Руска "Сбербанка" преузела хрватски "Агрокор"

Руска „Сбербанка“ преузела хрватски „Агрокор“

0
(0)

Како Н1 незванично сазнаје, Агрокор је са Сбербанком договорио нови кредит, а прва транша је 60 милона евра. Но, неповерење Сбербанке у Агрокор и Ивицу Тодорића је толико да новац заправо иде делу добављача којима се највише дугује. Како се сазнаје, трансакција се обавља путем посебног Есцроw рачуна.

Есцроw рачун служи како би се осигурале договорене финансијске трансакције. Обично постоји неколико страна које су укључене у договор око отварања оваквог рачуна: купац, продавац и банка као посредник. Овај рачун гарантује купцу да ће средства која су стављена на рачун бити плаћена након испуњења свих услова око којих су све стране договориле када су плаћале рачун.

Овај се рачун отвара искључиво за једну, одређену трансакцију и после се затвара.

Ово се може посматрати као својеврсни наменски кредит Сбербанке Агрокору.

Из порука владајућих посљедњих дана који су говорили како им циљ није сачувати власника, већ систем, те потврђених састанака Владе и Сбербанке може се закључити да Влада заступа оне којима је Агрокор највише дужан, а руска банка не даје новац директно Агрокору, већ сама плаћа његове дугове. Сбербанк већ сад контролише Агрокорове финансијске послове.

На ово се може гледати као на својеврсно разрешње Ивице Тодорића, а Сбербанка заинтересована је за преузимање надзора над реструктурирањем Агрокора.

Агенција Блоомберг је већ у четвртак писала како је Ивица Тодорић је тик пред губитком надзора над компанијом, позивајући се на упућене изворе, али без службеног коментара из Агрокора или његовог највећег кредитора Сбербанка.

Сбербанк, кажу извори на које се позива Блоомберг, тражи да Тодорић препусти контролу кредиторима за време преговора о реструктурирању.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Руси плене „Агрокорове“ фирме

Руси плене „Агрокорове“ фирме

0 (0) Београд – Нетачно је да „Меркатор“ затвара малопродајне објекте по Србији. У Војводини …

И „Меркатор” прелази под надлежност ванредног управника “Агрокора”

И „Меркатор” прелази под надлежност ванредног управника “Агрокора”

0 (0) ЉУБЉАНА – Одлуком Окружног суда у Љубљани цео „Меркатор” де факто прелази под …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend