Насловна / Србија / Хроника / У Галеници СПС лопови опљачкали преко 100 милиона евра а оптужница подигнута само за 11 милиона евра?!
У Галеници СПС лопови опљачкали преко 100 милиона евра а оптужница подигнута само за 11 милиона евра?! 1

У Галеници СПС лопови опљачкали преко 100 милиона евра а оптужница подигнута само за 11 милиона евра?!

Београд — Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против бившег генералног директора „Галенике“ Ненада Огњеновића и још девет особа за малверзације.

Оптужница их терети да су нанели штету том предузећу у износу већем од 900 милиона динара.

На оптужници је и некадашњи директор „Велефарма“ Драгољуб Вучићевић који је јутрос ухапшен на аеродрому „Никола Тесла“ и спроведен у притворску јединицу Специјалног суда, као и директор „Фарматрејд“ Радослав Секулић, саопштено је из тужилаштва. 

Оптужени су и власник занатске радње и привредног друштва „Ливница Јеремић“ Миодраг Јеремић, заменик генералног директора Галенике Горан Орлић, власник радње „Павловић“ Драган Павловић, одговорна лица у привредним друштвима „Фарманари“ и „Унихемком“ Жељко Јововић и Љубица Прица, одговорно лице у привредном друштву „Тргошпед-транс“ Милан Владовић, као и судски вештак и овлашћени проценитељ Жељко Бирманчевић. 

Вучичевић је ухапшен по потерници коју је за њим, након покретања истраге за малверзације у „Галеници“ у мају, расписао Интерпол по наредби Специјалног суда у Београду. 

Оптужница је против осам окривљених подигнута због оправдане сумње да су као саизвршиоци извршили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица. 

Бирманчевићу је стављено на терет кривично дело фалсификовање службене исправе, а Владовићу и кривично дело пореска утаја. 

Огњеновићу, Вучићевицу и Секулићу ставља се на терет да су од 2008. до 31. децембра 2009. године, искоришћавањем својих положаја одговорног лица и прекорачењем граница својих овлашћења прибавили противправну имовинску корист предузећу „Пхарматраде“ са Маршалских острва у износу од 4.990.000 еура односно 434.506.745,00 динара и прицинили штету АД „Галеника“ у износу од 5.224.383 еура односно 594.107.953,31 динара. 

Огњеновић и Јеремић се терете да су у периоду од априла 2009. до краја децембра 2010. године искоришћавањем својих овлашцења на штету „Галенике“ прибавили противправну имовинску корист занатској радњи и уметницкој ливници „Јеремић“ из Врчина у износу од 140.184.493,11 динара приликом набавке скулптура, а занатској радњи Павловић за израду постамената за наведене скулптуре у износу од 4.286.648,03 динара. 

Такоде, оптужницом се окривљенима Огњеновићу, Орлићу, Јововићу, Прици и Владовићу ставља на терет да су од марта 2010. до краја фебруара 2011. године искоришћавањем овлашћења прибавили противправну имовинску корист привредним друштвима „Пхарманари“ доо из Новог Сада, „Унихемком пхарм“ из Подгорице и „Унихемком пхарм“ из Брчког у износу од 80.249.904.962,49 динара, оштетили „Галенику“ у износу од 161.786.952,45 динара. 

Истрага је у случају Галеника проширена у септембру за нова кривична дела и друга лица, поред Огњеновића, који је већ био у притвору. 

Истрага је у септембру обухватила Драгана Шебрека, власника и директора предузећа „БГ Фарм“ Младена Газикаловића, Милицу Мирковић, Драгану Шутић и Мирослава Јовића. 

Ови осумњичени се терете да су у сарадњи са Огњеновићем злоупотребама оштетили „Галенику“ за око 3. 375.152.000 динара, а привредном друштву БГ „Фарм“ прибавили противправну имовинску корист од око 2.326.470.000 динара.

 

Б92

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Мостар: Радници напали Драгана Човића и бацали флаше, има повређених (видео) 11

Мостар: Радници напали Драгана Човића и бацали флаше, има повређених (видео)

Након састанка представника радника Алуминија у згради ХДЗ БиХ у Мостару, Драган Човић је под …

Галеника након приватизације – губитак у пословању, смањена производња, нови отпис дугова 12

Галеника након приватизације – губитак у пословању, смањена производња, нови отпис дугова

У првој години пословања са новим власником, Галеника је остварила губитак од 10,3 милиона евра, …

6 Коментара

  1. Drinka Mercep

    podigli optuznicu :D, koju po redu 😀 …osudjenih ? nula = 0 😀

  2. Olivera Maksić

    Ни тих 11 неће да врате, јер су крали по Закону.

  3. Dragan Petkovic

    sps lopovi ma to nije moguce oni su posteni u pupak

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *