У Србији поново прорадио Брозов бољшевички народни суд на Факултету за медије и комуникације!

0
(0)

Декан Факултета за медије и комуникације Мишко Шуваковић оградио се, у име факултета, од „индивидуалног понашања“ предавача Зорана Ћирјаковића, који је на друштвеним мрежама упућивао увреде активисткињама и новинаркама.

Он мора да се подвргне не само суду јавности, већ и надлежном органу који треба да се бави таквим понашањем, навео је.

Подсетимо, група новинарки, активисткиња и научних радница обратила се јавности писмом у којем су навеле да их предавач на Факултету за медије и комуникације у Београду Зоран Ћирјаковић дуже време прогања и да су изложене његовом насиљу на друштвеним мрежама, као и његовим сексистичким увредама. Уз то, правио је њихове лажне профиле, користио фотографије стављајући их у подсмешљив и увредљив контекст, прикупљаво информације из њихових приватних живота да би их објављивао у злонамерној интерпретацији, наведено је у писму новинарки и активисткиња.

Писмо су потписале новинарке Јована Глигоријевић и Снежана Чонградин, виша научна сарадница Адриана Захаријевић, активисткиње Јелена Лалатовић и Исидора Петровић и професорка Филозофског факултета Дубравка Стојановић.

Тим поводом, у отвореном писму јавности, обратио се декан ФМK др Мишко Шуваковић, који наводи да су на том факултету озбиљно и пажљиво ишчитали и анализирали отворено писмо новинарки и активисткиња, као и друге материјале који су се појавили у јавности.

„Наш став је недвосмислен, подржавамо ваше отворено писмо и позив за поштовање људских, посебно женских, као и медијских права у јавној и приватној комуникацији. Без обзира на политичке или било које друге разлике, морају се поштовати етички стандарди комуникације, пре свега између неистомишљеника. Актери јавне сфере који имају амбицију да раде на универзитету морају бити узор за коректност и међусобно поштовање у дијалогу, извештавању и размени идеја. Увредљиви тон и агресивност вербалног, писаног или медијског комуницирања су недопустиви, било да су изречени у живом говору, штампаним и електронским медијима или на друштвеним мрежама“, стоји у писму.

Шуваковић је, у име запослених, навео да жели да јавност буде упозната са тим да је Зоран Ћирјаковић предавач на Факултету за медије и комуникације, као и да запослени те установе осуђују оно што је написао.

„На основу овога што сте саопштиле јавности, начин на који се обраћао угледним чланицама ове средине, запослени на ФМK осуђују. Понашање предавача Зорана Ћирјаковића оваквим деловањем руши смисао јавног дијалога, као и углед нашег Факултета који јесте факултет за комуникације. Факултет за медије и комуникације је од свог оснивања активни поборник културе и етике дијалога у јавној и медијској сфери, што је показано како у поштовању родне равноправности и толеранције на самом Факултету, те у деловању у научној, уметничкој и медијској јавности предавача, наставника и професора ФМK-а“.

У писму се наводи да је ФМK активан у промовисању општих и, посебно, женских људских права и културе ненасилног дијалога и цивилизованог решавања конфликата, а да је за њих поштовање другог основни постулат академске, културалне и друштвене комуникације.

„Факултет се ограђује од индивидуалног понашања и деловања предавача Зорана Ћирјаковића на које ви указујете у вашем Отвореном писму. Због свега за шта га оптужујете сматрамо да је потребно да се Зоран Ћирјаковић као јавна личност подвргне не само суду јавности, већ и надлежном органу који треба да се бави оваквим понашањем и деловањем о коме пишете у вашем писму. Запослени на Факултету за медије и комуникације, његови професори, наставници и предавачи, показали су током постојања и рада Факултета за медије и комуникације да је наш задатак да успостављамо највише стандарде људских права и поштовања у комуникацији у јавној сфери. А то нису начини изражавања, говора и писања које, данас, спроводи господин Ћирјаковић и на који сте ви потписнице овог апела својим одлучним писмом указале“, навео је Шуваковић.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јово Бакић – Александар Вучић има пријатеље који тргују дрогом и он њима намешта државне послове! (видео)

5 (1) Јово Бакић о пријатељима Аелксандра Вучић који се баве трговином наркотицима и којима …

Михаило Меденица: Сиктер!

0 (0) Дакле, “брз, оштар и одлучан” одговор Вучића- Харадинају је: сиктер! И то је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend