фото: Дојче веле, Ивановић

У српским школама деца уче ромски језик и све се то финансира из српског буџета

3
(2)

Средњошколцима ромске националности прошле школске године додељено је 1.207 стипендија, што је за 357 више него годину дана раније, захваљујући афирмативним мерама у школе је уписано 1.890 ученика, а изборни предмет ромски језик са елементима националне културе похађало је укупно 2.553 ђака. Ови подаци Министарства просвете, науке и технолошког развоја сумирани су на састанку представника просветног врха и Националног савета ромске националне мањине поводом унапређења образовања у овој школској години.

По оцени надлежних напредак се огледа и у томе што је Правилником о педагошком и андрагошком асистенту уређен опис посла и унапређен статус асистента за подршку ученицима ромске националности. Измене просветних прописа допринеће да се први пут одреди колико је ученика потребно за рад педагошког асистената за ромску децу, а предлог о редефинисању те норме у писаној форми челницима образовног система доставиће Национални савет ромске националне мањине, па ће се о томе одлучивати.

За сада је извесно да ће убудуће сви педагошки асистенти бити укључени у онлајн обуке које министарство припрема у сарадњи са Заводом за унапређивање образовања за запослене који предају школарцима из осетљивих група. У саопштењу за јавност наводи се и да је сугестија просветног врха да се студенти Универзитета у Београду који су ромске националности информишу о могућности да на Филолошком факултету похађају ромски језик као двосеместрални изборни програм.

Миленија Симић-Миладиновић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Народна банка Србије позајмила Телекому 100 милиона евра?!

0 (0) Народна банка Србије је одмах пошто је Телеком Србија издао корпоративне обвезнице, од …

Генерације ће плаћати десетине милијарди кредита којима нас је задужио Вучићев режим

5 (7) „Обично за све кривимо Енглезе и Американце, иако смо, захваљујући њима и амбасадорима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend