Усташоиди и даље својатају Теслу

Усташоиди и даље својатају Теслу

0
(0)

Став Светог архијерејског Сабора СПЦ, који је патријарх Иринеј пренео председнику Србије Томиславу Николићу, да урна Николе Тесле буде положена у храму Светог Саве на Врачару, поново је повод да хрватски медији пишу како је овај научник светског гласа заправо био Хрват.

„Хрватски и амерички изумитељ светског гласа рођен је у личком месту Смиљану 1856., али је готово цели живот радио у САД-у где је и остварио све изуме. Умро је у Њујорку 1943. у доби од 87 година“, наводи ријечки „Нови лист“.

У овој краткој реченици све је тачно осим да је Тесла хрватски изумитељ.

Тесла је, наиме, рођен у српској породици која је живела у малом месту Смиљану, у Хрватској, која је тада била у саставу Аустроугарског царства. Светску славу стекао је у САД где је и провео највећи део свог живота. Тридесетог јула 1891. Никола Тесла је добио америчко држављанство, у САД је живео, а тамо је и умро.

Управо ови подаци довели су до тога да се чак и данас, 73 године након његове смрти још расправља о националној припадности славног научника. И свака страна у „спору“ има своје аргументе – Србија порекло, Хрвати земљу рођења, а Америка држављанство славног научника.

Тачку на ову расправу заправо је ставио сам Никола Тесла још давне 1936. године у телеграму који је послао хрватском политичару Влатку Мачеку, а у којем је написао:

„Хвала на много цењеној честитки и почасти, једнако се поносим мога србског рода и моје хрватске домовине. Живели сви Југословени“.

Иначе, урна са посмртним остацима Николе Тесле донета је у Београд 1957. године по жељи члана Теслине шире породице, др Милице Трбојевић, као правног наследника Теслине заоставштине која је то право стекла након смрти Саве Косановића, сина Теслине најмлађе сестре Марице Косановић.

Урна је похрањена у Музеју Николе Тесле, а Црква се залаже да она буде пренета у храм Светог Саве на Врачару.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тесла почео продају соларне шиндре који производи струју за кућу

Тесла почео продају соларне шиндре који производи струју за кућу

0 (0) Произвођач електричних аутомобила Тесла додао у своју понуду кровне плоче које од сунчевог …

ФБИ објавио тајне папире о Тесли: „Зрак смрти“ није мит!

ФБИ објавио тајне папире о Тесли: „Зрак смрти“ није мит!

0 (0) Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) објавио је документа о Николи Тесли 73 године …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend