У Србији ‘швајцарски модел’ за пензије

2.7
(6)

Влада Србије утврдила је на данашњој седници Предлог закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању и проследила Народној скупштини на усвајање. У саопштењу Владе је наведено да ће, по „швајцарском моделу”, пензије почев од 1. јануара 2020. године бити усклађиване „у проценту који представља збир половине процента раста потрошачких цена и половине процента раста зарада, без пореза и доприноса”.

Пензије ће се усклађивати на основу података „органа надлежног за послове статистике” о кретању просечне зараде и кретању потрошачких цена за претходних 12 месеци, почев од ; јуна претходне календарске године.

Поред тога, Влада Србије је данас донела одлуку о отварању конзулата Србије у Бер Шеви у Израелу и за почасног конзула поставила Александра Николића.

Влада је утврдила и Предлог закона о метеорологији којим се та област усклађује с праксом ЕУ, и Предлог закона о предметима од драгоцених метала.

На данашњој седници донете су и одлуке о наградама за освојене златне и сребрне медаље на Европском првенству у параолимпијском стоном тенису и за бронзане на Светском првенству у рвању, преноси Бета.

Бета, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋЕВИ СЕКТАШКИ МЕДИЈИ: Ко се не вакцинише неће моћи да ради и да путује!

4.9 (16) Режимска пропаганда је већ почела да најављује шта Александар Вучић спрема у новој …

пензионери

ОД НОВЕ ГОДИНЕ – нови и услови за одлазак у пензију у Србији

5 (4) Жене ће од 1. јануара 2021. радити два месеца дуже ако желе да …

3 Коментара

 1. Znaci obrali smo bostan da ne napisem nesto mnogo gore.Samo pljacka a normalno je kada nece da se bojkotuju lopovski izbori.

 2. JADA I BEDA OSTAJU BEDA I JADA!

  Gospodo penzioneri, po svemu sudeći, obraćete bostan zelenog i trulog, a zašto? Ojadiše penzionere ΛV sa svojom kamarilom, a sada čekaju da se uvede švajcarski model usklađivanja penzije, kao da on nije primenjivan kod nas. Oni su ga ukinuli, a sada , umesto usklađivanja penzija dva puta godišnje, kao što je bilo, uvode usklađivanje jednom. Na ovaj način penzije će stagnirati još više u odnosu na zarade. Povećanje penzija za 5,3 do 5,5% ohrabriće penzionere pogotovu one sa najnižom penzijom od 10.000 povećana penzija iznosiće čak 10.540 rsd, a najmanja plata biće 31.000 rsd. Prosek neto plata juna 2019. je 55.042 rsd (467,32€) i veća je od prosečne penzije (26.327 rsd ili 223€) za 2,09 puta (ili 109%).Penzije nisu menjane od 2017. godine, a lažu naivne penzionere svakodnevno povećanjima penzija, a realno su pale po dosta. 2014. godine prosečna penzija je bila 70% od prosečne plate. Izdržaće penzioneri gladni i jadni dok ne postanu jadni i bedni, a već su postali, jedino u bajkolažima vodećih ljudi u zemlji penzioneri se gledaju drugačije. Penzioneri ovakvi jadni bedni i gladni predstavljaju i jedino čine glasačku mašinu svom grobaru, pa dokle traju. Ogranićenje penzije na 10,5% BDP je još jedan udar na penzionere od strane vlasti, j*bo ih MMF. Hvala „grobaru“ penzionera što ih zdušno pomaže? On je ojadio penzionere, prvo im oteo 800 miliona evra, dve godine zamrzao iznos penzija, a realno su opali sa 70% prosečne polate, na 47,83% (prosečna penzija je niža za 2,09 puta od prosečne plate). Primenom „švajcarskog“ modela usklađivanja penzija jednom godišnje, penzije realno će i dalje opadati po svim kriterijumima, pa i prosečne plate. U ovom slučaju muštuluk je naplaćen penzionerima, a ne muštulugdžijama. Oteo mi je 5000 evra, a nagrađuje me sa 5000 dinara, bolje je da se sapleo moj muštulugdžija. Penzioneri, kojim slučajem, ako ste gladni, ne brinite, s tim se dugo živi.

 3. У Србији НИЈЕ НИТИ ЋЕ БИТИ ШВАЈЦАРСКИ МОДЕЛ за пензије, ни за било шта друго.
  У Србији ЈЕ ЛОПОВСКИ СИСТЕМ НА ДЕЛУ у било ком сегменту људског живота.
  Тек кад се будемо ОДРЕКЛИ ЛОПОВСКОГ ВОЂСТВА ДРЖАВЕ, можда можемо да кренемо неким другим путем, па можда и швајцарским моделом.
  Док нам ЛОПИНЕ вршљају у врху државе – ЗЛО И НАОПАКО !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend