fbpx

Удружење ЦХФ Србија: Договор с банкама још није постигнут, нити ће бити обавезујући

0
(0)

Преговори с банкарима око решавања проблема кредита везаних за швајцарске франке ипак данас нису завршени, изјавила је председница Управног одбора Удружења ЦХФ Србија Јелена Павловић. Преговори с Владом и банкама су започети пре скоро две недеље, након што је председник Александар Вучић најавио лекс специјалис као могуће решење за грађане задужене у „швајцарцима“.

Протест грађана задужених у швајцарцима / Фото: ИнсајдерПротест грађана задужених у швајцарцима / Фото: Инсајдер
Kако је раније најавио министар финансија Синиша Мали, предлог закона је требало да буде представљен данас.

„По садашњем предлогу лекс специјалиса о конверзији кредита у швајцарцима предвиђен је отпис 38 одсто дуга, кредити би се на дан потписивања уговора претварали у динаре, па у евре и од те суме би се отписивао договорен износ. Држава би од те суме покрила трошкове од десет одсто”, рекла је Павловић.

Она је објаснила да је, иако није припремљена коначна верзија закона, договорено да конверзија кредита у францима буде могућа, али не обавезна.

„Бенефит је и то што је, према договору са банкама, конверзија могућа за све кредите, а не само за кредите до одређеног износа. Оно што нисмо успели – закон се неће односити на оне кориснике кредита који су 2015. године прихватили један од четири модела Народне банке Србије”, навела је Павловић.

Она је апеловала на кориснике да пре подношења тужбе покушају да с банком пронађу решење у заједничком интересу.

Председница УО ЦХФ Србија је рекла да Удружење инсистира да све што буде у закону о конверзији буде у оквори уставности и законитости.

„Удружење је тражило гаранцију банака да не туже Србију и да држава још једном сагледа да ли треба финансијски да учествује у решавању проблема кредита у швајцарцима”, рекла је Павловић.

Раније данас је најављено да ће Влада Србије на ванредној седници усвојити лекс специјалис којим ће бити регулисана лакша отплата кредита у швајцарским францима. О том закону представници Удружења ЦХФ Србија јуче нису постигли договор са банкама и Владом Србије.

Kако је рекао члан Управног одбора ЦХФ Србија Марко Васић у изјави за Инсајдер, „предложен закон легализовао би пљачку и амнестирао банке”, чему Удружење не жели да да легитимитет, с тога га нису подржали.

Предлог Владе је да буде отписан део главнице кредита, до 40 одсто, а тај трошак ће сносити банке и држава. Остатак дуга би потом био конвертован у евре и кредит би се отплаћивао по годишњом камати од 3,5 одсто.

На питање новинара да ли држава има новца да преузме на себе део дуга, како је и најављено, министар финансија Синиша Мали је одговорио да ће бити новца за ту намену.

„Имаћемо новац колико год буде требало. То ће бити много мање него што се прича у медијима“, рекао је министар.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић је пре десетак дана рекао да се данима уназад разговара с банкама и удружењем о могућим решењима, као и да је план да решење буде лекс специјалис.

„Ми ћемо ићи на лекс специјалис, ако успемо све да договоримо. Kад кажем лекс специјалис, мислим да све буде завршено у данима и недељама који су пред нама. Покушаћемо да највећи терет иде на банке, а нешто ће свакако ићи, не велики део, и на терет државе“, рекао је Вучић.

Да би до било каквих преговора дошло грађани задужени у швајцарским францима најпре су средином отпочели штрајк испред зграде Врховног касационог суда, а који је касније радикализован, па су ступили и у штрајк глађу због тога што је држава годинама упорно игнорисала њихове захтеве.

Извор: Бета, Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јавни дуг Србије увећан за 370 милиона евра

5 (2) Јавни дуг Србије за период јануар-март 2020. године увећан је 370 милиона евра …

ЗАТО ШТО ЈЕ ПАМЕТАН! 4,5 милијарди евра платићемо Кинезима само за камате!?

4.9 (12) Александар Вучић узео је кредит од свог брата Сија Ђинпинга у износу од …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *