Панчевци остају без „Беовоза”

0
(0)

Панчево – Панчево је пре више од годину дана добило пружни колосек новог моста преко реке Тамиш којим се може и преко 100 километара на сат, али ће ових дана остати без железничких композиција које би требало да јуре новом пругом. Наиме, 10. децембра престаје саобраћање возова од станице Панчево Војловица, преко стајалишта Стрелиште ка Овчи, што је практично укидање последњег трага прстена који је некадашњи „Беовоз” правио око града, а којим Панчевци ка Београду путују преко две деценије. Разлог оваквог развоја догађаја из „Србијавоза” објашњавају чињеницом да возови на релацији Овча – Панчево Војловица – Овча нису обухваћени ОЈП коју утврђује Влада Републике Србије, због малих прихода којима се нису могли покрити трошкови покретања возова.

Тако ће новим редом вожње који ступа на снагу за неколико дана знатно бити смањен број полазака, па ће путницима који из Панчева желе да стигну до престонице бити на располагању, и то без преседања, пет пари возова из Вршца и два из Зрењанина.

„Мени је, право да вам кажем, свеједно у чији ћу воз да уђем, зрењанински или вршачки, важно је да пређем Дунав, али видим да су нешто проредили, а срамота је како овде седимо у леденој и прљавој чекаоници, ево ја више од сата”, говори један од три путника која су се затекла на главној железничкој станици у Панчеву.

Скоро ће 10 часова, ово троје је већ обавило куповину на панчевачкој робној пијаци „Аеродром”, па онако с ногу и уз једнодушну потврду да је страшно хладно, али и прљаво и запуштено да се седи и чека, додају да журе у Београд. Тако изгледа станица – стајалиште којим све ређе пролазе возови, а ни железничари нису баш били на мукама да преброје тек неколико десетина путника који су се у новембру возили на релацији Београд Дунав – Панчево Главна.

Већи број полазака возова, по речима надлежних, захтева додатна финансијска средства и учешће локалних управа у планирању и финансирању превоза путника железницом, док у овом случају заинтересоване локалне управе са подручја Јужнобанатског управног округа нису имале примедбе на понуђени ред вожње и нису показале интересовање за учешћем у финансирању превоза путника железницом.

Квалитетнија понуда превоза могла би се достићи постизањем договора града Панчева и града Београда, док у супротном, новим редом вожње и укидањем последњих трагова „Беовоза”, Панчево губи путнички приградски статус, који највише дотиче запослене, студенте и ученике из града на Тамишу.

Да ствари нису једноставне потврђује и пример аутобуског саобраћаја два града који такође запиње. Наиме, Панчево има потписан споразум са Београдом о изради студија изводљивости за повезивање два града аутобуском линијом 108 која своју последњу станицу има непосредно пред улаз у град, што је многима који путују из Београда сметало, јер су морали пешке око два километра и преко старог тамишког моста да би ушли у Панчево. Сва је прилика да и тај проблем неће бити лако решен, јер слово закона прописује да локалне самоуправе могу да се удружују ради обављања комуналне делатности, али не и када је реч о градском и приградском превозу, чиме се удружени проблеми са превозом путника с ове стране Дунава само настављају и постају сложенији.

Аутор: Олга Јанковић, Политика.рс

Фото: О. Јанковић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

И код Панчева поново тракторска блокада! (видео)

0 (0) У Новом селу код Панчева пољопривредници у тракторској блокади! Србија данас Да ли …

Код Панчева пронађено око 100 тона опасног отпада

0 (0) ПАНЧЕВО – Локација са неправилно ускладиштених око 100 тона опасног отпада пронађена је данас …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend