Хајдучија влада панчевачким атаром

0
(0)

Панчево – Осим ратара, којима су руке пуне пољских радова, у панчевачком атару и ове сезоне много је посла и за државне пољопривредне инспекторе и пољочуварску службу. Крстарећи плодним ораницама у потрази за нелегалним усевима и упркос прошлогодишњој кампањи града у борби са истим таквим засадима, на терену ова појава увелико цвета.

То потврђују нови налази инспектора, који су за само четири дана јуна обавили надзор на десетинама незакупљених парцела државног пољопривредног земљишта укупне површине 446 хектара и пронашли „дивљи” род ревносних „паора”.

Широм овдашње равнице, а према налазима пољочуварске службе са терена, осим што усеви више-мање добро напредују, цвета и узурпација незакупљених државних парцела. Највише, близу 180 хектара их је на простору катастарске општине Омољица, у корак иду од Н. Н. лица заузете оранице Панчева у површини од 127 хектара и атар маленог, најјужнијег села Иваново и на другу страну у Долову, па у Банатском Брестовцу 56, у северном делу атара у Јабуци и Глогоњу са тридесетак хектара и тако редом на све четири стране општине. Потпуна енигма је једино катастарско стање села Качарева, у којем није пронађен ни ар њива које нису биле атрактивне закупцима, а да су били мета упада узурпатора.

Градско веће наложило је скидање нелегалног рода, а по записнику о инспекцијском надзору од 23. јуна ове године, чиме је настављена рововска борба са непослушним пољопривредницима започета пре равно годину дана.

Панчево је тада подвукло црту и након спроведене лицитације и судских поравнања срачунало да се у 10 катастарских општина налази још 3.000 хектара бесправно заузетих пољопривредних површина. Око тридесетак пољочувара, инспектори и стручњаци геодетске струке шпартали су њивама, а након њиховог дефинисања и обележавања, уследиле су даноноћне страже уз асистенцију полиције.

Било је на терену и најневероватнијих ситуација и сусрета са разним „техникама” крађа, као да са тек излицитираног земљишта једног села преко ноћи буде скинута комплетна летина од стране људи из другог. Осим класичних „ратара” – узурпатора има и оних који су се досетили како да надиграју државу, па су на лицитацији закупили државно земљиште за обраду, а онда „заборавили” да потпишу уговор и плате закуп, али су зато „своје” оранице засејали.

Такође, пољочувари су јурећи „падобранце” на пољима Банатског Брестовца оивичен и закамуфлиран кукурузиштем, пронашли велики и редак плен – парцелу од преко 20 хектара дувана „испод жита”, који на црном тржишту вреди око 300.000 евра. Такође, пракса показује, кажу пољочувари, да узурпатори имају и своје доушнике, махом чобане, који им дојављују како се служба и инспектори крећу кроз читаве улице засада и атарским путевима. Неретко буду скинуте и табле са обавештењем да је поље под инспекцијским надзором, али с обзиром на то да је током патролирања ту и полиција, за сада није било већих проблема са упадима „пољопривредника”, нити претњи и ометања.

Скидањем нелегалног рода јесенас је пожњевено преко седам милиона динара за рачун Града Панчева, а борба са жилавим узурпаторима и увођење реда у хаос који је завладао и поприлично се одомаћио атаром, настављени су и ове сезоне, прављењем нових пресека ситуације и сређивањем стања у катастру, које је веома разуђено и неуређено и умногоме се разликује од слике на терену.

А на терену, нови налази пољопривредних инспектора открили су низ других занимљивости које красе парцеле овдашњег државног пољопривредног земљишта. Осим што хајдучија влада, на банатским пољима приметно је и крајње ненаменско третирање плодне црнице, па су тако на хектарима државних њива евидентирани хангари, сеоски путеви, објекти фарми, запарложени трстици, мочваре и канали и оформљене дивље депоније, као и закоровљени стари хиподром, сеоско гробље и једно фудбалско игралиште!

Олга Јанковић, Политика.рс

Фото: О. Јанковић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Панчево: Синдикат УТВА оптужује директора Вука Перића да малтертира раднике

0 (0) Југоимпорт СДПР власник је који и управља Утва авиоиндустријом. Фирма ради, плате се …

И код Панчева поново тракторска блокада! (видео)

0 (0) У Новом селу код Панчева пољопривредници у тракторској блокади! Србија данас Да ли …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend