понедељак , 23 новембра 2020

Улепшавање Вучићеве виле, само на есцајг спичили преко 95.000 евра из буџета!

5
(5)

Држава је одлучила да занови репрезентативне објекте купивши скупоцени сервис од Росентал порцелана, баде мантиле, салвете од дамаста… Чекају се понуде за папуче за базен, сауну и турско купатило и декоративне корпе за прљав веш

Триста шездесет плитких и дубоких тањира од луксузног и скупоценог Росентал порцелана, 948 комада разног есцајга, 810 комада чаша, 646 столњака, надстолњака, салвета од дамаста, на десетине пешкира, постељине, баде мантили – само су део јавних набавки ситног инвентара за вилу Бокељка, вилу Мир, Kлуб посланика и објекат Владе Србије у Немањиној улици које су плаћене више од 95.000 евра новцем грађана Србије.

Уговор вредан 11,2 милиона динара потписан је 1. јула 2019. године са фирмама Фимас и Ицофин из Београда само дан пре него што ће гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић посаветовати грађане да се угледају на државу када је реч о уређењу финансија.

„Подвуците црту испод лоших резултата, немојте да скривате истину ни од себе ни од других, јер да бисте почели да решавате проблем, морате да видите ко у породици троши, а ко зарађује и да уравнотежите очекивања са реалним могућностима и да не чекате никакву помоћ”, рекла је она у изјави за ТВ Прва.

А кад се подвуче црта, види се да они који у Србији живе од минималца и уз помоћ пореза и доприноса пуне буџет Србије, морају да раде бар два дана за један јефтинији, омањи тањир од Росентал порцелана. С друге стране, они који троше тешко скупљен новац из државног буџета наручили су чак 360 таквих тањира само за потребе виле Бокељка.

Виле Бокељка и Мир које се налазе у Толстојевој и Ужичкој улици на Дедињу, према уредби Владе Србије из 2018. године, резиденцијалне су зграде које се користе за боравак председника Републике и председника Владе.

Вилу Бокељка председник Србије Александар Вучић често користи за различите намене.

По Уредби, ове виле се користе за „пријем и боравак страних председника држава или влада и других највиших страних гостију Републике Србије које примају председник Републике и председник Владе“.

Нове шољице и баде мантили

Према истој уредби, Kлуб посланика који се налази у Толстојевој број 2 користи се за „пружање угоститељских услуга за потребе државних органа, за одржавање састанака, организовање коктела, свечаних ручкова и вечера, као и за пружање других репрезентативних услуга у оквиру пратећих садржаја тог објекта“.

Међу ситним инвентаром, на тендеру за њихове потребе, нашло се 610 комплета порцеланских шољица за еспресо, 880 за црну кафу, чак 1.066 за капућино и 714 за чај, 1.143 углавном порцеланских чинија разних величина.

Ту су и џезве, чаше, чашице, шерпе (запремине 21,25 литара, сендвич дно, челик-алуминијум – челик), гастро посуде и поклопци, декоративни и месарски ножеви, тањири са рељефом, овални, троугласти, четвртасти…

За вилу Мир тендером се, у вредности од 1,4 милиона динара, тражио и додатни „ситан инвентар“ који, међутим, корисницима за сада неће стићи, јер у предвиђеном року није достављена ниједна понуда.

А потраживане су женске и мушке папуче „за базен, сауну, турско купатило – пластичне, Нике или одговарајуће“, декоративне корпе за пешкире и прљав веш, послужавници, мутилице, миксери, усисивачи, пегле, апарати за вертикално пеглање одела, вентилатори, калорифери, уљани радијатори, пепељаре, сатови, батеријске лампе…

Kо су добављачи

Победницима на овогодишњем тендеру, фирмама Фимас и Ицофин, ово није прва набавка којом опскрбљују Сектор за угоститељске услуге и Сектор за репрезентативне и резиденцијалне објекте.

Ицофин је у лето прошле године, као једини понуђач, добио тендер вредан 24.884 евра, док је Фимас за набавку основних средстава и опреме за угоститљество и кухињске опреме за потребе резиденцијалних и репрезентативних објеката добио посао вредан близу 60.000 евра. На оба тендера су били једини понуђачи.

Обе фирме су тендере за сличне набавке добијали и претходних година.

Тако је Фимас 2017. добио тендер вредан скоро 76.000 евра, док је 2016. за набавку основних средстава за Управу за заједничке послове добио посао вредан 65.000 евра.

Ицофин је за набавку ситног инвентара, послове добијао и 2015, 2016. и 2017. године у укупној вредности од преко 111.000 евра.

За разлику од Ицофина који добија на тендерима Управе за заједничке послове републичких органа, Фимас побеђује на великом броју тендера бројних државних органа и управа, као што су БИА, Југоимпорт – СДПР, ТЕНТ Обреновац, те разних школских и општинских установа и органа.

Још нешто за крај

Према плану јавних набавки Управе за заједничке послове републичких органа за 2019. годину, за набавку средстава за „хигијену специјалне намене” биће утрошено милион динара, за набавку намештаја 400.000, исто толико за набавку декоративног материјала, за сунцобране и тенде 3.800.000 динара, а 400.000 за испитивање воде у базенима репрезентативних објеката.

Kад је реч о базенима, то није све.

Осим испитивања воде, ту је одржавање и сервисирање базена, базенске опреме и фонтана, што је предмет посебне јавне набавке, додељене фирми Ботаx из Београда у марту ове године. За њу су грађани издвојили још 3.300.000 динара.

Репрезентативне објекте улепшаће и цвеће по цени од 2,5 милиона динара. Овај тендер добило је предузеће Башта греен из Београда, а уговор је потписан 25. јуна.

Претходно, у мају, потписана су још два уговора у укупном износу од 4,5 милиона, што нам даје укупан скор од скоро 7,2 милиона динара (око 60.000 евра) колико је од почетка године потрошено на цвеће за репрезентативне објекте.

Јелена Вељковић
Извор: јавно.рс

фото: Марко Тододровић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ти си Јеремићу такав анти-таленат за политику али то још изгледа само теби није јасно

3.8 (5) Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да се председник Србије Александар Вучић …

Пљачка банке у Милану: Ушли кроз канализацију, украли 20 сефова и побегли

4 (2) Банда наоружаних пљачкаша упала је у банку у Милану кроз канализациону мрежу, украла …

2 Коментара

  1. eee bas me interesuje koje marke kurtone i mazaca ulja koriste, dal vijagru kupuju il ratluk s orasima jedu, do skoro su prstima il travom supak brisali, na sta li su se sada orjentisali, ili jos uvek prstima po zidu pisu. — do nedavno su kanapom i zicom caksire vezivali, a sad im badem mantili trebaju. — do juce su puzeve, zmije i stakore prstima jeli iz konzervi i zemljani casa, sad im rosental treba i od kristala casa. — nego ne videh jel maramice koriste il poganu njusku o rukav brisu.

  2. Metiljavko ljigavi se bas izivljava, ako, postavili nakazu da „predsednikuje“, odabrano nesposobno, maloumno, psihicki bolesno i to u poodmakloj fazi, peder, nemocna i izvitoperena nistarija, pa jos kopile koje je citavog svog bezvrednog zivota bilo metiljavo, ljigavo, cviljavo i slinavo, ni za sta sposobno i svesno svoje nistavnosti, retardirano, sadista jer je nemocan u svakom pogledu, idiot neizlecivi, manijak i ludak.
    Sve se to radi planski, biraju se najgori od najgorih da bi lakse njima manipulisalo, proste marionete bez mozga koje moraju da izvrsavaju naredjena, samo sto ovoj kreaturi to niko ne rece, pa umislila da je stvarno „predsednik“ i da sme nesto da „radi“!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend