fbpx

Творци интернета раде на новом – алтернативном и децентрализованом – под називом DWeb

5
(1)

ОЦИ-оснивачи интернета, незадовољни што је њихово „чедо“ постало зависно од корпорација и држава које унутар „светске паучине“ уводе цензуру и лове податке корисника, одлучили су да направе алтернивни „анархични интернет“.

Тим пројектом – „алтернативног децентрализованог интернета под кодираним називом DWeb – бави се тим творца глобалне мреже Тима Бернерса-Лија. И, већ је објавио да ће новац за подухвати обезбедити.

Идеја децентрализованог интернета није нова. од ње је све и почело јер је интернет био замишљен као глобална неутрална мрежа.

Током првих година постојања интернета, корисници су се повезивали међусобно директно, али се ситуација – после појаве 2000-те Web 2.0 – нагло изменила. Већина ударних`ресурса нашла се у рукама корпорација које су преузеле контролу над тиме ко, када и којој информацији може имати доступ.

Бернерс-Ли је своје незадовољство изложио овако:

„Интернет је доживео крах уместо да служи човечеанству. А биле су се појавиле невероватно велике могућности засноване на непостојањеу у мрежи никакве централне власти од које за нешто треба тражити дозволу. Власт интернета није била ни присвојена ни украдена. Нас су милијарде, а ту власт смо препустили Facebook, Google, Amazon… Те корпорације су сада монополисти фактички над свим што се догађа у интернету. Од новости које `желимо` да читамо до тога шта купујемо“.

Бернерс-Ли раде на новој мрежи DWeb или Web 3.0. Процурило је да ће све информације бити `убациване` у мрежу мимо сервера, а то значи – мимо великих корпорација и држава.

Корисници ће за чување података користити хард-дискове својих компјутера.

Тај тип `мреже` познат је као P2P (peer-to-peer), а у њему се сваки компјутер истовремено понаша и као `клијент` и као сервер, а фајлови и садржај сајтова `шетаће` се између компјутера.

DWeb неће користити http и https. Другим речима: неће се тражити никакво лоцирање већ одмах – садржај.

Менаџер пројеката организације Protocol Labs Мет Зумвалт ово је објаснио речима:

„Сада се увек открива локација, а сви се праве да информације постоје само на једном месту. Отуда и монополи. Јер, онај ко контролише локације – тај контролише и доступ информацијама“.

Новим интернетом се у Сан Франциску бавио Децентрализовани веб-самит који је окупио 800 специјалиста за ту област.

На њему јеБернерс-Ли представио пројект Solid (social linked data), разрађен у Масачусетском технолошком институту и указао:

„У интернету може постојати сасвим друга заједница ако људима омогућимо анонимност и вратимо и контролу над њиховим подацима. Децентрализоване мреже могу бити победник треће ере интернета“.

Противници развоја децентрализованог интернета типа DWeb већ звоне на узбуну, указујући на „ширење опасних садржаја“ Указују и да ће обезбедити анонимност трговцима дрогом, терористима и онима који пласирају порнографију.

Скептици већ страхују да ће се и у „нови интернет“ постепено убацити велике корпорације и државе.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Макрон се залаже за орвелијанско „регулисање“ Интернета

0 (0) ЕМАНУЕЛ Макрон је изјавио да државе света треба да заједно „регулишу неке ствари …

Безбедност, доушништво и Интернет

0 (0) Требало је најпре наћи поуздане доушнике; дати им потребне инструкције и кодно име; …

Један коментар

 1. VUČIĆ PARNJAČA GARNJAČA

  Ovo će nam doneti Vučićeva budućnost!?
  Reći će neko nekom: “ Vidiš li ovu krasotu!? Ovo je bila zemlja nekih glupih Srba, koji imaše jednu gej budalu koja je pred njihovim očima sve ovo što vidiš rasprodala, poklonila i rasprčkala. Jug je dao Albancima, ovaj centralni deo je dao Turcima, a sever je dao Nemcima i Hrvatima. Ustvari on je zemlju dao osvedočenim neprijateljima svog naroda. Pričaju da se ta zemlja zvala Srbija, i da su ti Srbi bili najstariji ali i zaostali narod u Evropi. Sad ih više nigde ovde nema. A oni su gledajući u njega blejali (kao ovce) i tako su nestali. Sada ovde žive Arapi. Zamisli to je sve uspeo samo obmanjivanjem i laganjem tih gladnih „ovaca“ preko televizije“. Reče neko svom prijatelju.
  E to će nam doneti Vučićeva budućnost, to ja kažem. Dalje…

  Pošto je kao predsednik vrlo nespodoban i štetan, Vučić se služi i obmanom kao stalnom poštapalicom. U svemu tome ima podršku došljaka, koji se od samog dolaska u Srbiju jasno deklarišu kao srbo ubice. Oni jednostavno pljačkaju i mrze Srbiju.
  Njegova stalna priča o Evropi služi mu samo kao paravan, kao pokriće, kao zaklon za pljačku i dalje uništenje Srbije. To Srbi ne vide niti shvataju. Kakva Evropa!? Nema od toga ništa! Njegov glavni cilj je pljačka i uništenje Srbije i na tom zadatku on neumorno radi. Srbiju je izdao, opljačkao i sada je potpuno rasprodaje. Obaj bolesnik sve to radi pred našim očima. Pitam Srbe: Sta će im ostati kad sumaniti sve proda i pokloni??? Roboviiii… Brzo će te to shvatiti…
  Inače da je Vučić stvarno hteo u Evropu on bi odavno oslobodio medije i sudstvo u Srbiji. Ali oslobađanje medija i sudstva u Srbiji značilo bi i direktno odvođenje Vučića na doživotnu robiju, Zabelu. Već sam rekao da Vučić nesme osloboditi medije i sudstvo nikada. Zašto? Zato što će biti izgažen kad narod sazna ISTINU. Narod još nezna da je Srbija opljačkana i izdata zemlja. Ja mu poručujem da se čuva „rulje“ kojoj je odavno dokurčilo. Zbog toga se i zablindirao u TV-e kavez i to ga zasad’ jedino spašava. Inače u javnosti on beži od tih tema i istine iako ima mnogo dokaza i za pljačku i za izdaju. Pred patriote i prave novinare Srbije on ne izlazi. On predvodi sve izdajnike i pljačkaše Srbije, ali se vidi da tu veštinu naglo gubi i da će uskoro ostati samo sam. Jer rat sa istinom će sigurno izgubiti. Neznam posle toga gde može biti bezbedan!?
  To je sadašnjost, a sada idemo malo u prošlost…

  Zbog recidiva komunizma Srbi su postali jedan nepatriotski i nedržavotvoran narod i zbog toga su izgubili svoju zemlju. Jednostavno, Srbi više vole jednu suludu nego svoju državu. Pa su za vođu izabrali (sličnog sebi) Aleksandra Vučića, koji je jedva dočekao da stane na tron i da uništi Srbiju kao nacionalnu zemlju. Odmah se sastao i sa instruktorima (našim neprijateljima) u Evropi, koji su ga tačno uputili kako najbrže i najlakše može da uništi Srbiju. A on pošto je rođen kao bolesna i nezajažljiva pohlepa, osetivši priliku za pljačku on se odmah lati (svoga) posla.
  I tako pored niza problema koje je Srbija već imala, Vučić nije gubio vreme već je odmah napravio i kombinaciju, da pljačkom prvo dobro napuni svoje džepove a od Srbije šta ostane. U tu svrhu on je stvorio i čitav lanac pljačkaša koji svi rade pod njegovom „palicom“. Srbiju je uništio tako što ju je celu prodao, opljačkao i izdao. Rasprodaju i pljačku je obavljao na razne načine. Samo jedan primer: Pod geslom: „Dovođenje stranih investitora“ on je ustvari rasprodao i iskrčmio našu grudu i naš kapital. Naš srpski kapital je otišao u strane ruke i skoro nećemo imati ništa naše u Srbiji. Stvorio je robovlasničko društvo u Srbiji. Posmatrajući ovaj narod sve mi se više čini da je rođen da bude roblje jer ne vidi da od plate ne može da preživi a kamoli da zaradi. Tu se namontira Vučićevo slikanje i ćao robovi.
  Ali glavnu izdaju Srba Vučić je izvršio opet (tajno) u Briselu. Za Srbe je briselska izdaja potpuna tajna a u pitanju je teška izdaja. Videćemo šta će biti sa Vučićem kad’ se sazna briselska istina!?
  Vučić je ovo sve timski radio, i uz veliku podršku medija, čiji je jedini zadatak bio da sakriju istinu, odnosno da sakriju Vučićeva zla od srpskog naroda. Sve je to svesno rađeno, i to je krivično delo, pa me baš interesuje kako će taj Bujošević završiti!? U stvaranju ovog zla mnogo mu je pomoglo i stalno ćutanje (samopopišane) opozicije i parlamenta u Srbiji. To je ta ista klika ne zaboravite. „Sjaši kurta da sedne murta“. I vidite gde nas oni dovedoše!?…

  Vučića u Evropi dobro poznaju kao njihovog ljigavog podanika, velikog srpskog izdajnika, lopova, mističara i opsenara. Iz tih razloga Vučić je odmah postao dvoličan. U Evropi je bio vrlo ponizan i darežljiv, dok je u Srbiji sirovi diktator. Već se nazire i otvorena diktatura. Što je više vreme prolazilo sve se više uviđalo i njegovo bolesno stanje. Ali njima nije bio problem da vide s’ kim imaju posla, pa su ga znalački iskoristili. I na kraju kad su ga iskoristili oni su ga šutnuli. Sada pronalaze dokaze na koji je način Vučić izneo veliki novac iz Srbije. Radi se o milijardama evra, srećom već mnogo znaju! Prete mu obelodanjivanjem te velike pljačke ukoliko ne ispuni obećano a to je priznanje nezavisnosti Kosova…

  Zbog Vučićeve pohlepe i obmane Srbi će ostati i bez Evrope, i bez Kosova, i opljačkani i potpuno uništeni. Uz sve to zbog njegove omraženosti svuda po svetu, mi će mo pretrpeti i dodatno kažnjavanje tih svetskih srbomrzaca.
  A srpski narod samo zbog mentalnog sklopa ne ume da apstinira od podrške Vučiću, već ga stalno podržava i daje mu podršku da dokrajiči započeto a to je da potpuno uništi. Na žalost sa ovako sluđenim narodom on će sve „uspeti“. Može i da upali Srbiju oni će ga podržavati. Lud narod…

  Za takav srpski narod je najpreče da izvrši jednu ličnu katarzu-revoluciju, kako bi se definitivno oslobodio ove napasti. Naravno, mora da se obračuna sa svim lopovima i izdajnicima u Srbiji. Svi vidimo da je ova vlast toliko kriminalna da se više ne može izdržati. Umrećemo od gladi. A oni ne podnose ni kritiku ni istinu o njihovom kriminalu. Iz tih razloga spremni su uvedu otvorenu diktaturu i primenu sile. Pitanje je samo dana kad će početi surov obračun sa neistomišljenicima, kritičarima i patriotama Srbije. Ponavljam zla su toliko velika da se ova vlast nemože više braniti lažima i obmanama. Ona mora upotrebiti represiju i na kraju oružje kako bi sakrila istinu od naroda šta su radili. Očito je da drugog izbora i nemaju, sem otvorene diktature i represije. To će biti borba protiv istine i pravde. To će biti borba protiv odgovornosti. To će biti onaj zadnji dropac. Ali će narod progledati i shvatiti… neznam šta.
  Ja sam pomenuo samo tri Vučićeva zla, a ima ih na stotine. U Srbiji nema suda koji bi trebalo da sankcioniše ovo uništenje Srbije.

  Na kraju da kažem! Vučić je uz pomoć komunizma i izdajnika vratio Srbe u robovlasničko društvo…
  Ja ne lažem!
  Pozdravljam sve patriote Srbije…

  Piše: Sajdzo Bogutovac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *