Политика

Укинути комунистичку творевину АП Војводина!

ИНТЕРВЈУ: ЂУРАЂ ЈАКШИЋ, изборна листа „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка”

​Приоритет је вода за пиће, пошумљавање, канализација, пречистачи отпадних вода, одлагање отпада, а комунална инфраструктура, вода, асфалт, струја морају доћи до сваког домаћинства у Војводини

Први на изборној листи „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка” на изборима за Скупштину Војводине, Ђурађ Јакшић, уверен је да ће после децембарских избора радикали имати двоструко већи број гласова и мандата у односу на последње покрајинске изборе. У интервјуу за „Политику” каже да овај оптимизам темељи на чињеници да је СРС био једина истинска опозиција напредњачком покрајинском режиму и да су, како каже, показали да непогрешиво знају шта су проблеми и приоритети у покрајини и да истовремено имају најбољи програм и људе.

„Добро је познато да је српска Војводина старо радикалско утврђење. Једина смо политичка странка која се залаже за укидање комунистичке творевине АПВ, која нема историјско утемељење, нити економско оправдање, а увек је потенцијална клица сепаратизма. Аутономија Војводине нема економско оправдање зато што подразумева гломазни, троми и скупи бирократски апарат, који годишње кошта грађане преко милијарду евра. Залажемо се за суштинску децентрализацију државне управе и спуштање надлежности са централног на ниво локалних самоуправа, у овом случају 45 градова и општина у северној српској покрајини. За разлику од политичке конкуренције, којој је и на овим изборима главни адут ’прљав’ новац за куповину гласова, пакети једнократне помоћи, огрев, притисци и уцене, најјачи адут нас, српских радикала, представљају конкретан програм и људи”, каже Јакшић.

Уколико будете у новој власти у Војводини, шта ће бити ваш први потез?

Од првог дана мандата вратићемо финансирање двогодишње накнаде за породице у којима се роди треће и свако наредно дете, коју је Мировићев режим на волшебан начин укинуо пре пет година. Укинућемо канцеларију АПВ у Бриселу и бројне фондове и агенције који представљају паралелне институције, папрено коштају, а њихови резултати су минорни. Тако ћемо направити значајне уштеде у буџету и усмерити новац на нове подстицајне програме из области пољопривреде, социјалне заштите, екологије, науке, културе, спорта и омладине. Прекинућемо финансирање фестивала дроге „Егзит” и усмерити новац на институције од националног значаја, попут Матице српске и СНП.

Протести пољопривредника готово да постају нормална појава сваке године?

Глас за српске радикале на овим изборима глас је за нову аграрну политику у којој ће сваки српски домаћин бити заштићен и уважен и осетиће бенефите доброг изборног резултата СРС-а. Суспендоваћемо срамни ССП са ЕУ, који је у последњих 14 година нанео немерљиву штету комплетној српској привреди. Након једностране примене овог споразума страни пољопривредни производи сумњивог порекла и квалитета, који су увожени без царине, преплавили су наше тржиште, а домаћи пољопривредни производи постали су неконкурентни у сопственој земљи. Залажемо се за моментални прекид ове самоубилачке аграрне политике. Одлучно ћемо се борити против увозничког лобија, обезбедићемо српском сељаку веће субвенције, поштену откупну цену и могућност пласмана на домаћем и иностраном тржишту. Залажемо се за значајно увећање пољопривредних пензија које су на неподношљиво ниском нивоу.

Како ћете усмерити субвенције?

Субвенције из покрајинског буџета за програме из области пољопривреде неће бити привилегија одабраних него могућност за решавање проблема и помоћ онима којима је најпотребнија, а то су мали пољопривредни произвођачи који обрађују од 10 до 15 хектара земље. Војводина је данас црна еколошка тачка у Србији и то из корена мора да се мења. Приоритет је изградња магистралног водовода и решавање проблема водоснабдевања, у првом реду, северног и средњег Баната.

На друштвеним мрежама се шале да су у Зрењанину изненађени што је вода пронађена на Марсу?

У више од 100 градова, општина и села на простору покрајине, где живи готово 800.000 људи, ниво арсена у води је већи од дозвољеног. Војводина је један од региона с најмање шума у Европи. Само 40 одсто домаћинстава је повезано на канализациону мрежу, док остали и даље празне септичке јаме. Сви већи градови испуштају комуналне и индустријске воде директно у реке, у водотокове, без икаквог пречишћавања. Имамо Велики бачки канал, најзагађенији водоток, и Палићко језеро, највећу септичку јаму у Европи. Апсолутни приоритет мора бити исправна вода за пиће, пошумљавање, изградња канализационе мреже и пречистача отпадних вода и решавање проблема с одлагањем отпада. Основна комунална инфраструктура – вода, асфалт, струја и канализација – мора доћи до сваког домаћинства у Војводини. Тражимо формирање српско-руског хуманитарног центра за хитне интервенције, по угледу на постојећи у Нишу.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Политика.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!