Тесла почео продају соларне шиндре који производи струју за кућу

Произвођач електричних аутомобила Тесла додао у своју понуду кровне плоче које од сунчевог зрачења производе струју за домаћинство, саопштила је компанија.

Муштерије широм света од јуче могу да наруче соларни кров на Теслиној интернет страници. Инсталације ће почети наредног месеца у САД, прво у Калифорнији, а у иностранству следеће године.

Стаклене плоче које је фирма Тесла представила прошле јесени, изгледају као традиционални кров – или као класични цреп, или као кровне плоче од камена. У њима су фотонапонске ћелије које се не виде с улице.

Теслина интернет страница укључује калкулатор помоћу којег потенцијални купци могу израчунати оквирну цену крова на основу величине куће, количине светлости у области где живе и пореских олакшица. Такође могу и положити депозит од 1.000 долара како би резервисали прозвод.

Тесла, соларни кров Извор: Тањуг / Тесла виа АП
По наводима компаније, куповина и постављање Теслиних соларних плоча у САД коштају око 450 долара по квадратном метру, док квадратни метар камених кровних плоча кошта око 180 долара.

Међутим, за снабдевање струјом већине кућа било би довољно да се соларним плочама покрије измедју 30 и 40 процената крова, а остатак обичним црепом који би се уклопио са соларним.

Иако скупљи, кров с фотонапонским ћелијама се временом исплати кроз уштеду електричне енергије. Тесла на кров даје гаранцију једнаку трајању куће.

Директор Тесле Илон Маск није желео да нагађа колико наруждбина компанија очекује током ове године.

„Биће веома тешко и требаће времена, и биће и спотицања на путу. Али то је једина разумна визија будућности“, рекао је Маск.

Бета

фото: Танјуг, АП

Актуелно

ПРОРАДИО ТЕСЛА! Запад Европе у последња 24 сата погодило 50.000 муња, ево где је било најгоре

У последња 24 сата у Европи је забележено више од 50.000 удара муња, а највише …

После концесије за „Теслу“, АИР Србија ће пропасти

Бура коју је, нарочито у стручној јавности, изазвало давање концесије за Аеродром „Никола Тесла“ (АНТ) …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons