fbpx

У Хрватској се излила Сава, драматично у БиХ

0
(0)

Река Сава пробила је још на два места насипе у Хрватској, на крајњем југоистоку Вуковарско-сремске жупаније. У БиХ поплаве однеле више људских живота. Влада РС донела одлуку о проглашењу ванредне ситуације.

Претходно се у Бошњацима код Жупање набујала Сава прелила преко насипа, сиренама је оглашена општа опасност, и у току је евакуација, преноси Танјуг.

По речима вуковарско-сремског жупана Боже Галића мештани се аутобусима евакуишу, а председник Државне комисије за процену штета од елементарних непогода Дамир Римац оценио је да је ситуација на тим подручјима изузетно тешка и позвао све службе да се укључе у спашавање људи и добара.

Потврдио је и да је о стању на том подручју обавештен и председник Владе Зоран Милановић.

Водостај Саве највећи је откако се мери, а и даље расте, али се не може проценити колики ће раст бити, јер зависи од количине воде која долази из босанских притока.

Због изливања Орљаве код Славонске Пожеге домове је напустило 500 особа, а у Липику 50.

Бошњаци, Сава пробила насип

Водостаји Врбаса, Врбање и Сане су у опадању, док су у порасту водстоји Уне и Саве у порасту, саопштено је из Хидрометеоролошког завода Републике Српске, преноси Бета.

Водостај Врбаса и Врбање у Бањалуци је у односу за јуже нижи за више од два метра.

Градоначелник Брчког Анто Домић изјавио је да водостај Саве стагнира, као и да се стабилизује стање на савском насипу који је јутрос био пробијен на неколико критичних тачака.

Домић је навео да вода на неколико места прелива насип, али да стање није драматично и да је насип под контролом. Ситуација се стабилизује у центру Бијељине, а вода се повлачи и са улица Добоја, у којем је стање изузетно тешко.

Добој је даље без струје и воде, а појединим деловима града и даље се може прићи само чамцима. Тешка ситуација је и у Шамцу и Модричи, где се становништво евакуише са угрожених подручја.

Директор полиције РС Гојко Васић изјавио је раније да је у Добоју пронађено шест тела засад непознатих особа, највероватније који су се утопили услед поплава или су их на простор тог града донеле бујичне воде.

Шамац

Васић је потврдио да је у Шамцу такође страдала једна особа, која је пала у воду приликом пењања уз степенице. С овим информацијама, у РС је досад евидентирано укупно 10 жртава поплава.

Начелник општине Шамац Саво Минић изјавио је да је стање у том граду алармантно и да вода наставља да расте, тако да је у појединим местима у граду досегла до висине светла на семафорима.

Влада РС данас је донела одлуку о проглашењу ванредне ситуације на подручју целе РС.

Према подацима Министарства безбедности, у БиХ је угрожено више од милион и двеста хиљада становника, на различите начине, али је, срећом, мали број животно угрожених.

По речима помоћника министра за заштиту и спашавање Самира Агића, ситуација на терену узрокована обилним падавинама и поплавама и даље је изузетно тешка, преноси Танјуг.

На терену делује 12 хеликоптера, обављају се евакуације становништва, покренута је широка активност тражења међународне помоћи и очекује се долазак јединица, рекао је Агић.

Брчко под водом

Агенција Фена јавља и да је на целом подручју општине Завидовићи активирано 53 клизишта невиђених размера која су угрозила преко 150 стамбених објеката.

Клизишта, која су дуга и по неколико стотина метара, угрожавају бројне куће а њихов број се стално повећава.

Насип код места Височ на Сави је угрожен и вода продире између врећа, угрожено је пет села којима прети потпуни потоп. Сава убрзава и досегла је врхове насипа, а опасност прети и од Дрине.

На подручјима у БиХ где се вода повукла, снабдевање електричном енергијом се постепено нормализује, али проблем представљају клизишта која угрожавају нисконапонске и далеководне стубове, као и трансформаторске станице, саопштено је из „Електропривреде БиХ“.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Потопљена Ибарска магистрала (видео)

0 (0) Због обилних падавина, Ибарска магистрала код села Адрани је потопљена, јавиле су „Новости“. …

Проглашено ванредно стање у неколико насеља у Бањалуци (видео)

0 (0) Градоначелник Бања Луке Игор Радојичић прогласио је вечерас ванредно стање у насељима уз …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *