Утва све слабије лети, а све ниже пада

Утва све слабије лети, а све ниже пада

0
(0)

Панчево — Око 240 радника панчевачке „Утве” добило је тек мајску плату, посла је све мање, а назнака о томе шта ће бити с том фабриком авиона још увек нема.

То је био разлог да Самостални синдикат „Утве”, како је објаснио његов председник Слободан Костић, који је и председник Покрајинског синдиката металаца Војводине, упути допис министрима привреде и одбране са захтевом да им се каже шта ће бити с предузећем.

“Затражили смо од министара привреде и одбране да убрзају решавање статуса „Утве”, која је на ивици пропасти, која нема новца за инвестиције, плате касне, а обећани стратешки партнер не долази. Уколико нас надлежни не позову и на информишу о томе каква ће бити наша судбина, ступићемо у штрајк”, каже Костић.

Наш саговорник подсећа на то да је Влада Србије „Утву” уврстила у за државу стратешки важна предузећа за одбрану земље, али не и у приоритетних 17 за које се тражи решење, што код радника оставља горак укус и ствара утисак да су заборављени или мање важни од неких других. Све то је другачије од онога што су обећавали „Утви” и уверавали је да ће решење бити нађено кроз стратешко парнерство с „Југоимпортом СДПР”.

“То обећање о решавању проблема „Утве” уз стратешко партнерство с „Југоимпортом СДПР” већ више од годину није реализовано нити је званично покренута иницијатива за брже решавање статуса наше фабрике. Док смо чекали да нам држава реши статус кроз обећано стратешко партнерство, дошло је до блокаде рачуна „Утве” и нередовних примања радника, а осим тога, у ситуацији смо да од банке не можемо добити кредит, што додатно отежава опстанак фабрике”, каже Костић.

Тренутно је „Утва” на ивици пропасти јер нема нових уговора, па самим тим ни довољно посла, а највећа дуговања су управо држави. Костић напомиње да фабрика није отишла у стечај јер је процењено да нема превелика дуговања па би, самим тим, могла уз раднике, знање и вештину наставити да ради уз помоћ стратешког партнера.

Он напомиње и да се суочавају са смањењем броја запослених јер радници, кад нема редовне плате, одлазе а с друг стране им недостају инжењери и квалификовани радници који неће да прихвате посао за малу плату.

Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Откази у панчевачкој „Утви”

Откази у панчевачкој „Утви”

0 (0) Панчево – „Обећане су нам редовне зараде, било или не посла и да ће …

Панчево: Синдикат УТВА оптужује директора Вука Перића да малтертира раднике

Панчево: Синдикат УТВА оптужује директора Вука Перића да малтертира раднике

0 (0) Југоимпорт СДПР власник је који и управља Утва авиоиндустријом. Фирма ради, плате се …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend