fbpx

Увећање пензија је заправо нова Вучићева отимачина! Ево и зашто

0
(0)

Према најавама из врха власти, неуставни Закон о привременом уређивању начина исплате пензија ускоро ће бити укинут, па ће пензионери од којих је за четири године отето 840 милиона евра први део пензије за октобар, чија исплата следи 10. новембра, коначно примити у складу са прописаним износом из решења о пензионисању издатим од Фонда ПИО. И била би то добра вест да не живимо у Србији чији шеф државе свакодневно преузима ингеренције министра финансија и, трчећи пред руду како би што пре обрадовао нацију, манипулише нетачним подацима стварајући потпуну конфузију међу ионако слуђеним пензионерима. Тако је било и приликом недавне посете Геронтолошком центру на Бежанијској коси када је председник прво рекао да ће „сви пензионери имати веће пензије“, а онда је навео неколико примера који, уколико су тачни, указују на то да ће се догодити управо супротно.

„Они који су имали 70.000 динара имаће 78.000 динара пензију, они са 90.000 ће имати 99.000 динара, док ће они са 31.000 или 32.000 динара имати повећање до 34.000 или 35.000 динара“, рекао је Вучић поручујући пензионерима да је држава данас стабилна, те да могу да траже и „нешто више“. Примери које је навео, међутим, говоре да ће им држава понудити мање од онога што им припада по закону. Наиме, према рачуници прописаној законом о умањењу, пензионер који ће после укидања умањења примати 78.000 динара никако сада не прима 70.000, већ око 65.000 динара, док онај који ће после умањења добити 99.000 сада прима мање од 84.000, а не 90.000 динара. А пензионери који заиста примају 70.000 и 90.000 динара, након укидања закона о умањењу морају добити значајно више од наведених износа од 78.000 и 99.000 динара. Откуд толики раскорак између Вучићевих примера и рачунице коју је прописала његова влада? Да ли је само председник у сукобу са градивом из математике за основце или се пак нешто друго иза брда ваља.

Нова пензионерска отимачина

Такву сумњу још више подгрејавају друга два Вучићева примера. Ако ће неко ко сада прима 31.000 или 32.000 динара после укидања закона о умањењу примати 34.000 односно 35.000 динара, то значи да ће, осим враћања суме која му је одузимана по закону о умањењу, добити и неколико процената повишице. Дакле, у том грму лежи зец! Уколико су суме које је председник навео приликом посете највећем старачком дому на Балкану тачне, то значи да је Робин Худ из Шервудске шуме на Андрићевом венцу смислио нову пензионерску отимачину. Око 350.000 пензионера са пензијом већом од 35.000 динара 10. новембра ће у најбољем случају добити пензију без умањења које је на снази од октобра 2014. или мање од тога, док је повишица резервисана само за оне са нижим пензијама. Овакав исход Вучић је најавио још половином јула када је рекао:

„Желим да повећамо пензије онима који су имали до 30.000 динара, да добију више него што би добили само укидањем закона. Ти људи представљају највећу групу пензионера и морају осетити бољитак јер су дали највише за нашу земљу својом трпељивошћу и стрпљењем.“

Вучић се, логично, најпре „захваљује“ већинској пензионерској групацији (пензију до 30.000 динара има 1.141.872 пензионера) јер је међу њима, и процентуално а поготово у апсолутном износу, много више његових бирача него међу онима са већим пензијама. Но, да би се представио као председник свих грађана, он крајње перфидно и враћање одузиманог износа пензионерима са већим пензијама представља као повећање. Отуда они примери: ко прима 70.000 – примаће 78.000, ко прима 90.000 – примаће 99.000. Зна добро велики манипулатор како ове суме звече у ушима сиромашних. И зато, да им се додвори и увери их како брине о њима, поручује да ће, осим враћања дела који им се умањује, а који је иначе симболичан (максимално умањење пензија до 30.000 динара износи 795 динара месечно), добити и повишицу од хиљаду-две динара, највероватније максимално пет одсто. А новац за то обезбедиће тако што неће повећати такозване високе пензије, чиме ће додатно казнити управо оне који су поднели највећи терет фискалне консолидације и који су за четири године држави „донирали“ у просеку 1.600 евра, а око 50.000 њих и много већу суму која се креће у распону од 3.000 до чак 8.000 евра. Остало је да видимо како ће Вучић законски покрити овај преседан коме до сада није прибегла ниједна власт, ма колико била популистичка.

Враћање отетог као повишица

Иако је далеко од идеалног, систем пензијско-инвалидског осигурања у Србији умногоме је усклађен са сличним системима европских земаља, посебно када је реч о условима за пензионисање који су после 2000. године знатно пооштрени. Када је реч о висини пензије, она се, према члану 61. Закона о ПИО, израчунава тако што се лични бод осигураника – а који зависи од висине плате, уплаћених доприноса и дужине радног стажа – множи са вредношћу општег бода на дан остваривања права на пензију. А вредност општег бода одређује се на законом прописан начин за усклађивање пензија, који се додуше годинама не поштује, односно, одређује га Влада сваки пут кад доноси одлуку о повећању или смањењу пензија. Дакле, вредност општег бода је иста за све, па је потпуно нејасно на који начин ће Влада оправдати селективно повећање пензије. Како сада ствари стоје за пензионере са вишим пензијама који ће, како су то (не)вешто срочили поједини „озбиљни“ новинари, „добити повишицу по основу укидања кризног закона“, општи бод ће и даље имати садашњу вредност од 772,31 динар, док ће вредност општег бода за пензионере са пензијама до 30.000 динара, ако добију пет одсто повишице, износити 810,92 динара. Шта ће то значити за оне који тек треба да се пензионишу и по којој вредности општег бода ће се рачунати висина њихових пензија, тренутно знају само Робин Худ и његови „експерти“.

Нешто се ипак назире. Наиме, објављујући да је усвојила Предлог закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању Влада је, између осталог, навела да ће новим законом „бити утврђен правни основ којим се даје могућност Влади за исплату новчаног износа као увећања уз пензију у зависности од економских кретања и финансијских могућности буџета“. То фактички значи да повишицу неће добити нико, односно да се вредност општег бода неће мењати – они са већим пензијама добиће регуларан износ без умањења, а онима са ниским пензијама следује известан додатак за који ћемо тек сазнати како су га генијалци из Шервудске шуме крстили, хоће ли тај додатак бити трајан или привремен и из које ће касе бити сервисиран. Овакво криминално решење коси се са елементарним принципима здраве економије и представљаће удар на економски, политички и правни поредак државе са несагледивим последицама. Ево зашто.

Није повећање, него „увећање“

Евентуално коришћење новца Фонда ПИО, дакле пара које припадају свим пензионерима, за исплату „увећања уз пензију“ само једном броју корисника, представљало би потпуно дезавуисање постојећег система пензијско-инвалидске заштите и отворило простор да се пензије и убудуће повећавају, а можда и израчунавају, у складу са самовољом власти, а мимо основних критеријума – дужине стажа и висине уплаћених доприноса. Оваквим решењем неће бити оштећени само пензионери од чијих је пензија до сада узето 840 милиона евра већ и они који у пензију треба да оду до краја ове и током наредне године. Ако власт оствари свој наум, њихова прва пензија ће бити значајно мања јер ће се рачунати на основу вредности општег бода која је на снази од децембра 2017, а не на основу вредности која би се добила да се усклађивање пензија обави на законом прописан начин.

(извор: београдски-глас.рс)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић ове године задужио Србију преко три милијарде евра, јавни дуг ће до краја године достићи 30 милијарди евра, а он са Кинезима без тендера уговара брзу пругу Београд – Ниш

5 (7) Странка слободе и правде (ССП) указала је данас да је председник Србије Александар …

„Преурањено“ је говорити шта ће бити с пензијама

4.2 (5) Фискални савет предлаже да се због пандемије вируса корона пензије у 2021. усклађују …

5 Коментара

 1. Šta li lupetaju hronoministar mali i hronopremijer? Toliko veličanstveni prosperitet ekonomije i finansije da penzioneri i radnici neće znati šta da rade sa parama koje im on daje. Sramota, radnici i penzioneri treba da prime ono što su zaradili i što im pripada po dosadašnjim zakonima, dok sve to ne ukinu. Ovakve izjave da plate i penzije budu veće no ikada je nonsens glupost, a penzioneri gladuju, umiru od gladi i jadi i samoubijaju se jer ne vide izlaza iz nametnute im bede. Na ovaj način citira svog šefa i to slepo i na ćoravo, sramota, ako je plagirao doktorat ne mora da plagira izjave šefa. Troškovi života otišli za iznad 20%, on penzije povećava za 8-13%, i koga laže možda sebe i šefa, je*o ga on, a uračunava i oteti deo penzije? Debilasto, neka se on j*be u du*e us*ano goveće!

 2. Kad bi jos Pinokio rekao koliko ih ima manje od 2014,koji nece ni da prime to povecanje,jednostavno ih vise nema.To im je cista zarada,dodata na ovo sto su uzeli.Kad se stvore partizani pa pojure Nemce petokraka ima da presudjuje.

 3. Nevidjena kukavica. Udara po najslabijim i najbespomocnijim gradjanima. Nesme nikom od opozicije na crtu da izadje za svo ovo vreme koliko je na vlasti.. Od tajkuna bezi kao djavo od krsta. Svima onima kojima je iznosio „prljav ves“ dok je bio u opoziciji, po ustolicenju na vlast nagradio ih je dobrim polozajima (Dinkic, Labus, Vlahovic…)? Bez pogovora gazeci nacionalne interese zemlje sramno izvrsavajuci svaki zahtev onih koji su ga instalirali na vlast. Za ovih njegovih 6 godina, Srbija je promenila sliku do neprepoznatljivosti.

 4. Shodno iznetom radnici fonda pio treba da se odpuste, jer ce predsednik licno odredjivati visinu penzija! Znaci da svi koji obradjuju podatke i obracunavaju penzije treba da nadju drugi posao jer njihova radna mesta vuse ne postoje! A penzije postaju socijalno davanje, a to sto smo ih zaradili mozemo okaciti macku o rep!

 5. ИСТИНА ИЛИ ПРОДАЈА МАГЛЕ?

  Наша истина је дискутабилна, јер је само једна. Са истином многи се поигравају и најчешће је игноришу намерно или из незнања. Постоје персоне који једино не могу да причају истину, а можда и не знају да лажу када лажу. Висока политика не лаже свој народ, али уме добро да му продаје маглу.

  ПРОДАЈА МАГЛЕ

  Ова политика ефектима високим,
  А тако јасно погубна и ниска,
  Гади се и преварантима ситним,
  Бувљацима и буђацима блиска.

  Ниче водни канал велики и леп,
  Садржајни и велеград на води,
  Путни коридори и железнички блеф,
  Министар лепу рачуницу своди.

  Уложено превише милијарде,
  Утонусмо у измислене билијарде,
  Дођосмо до многе дипломе празне
  И не заборавимо, глупости разне.

  По избора, њима се насмешио рај,
  Постављају нам елиту нај-нај,
  Све што остаде од пре-дође на крај
  И изгледа чекаће дуго-дуго сјај.

  Не, не, не губите задњу наду,
  Заборавите доста тога, а не све.
  Имате чак и чувену параду,
  То смо ми са Балкана бато, бре!

  Гради се навелико изграђено већ,
  Руши се неизграђено без реч,
  Нека богатији имају још више,
  Сиротиња вечно проклетише.

  Зато брине политика највиша,
  Нема плата, нема оне пензије,
  Нерад и штрајкови ко киша,
  А расту и гомилају се тензије.

  ♣ Истина то је оно што прича искључиво вођа? Oстали из власти само је излажу као плагијат.
  ♣ Полтрони немају времена да причају истину јер се увукли шефу дубоко.
  ♣ Латини имају изреку: “In vino veritas est”. Ми и то би променили, за неистину криво би било вино?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *