Тесла почео продају соларне шиндре који производи струју за кућу

Произвођач електричних аутомобила Тесла додао у своју понуду кровне плоче које од сунчевог зрачења производе струју за домаћинство, саопштила је компанија.

Муштерије широм света од јуче могу да наруче соларни кров на Теслиној интернет страници. Инсталације ће почети наредног месеца у САД, прво у Калифорнији, а у иностранству следеће године.

Стаклене плоче које је фирма Тесла представила прошле јесени, изгледају као традиционални кров – или као класични цреп, или као кровне плоче од камена. У њима су фотонапонске ћелије које се не виде с улице.

Теслина интернет страница укључује калкулатор помоћу којег потенцијални купци могу израчунати оквирну цену крова на основу величине куће, количине светлости у области где живе и пореских олакшица. Такође могу и положити депозит од 1.000 долара како би резервисали прозвод.

Тесла, соларни кров Извор: Тањуг / Тесла виа АП
По наводима компаније, куповина и постављање Теслиних соларних плоча у САД коштају око 450 долара по квадратном метру, док квадратни метар камених кровних плоча кошта око 180 долара.

Међутим, за снабдевање струјом већине кућа било би довољно да се соларним плочама покрије измедју 30 и 40 процената крова, а остатак обичним црепом који би се уклопио са соларним.

Иако скупљи, кров с фотонапонским ћелијама се временом исплати кроз уштеду електричне енергије. Тесла на кров даје гаранцију једнаку трајању куће.

Директор Тесле Илон Маск није желео да нагађа колико наруждбина компанија очекује током ове године.

„Биће веома тешко и требаће времена, и биће и спотицања на путу. Али то је једина разумна визија будућности“, рекао је Маск.

Бета

фото: Танјуг, АП

Актуелно

Овако се ствара психопата

Иако је до сада спроведено много истраживања о психопатама, научници су решили да оду корак …

ЕСКИМИ ТВРДЕ: Глобално отопљавање је лаж, Земља се помера, Сунце не излази на истој страни!

ЕСКИМИ који живе у арктичком делу Канаде, САД и Гренланда имали су сопствену прогнозу, коју …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons

Поштовани читаоци,

Помозите рад нашег сајта тако што ћете нас лајкнути, твитнути или плуснути! Хвала!