноипогодишње девојчице.

„Много сам истраживала о последицама вакцинације и видела да постоји сумња да ММР вакцина, коју је као наредну требало да прими моја Лена, изазива аутизам“, прича за „Новости“ ова мајка.

„Упитала сам педијатра ко ће својим потписом сносити одговорност да последице неће бити штетне за моје дете, а она је одговорила: нико. Онда сам решила да је нећу вакцинисати. Докторка ми је тад тражила да потпишем како одбијам вакцинацију и запретила ми Центром за социјални рад и инспекцијом.“

Уплашена да ће изгубити старатељство, ова Новосађанка ипак није потписала изјаву и како сама каже, пролонгирала је вакцинисање девојчице, док се не распита која су јој права и обавезе по том питању.

Начелник Службе за здравствену заштиту деце у Дому здравља „Нови Сад“ др Бранислава Станимиров потврдила је за наш лист да родитељи најчешће одбијају ММР вакцину, која штити од малих богиња, рубеола и заушки.

„Различити су разлози због којих родитељи одбијају вакцинацију. Најчешће је то страх од аутизма, али правила нема“, каже др Станимиров.

„Међутим, важно је напоменути да није научно доказано да је вакцинисање ММР вакцином окидач за настанак аутизма код деце. Нажалост, има аутистичне и невакцинисане деце. Законска и морална обавеза сваког родитеља је да брине о детету и ми све случајеве невакцинисања морамо да пријавимо надлежним институцијама.“

Случајеве где један или оба родитеља одбију да вакцинишу дете педијатри су дужни да пријаве Институту за јавно здравље Војводине и санитарној инспекцији, а кад је у питању потпун изостанак имунизације од рођења детета, што је, објашњава она, најчешћи случај у дисфункционалним породицама и из маргинализованих група, педијатри алармирају и Центар за социјални рад.

Они родитељи који су одбили само једну вакцину, јер лично сумњају у њену делотворност, како сазнајемо, требало би да се кажњавају новчано и прекршајном пријавом.

„Вакцинални пунктови обавештавају наше инспекторе, а санитарна инспекција дужна је да родитеље потом пријави судији за прекршаје“, каже Рајко Булатовић, из сектора за санитарни надзор Покрајинског секретаријата за здравство.

„Међутим, не зна се која је судбина тих прекршајних пријава, да ли стигну на ред или застаре и да ли после њих родитељи ипак вакцинишу дете.“

Изјава

Др Станимиров каже да постоје и спорадични случајеви у којима родитељи из неког разлога избегавају вакцине против дечје парализе, дифтерије, тетануса, менингитиса и вирусног хепатитиса.

Како каже, коју год вакцину да одбију, родитељи морају у Дому здравља да потпишу изјаву у којој преузимају одговорност за своје поступке и потврђују да су одбили да се њихово дете, супротно закону, вакцинише.

И. Брцан / Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ГОРИ ОД НАЦИСТА: Отимање деце из Србије – Норвешки „ДРУШТВЕНИ ИНЖЕЊЕРИНГ“

5 (5) Психоактивне супстанце не могу успешно да се тестирају на животињама, али могу на …

Србија међу земљама где расте број противника вакцине

5 (1) Србија је међу земљама у којима расте број противника вакцина, у друштву Пакистана, …

4 Коментара

  1. Laž, ne morate da potpišete. prete vam da će doći kući da vakcinišu dete…roditelji se uplaše pa odvedu dte na vakcinaviju.DEČIJI ONKOLOG PETKO IVANOVSKI, bolnica Tiršova, Beograd. Bori se protiv vakcinisanja dece, naročito ,protiv MMr vakcine i tvrdi da bi manje bilo leukemije, autizma i karcinoma kod dece.Skandal na Evropskom skupu lekara kada je dokazao da vakcinisana deca vise obolevaju od ne vakcinisane. Amiši ne vakcinišu decu a njihova deca nemaju autizam i bolesti radi kojih vakcinišu decu.

  2. Zna li neko odakle stizu te vakcine?Treba poslati slucajni uzorak na analizu u Rusiju, pa tek onda dati deci…

  3. Ne mora se vakcinisati dete ukoliko se pozove na to da vera brani vakcinaciju ili sl., pa ovo je vreme manjinskih prava i to treba iskoristiti. Fora je u tumacenju zakona a ovo je demokratija…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *