Србија

Држава уводи фискалне касе за фризере, козметичаре, кладионице…

Привилегију да не евидентирају промет преко фискалних каса од 1. јануара 2022. године губе фризери, козметичари, погребници и већина предузетника-паушалаца који сада не морају да имају ове уређаје. Адвокати и таксисти и даље ће моћи да послују без фискалних уређаја, али ту привилегију неће имати коцкарнице, кладионице, музеји, галерије, они који се баве спортским, забавним и рекреативним делатностима и бројне друге делатности које су тренутно ослобођене ове обавезе.

Нова онлајн фискализација, предвиђена законом који је усвојен у децембру 2020. године, предвиђа обавезу коришћења нових онлајн фискалних каса, односно прецизно речено – електронских фискалних уређаја управо од 2022. године.

Посебном уредбом Министарство финансија прописује ко може да буде изузетак од ове обавезе. Уредба је усвојена на седници Владе 1. априла, а обухват обвезника је сужен у односу на тренутно важећи пропис.

Поређењем две уредбе – нове и старе – види се које то фирме и предузетници морају да до јануара набаве нове фискалне касе.

Привилегију да раде без онлајн фисксалних каса и даље задржавају таксисти и адвокати, затим ветеринарске делатности, јавни поштански сервис, телекомуникације, добар део финансијских услуга, образовање, али без дела под шифром 85.5 које подразумева остало образовање – међу којима је и учење језика, обука за рад на рачунару, за шта ће бити потребне фискалне касе.

И даље су ослобођене делатности попут социјалне заштите са и без смештаја, верске организације…

На листи оних који могу да раде без касе више нису – студентски и ђачки домови, приказивање кинематографских дела, стваралачке, уметничке и забавне делатности…

„Новом уредбом укида се привилегија неиздавања фискалних рачуна за промет наплаћен у готовини за већину делатности које фигурирају у сада важећој уредби. Уредба би требало да се примењује од 1. јануара 2022. године. Треба такође приметити да из нове уредбе нису обрисани адвокати и таксисти“, каже за портал Н1 порески саветник Ђерђ Пап.

Логично је, каже, питање – ‘има ли ту логике’?

„Има ли логике да, на пример, услужне делатности које се опорезују паушално или на пример интернет продаја не буде изузета од ове обавезе а таксисти, и адвокати да. Када боље анализирате списак, мислим да су таксисти и адвокати једини класични привредни субјекти – предузетници који су изузети из ове обавезе“, указује Пап.

Уредба предвиђа да се све делатности из Закона о комуналним делатностима (попут снабдевања водом за пиће, градском и приградског превоза) изузму од евидентирања промета преко фисканих каса, осим пружања услуга на пијацама, што је и до сада важило. Али, од сада ће изузетак бити и делатности управљања гробљима и сахрањивање, као и погребне делатности, за шта ће од јануара бити неопходна фискална каса.

Од бомбонџија до чистача ципела

Улични продавци кокица, новина – колпортери, али и личне услужне делатности попут активности чистача ципела, носача, лица за наплату паркинга, и даље неће морати да користе фискалну касу. Исто важи и за опанчаре, бомбонџије, бозаџије, воденичаре… и све друге старе и уметничке занате дефинисане важећим Правилником.

И овде има изузетак, па ће сви они који се баве каменорезачким занатом ипак и у будуће морати у пословању да користе фискалну касу.

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!