fbpx

У Србији ‘швајцарски модел’ за пензије

2.7
(6)

Влада Србије утврдила је на данашњој седници Предлог закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању и проследила Народној скупштини на усвајање. У саопштењу Владе је наведено да ће, по „швајцарском моделу”, пензије почев од 1. јануара 2020. године бити усклађиване „у проценту који представља збир половине процента раста потрошачких цена и половине процента раста зарада, без пореза и доприноса”.

Пензије ће се усклађивати на основу података „органа надлежног за послове статистике” о кретању просечне зараде и кретању потрошачких цена за претходних 12 месеци, почев од ; јуна претходне календарске године.

Поред тога, Влада Србије је данас донела одлуку о отварању конзулата Србије у Бер Шеви у Израелу и за почасног конзула поставила Александра Николића.

Влада је утврдила и Предлог закона о метеорологији којим се та област усклађује с праксом ЕУ, и Предлог закона о предметима од драгоцених метала.

На данашњој седници донете су и одлуке о наградама за освојене златне и сребрне медаље на Европском првенству у параолимпијском стоном тенису и за бронзане на Светском првенству у рвању, преноси Бета.

Бета, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

УЗУРПИРАНА Скупштина нема председника, ЗАБРЊИЧЕНА СТОКА чека Вучића

3.6 (7) Два дана пре истека законског рока, конституисан је нови сазив Народне скупштине. Дочекана …

ВУЧИЋ: Вакцинисаћемо народ крајем децембра!

2 (4) СНС изнео план за масовну вакцинацију Србије. Председник Србије Александар Вучић рекао је …

3 Коментара

 1. Znaci obrali smo bostan da ne napisem nesto mnogo gore.Samo pljacka a normalno je kada nece da se bojkotuju lopovski izbori.

 2. JADA I BEDA OSTAJU BEDA I JADA!

  Gospodo penzioneri, po svemu sudeći, obraćete bostan zelenog i trulog, a zašto? Ojadiše penzionere ΛV sa svojom kamarilom, a sada čekaju da se uvede švajcarski model usklađivanja penzije, kao da on nije primenjivan kod nas. Oni su ga ukinuli, a sada , umesto usklađivanja penzija dva puta godišnje, kao što je bilo, uvode usklađivanje jednom. Na ovaj način penzije će stagnirati još više u odnosu na zarade. Povećanje penzija za 5,3 do 5,5% ohrabriće penzionere pogotovu one sa najnižom penzijom od 10.000 povećana penzija iznosiće čak 10.540 rsd, a najmanja plata biće 31.000 rsd. Prosek neto plata juna 2019. je 55.042 rsd (467,32€) i veća je od prosečne penzije (26.327 rsd ili 223€) za 2,09 puta (ili 109%).Penzije nisu menjane od 2017. godine, a lažu naivne penzionere svakodnevno povećanjima penzija, a realno su pale po dosta. 2014. godine prosečna penzija je bila 70% od prosečne plate. Izdržaće penzioneri gladni i jadni dok ne postanu jadni i bedni, a već su postali, jedino u bajkolažima vodećih ljudi u zemlji penzioneri se gledaju drugačije. Penzioneri ovakvi jadni bedni i gladni predstavljaju i jedino čine glasačku mašinu svom grobaru, pa dokle traju. Ogranićenje penzije na 10,5% BDP je još jedan udar na penzionere od strane vlasti, j*bo ih MMF. Hvala „grobaru“ penzionera što ih zdušno pomaže? On je ojadio penzionere, prvo im oteo 800 miliona evra, dve godine zamrzao iznos penzija, a realno su opali sa 70% prosečne polate, na 47,83% (prosečna penzija je niža za 2,09 puta od prosečne plate). Primenom „švajcarskog“ modela usklađivanja penzija jednom godišnje, penzije realno će i dalje opadati po svim kriterijumima, pa i prosečne plate. U ovom slučaju muštuluk je naplaćen penzionerima, a ne muštulugdžijama. Oteo mi je 5000 evra, a nagrađuje me sa 5000 dinara, bolje je da se sapleo moj muštulugdžija. Penzioneri, kojim slučajem, ako ste gladni, ne brinite, s tim se dugo živi.

 3. У Србији НИЈЕ НИТИ ЋЕ БИТИ ШВАЈЦАРСКИ МОДЕЛ за пензије, ни за било шта друго.
  У Србији ЈЕ ЛОПОВСКИ СИСТЕМ НА ДЕЛУ у било ком сегменту људског живота.
  Тек кад се будемо ОДРЕКЛИ ЛОПОВСКОГ ВОЂСТВА ДРЖАВЕ, можда можемо да кренемо неким другим путем, па можда и швајцарским моделом.
  Док нам ЛОПИНЕ вршљају у врху државе – ЗЛО И НАОПАКО !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *