Умножавају се захтеви грађанског покрета: Борба и за глас дијаспоре

0
(0)

Злоупотреба дијаспорских гласова обележила је прошле председничке изборе, тврде у опозицији и расејању и поново постављају питање хоће ли коначно грађани у иностранству моћи да одлучују као и сународници у домовини и да ли ће им држава омогућити гласање електронским путем. То је и један од захтева Протеста против диктатуре који се распламсао у десетинама српских градова, а тражи се и поједностављење процедуре гласања у дијаспори.

Из Кине гласао у Сјеници

Опозициони покрет Доста је било (ДЈБ) саопштио је да је на основу обавештења 20 Сјеничана који годинама не живе у том граду обавио увид у бирачки материјал и утврдио да су њихови потписи фалсификовани, а гласови покрадени.

– На једноставно питање како може у Сјеници да гласа неко ко се 2. априла налазио у Кини, Данској и Хрватској нисам добио одговор – изнео је детаље Иван Нинић, члан Републичке изборне комисије (РИК).

Посао за тужилаштво

– У правној држави ситуација у Сјеници морала би да буде предмет истраге полиције и тужилаштва. Они морају да утврде шта се заиста догађало током изборног дана, као и кривичну одговорност свих који су учествовали у прекрајању изборне воље грађана – кажу у ДЈБ-у.

Изборне махинације: Протест и у Санџаку

У ДЈБ-у тврде да је то резултат манипулације СНС-а и руководства три бошњачке партије, а разлика приказаних и стварних резултата, последица убацивања листића оних који нису гласали. Они наводе пример села Рашковић с Бошњачким становништвом у којем је на једном месту од 387 уписаних бирача за Александра Вучића гласало њих 372, а један за Сашу Јанковића.

ДЈБ истиче да је једини начин да се отклоне сумње у масовну крађу гласова, да се свим бирачима омогући да преко сајта РИК провере да ли је у списковима уписано да су гласали, односно да ли је неко гласао уместо оних који нису изашли на изборе.

Нестао списак бирача у Њујорку

Марија живи у Њујорку, али када је отишла у српски конзулат да гласа речено јој је да није на бирачком списку, иако се пријавила на време, 10. марта, дан пре истека рока. Ипак, много више је шокирало образложење конзула.

– Речено ми је да је „пао сервер и да немају у евиденцији оне који су се пријављивали 10. и 11. марта“ – каже Марија.

Она није једина и каже да су Срби у Њујорку махом остали ускраћени за своје Уставом загарантовано право.

– Мене искрено не интересује да ли је сервер пао или није, нити је то моја одговорност, ја само знам да је моје грађанско право ускраћено. А узгред речено, ни мојој пријатељици која се пријавила почетком марта није било омогућено да гласа. Ни она није била уписана у бирачки списак, али објашњење за ту ситуацију конзул није имао – прича наша саговорница.

И Маријина пријатељица примедбу је послала у РИК, али нико није добио одговоре. Такође, ни Министарство државне управе Ане Брнабић, које је надлежно за бирачке спискове, није објашњено зашто је дошло до овог пропуста.

„Пао систем“

Онемогућавање дијаспоре да искористи право гласа установила је и професор Весна Ракић-Водинелић на основу података које је добила као чланица РИК-а. Она указује да на неким бирачким местима у иностранству, попут Трста, бирачко место није отворено иако је било довољно пријављених. Такође и да је било случајева да је грађанима у расејању речено да је „систем пао“, па пријава није регистрована.

– Било је и људи који су се у року пријавили за гласање, али нису могли да изађу на биралишта јер им је речено да из Србије није стигло обавештење да имају бирачко право. Такође и оних који нису гласали, а у списку је њихов потпис да су искористили бирачко право – наводи она за „Вести“.

Професорка Ракић-Водинелић као и ДЈБ сматра да треба увести проверу интернетом, али није оптимиста.

– Ако министарка за државну управу Ана Брнабић каже да ће до увођења такве провере протећи „године и године“, јасно је и да се неће скоро десити да дијаспора гласа електронски – оценила је Ракић-Водинелић, уз напомену да не може без доказа да каже да ли су разлози таквог односа власти према изборима нефункционалност система или намера да врше злоупотребе.

Д. Декић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како екуменисти са Фанара узурпирају српску православну дијаспору

0 (0) Поштовано Уредништво „Борбе за веру“, помаже Бог! Шаљемо Вам на увид интервју који …

Дијаспора се пита: Где су наши гласови и да ли су покрадени?

0 (0) Грађани дијаспоре који нису могли у земљама у којима живе да искористе своје …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend