БИРОДИ: Старији и сиромашни грађани нижег и средњег образовања најбројнији међу гласачима СНС и уједно највернији гледаоци Пинка и ТВ Хепи

0
(0)

Старији и сиромашни грађани нижег и средњег образовања најбројнији су међу гласачима Српске напредне странке и уједно највернији гледаоци Пинка и ТВ Хепи.

То је кључни закључак истраживања које је Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) спровео крајем априла и након мајских празника, испитујући јавно мњење на репрезентативном узорку од 1.006 испитаника путем телефонске анкете.
Од укупног броја испитаника СНС има подршку 35,4 посто. После њих су најбројнији они који „неће гласати“ (19,2) и који су неодлучни (11 посто). Савез за Србију подржава 10,6 одсто испитаних, а испод њих по рејтингу су СПС (4,2), Грађански фронт (3,7), Шапићев СПАС (2,9), Покрет слободних грађана (2,7). Међу 35,4 одсто испитаних који подржавају СНС и Александра Вучића, са 58,7 одсто доминирају старији од 65 година. Следе их најмлађи испитаници од 18 до 29 година (32,6 одсто) и старији између 50 и 64 године (32,5).

Кад је реч о образовању, 58,1 одсто гласача СНС има основно и ниже образовање, средњеобразованих је 30,1 посто, док су више или високо образовани заступљени са 7,7 одсто. Надаље, највећи број њих живи у источној и јужној Србији (58,8 одсто), а најмање у Београду (14,8).

Медији преко којих се симпатизери СНС информишу у првом реду су Пинк са 70,2 одсто и ТВ Хаппy са 66,7, док РТС и ТВ Прва прати њих 45 односно 43 посто.

Највише њих, 49 посто, опредељено је за чланство у Евроазијској унији (Русија), за ЕУ се залаже 35,2 одсто, а за ЕУ и НАТО 18,5 одсто. Да Србија не треба да буде ни у једном од ових савеза сматра 29,8 одсто.

Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ИНВЕСТИТОРКА Мирјана Ђурђевић са ћерком Тамаром Јуренић варала људе за станове и командовала СНС ботовима

5 (6) Редакцији портала Нова.рс досад су се јавили бројни грађани који тврде да су …

Kако је одбрана највеће планатаже марихуане у Европи и нарко мафије постала Вучићев државни пројекат

5 (11) Упркос свим надљудским напорима државног врха да се након откривања афере “Јовањица” и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend