fbpx

У Србији незапослено више од 30 одсто младих

0
(0)

У Србији је незапослено 31,2 одсто младих, што је 2,5 пута више од опште незапослености, изјавио је директор Националне службе за запошљавање (НСЗ) Зоран Мартиновић.

Он је на скупу „Млади у неформалној економији“, рекао да је стопа незапослености младих у Србији већа од европског просека, где износи око 18,5 одсто.

Мартиновић је рекао да све више послодаваца и инвеститора тражи младе људе за запошљавање, али и имају замерке да велики број људи нема адекватна знања.

Проблем је, како је истакао, ниска стопа радне активности и запослености младих, а велики број младих има статус неквалификованих или полуквалификованих.

„Висок проценат младих, око 16,5 одсто, нити ради, нити се школује“, рекао је Мартиновић и додао да је евиденцији НСЗ око 23 одсто младих до 30 година, а да млади просечно чекају на посао две године.

Висок проценат оних који би пристали да раде и без уговора

Преседник Уније послодаваца Небојша Атанацковић рекао је да та унија има задатак помогне младима да се лакше запосле, у сарадњи са државом и синдикатима.

Према истраживању које је спровела Унија послодаваца у коме је учествовало око 1.200 испитаника, млади не познају права која могу да остваре на тржишту рада и висок је проценат оних који би прихватили да раде без уговора.

„Само 15 одсто млађих од 30 година, не би прихватило да ради на црно“, наводи се у истраживању и додаје да је нужно инсистирати на смањењу неформалне економије кроз успостављање привредног амбијента који ће подстицати раст приватног сектора.

Без уговора о раду спремно је да ради 16,39 одсто, а око 58 одсто испитаника је одговорило да би прихватио да ради на црно уколико нема другог избора. Исплату дела зараде на руке, а не преко рачуна прихвата 70,2 одсто младих, док на овакав начин исплате није спремно 18,2 одсто испитаника, показало је истраживање Уније послодаваца.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Границе затворене, радна места угашена: Шта ће стотине хиљада грађана који су се вратили у Србију

4.2 (5) Већина од 400.000 грађана Србије који раде у иностранству, принудно се вратило у …

Радна места на удару кризе

5 (1) Kриза на тржишту рада неће подједнако погодити јавни и приватни сектор, а радна …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *