У Србији сваке године од рака оболи 33. 000 особа

0
(0)

БЕОГРАД – У свету се данас обележава 4. Фебруар, Светски дан борбе против рака, а стручњаци упозоравају да умерена физичка активност 150 минута недељно може да смањи ризик од рака дојке и дебелог црева, објављено је на сајту Светске здравствене организације.

Такође се упозорава да је физичка неактивност четврти водећи фактор ризика за све смртне случајеве, а да 31 одсто светске популације није физички активно.

Током 2008. Године скоро 460. 000 жена у свету умрло је од рака дојке, док је близу 610. 000 мушкараца и жена умрло од канцера дебелог црева.
Неки од фактора ризика су нездрав стил живота, конзумирање цигарета, различите инфекције, генетски фактор, физичка неактивност, претерана изложеност сунчевој светлости и прекомерна телесна тежина.

У Србији се сваке године открије неки облик малигнитета код око 33. 000 особа, а годишње од те болести умре око 21. 000 људи, изјавила је раније Танјугу др Ана Јовићевић из Института за онкологију и радиологију Србије.

Она је додала да је код жена најучесталије оболевања од рака дојке, потом дебелог црева и грлића материце, по чему се налазимо „међу водећим европским земљама“.

Што се тиче мушкараца, они најчешће болују и умиру од карцинома плућа, простате и дебелог црева.

Она је рекла да се здравим стиловима живота и редовним одласком код лекара ова болест може у великој мери спречити, истакавши да је рак у 90 одсто случајева излечив ако се открије у раној фази.

Јовићевић је навела, да међутим, охрабрује чињеница да захваљујући бројним кампањама расте свест код грађана о значају превентивних прегледа, па је тако примећено да све већи број људи долази ради контроле, а не само када осети тегобе.

Рак грлића материце је други најчешћи малигни тумор код жена и четврти по учесталости умирања, а сваке године та дијагноза постави се код скоро 1. 300 жена у Србији, која је прва у Европи по учесталости те болести.

Превентивне активности требало би интензивирати, а девојке узраста од 19. До 25. Године требало би бар на сваке две године да посете гинеколога, а након 25. Једном годишње.

Стручњаци указују да само 20 одсто жена редовно долази на гинеколошке прегледе, а веома је важно да се тај број повећа да би се та болест спречила.

Поводом 4. Фебруара, светског Дана борбе против рака, принцеза Катарина Карађорђевић упутила је поруку женама Србије у којој каже да о превенцији рака треба мислити сваког дана у години, као и да се мора помоћи члановима породице и пријатељима да раде то исто.

Принцеза Катарина у поруци апелује на све жене Србије да преузму контролу над сопственим здрављем јер, бринући о свом здрављу, истовремено брину о својим вољенима.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

П. Васиљевић: Шта нам казује Гренелова изјава о Трампу и Косову

4.7 (6) Гренелова порука да је Трамп свестан погрешне косовске политике у последњих 20 година, …

Kорона коштала Србију 510.000 радних места са пуним радним временом

5 (4) Пандемија вируса корона највише је погодила мала предузећа у Србији и довела до …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *