Узбуњивач из Вреоца на мети Грчића, директора ЕПС (видео)

5
(12)

Жељко Стојковић, председник Удружења српски центар екологије из Лазаревца и радник Електроприведе Србије, постао је мета прогона директора ЈП ЕПС Милорада Грчића од момента када се усудио да укаже на неправилности у извођењу радова тог предузећа, а којима би оно могло да илегалним рударењем прибави противправну корист и трајно наруши културно историјско наслеђе, јер на мети багера није само угаљ него и локалне цркве.

Наиме, Стојковић у разговору за портал Нова.рс истиче да је удружење којим председава, а које се бави заштитом животне средине и духовног и културног наслеђа, дуже време пратило рударске активности Kолубаре на подручју места Вреоци код Лазаревца, након чега су уочили извесна неслагања са урбанистичком и планском документацијом предвиђеном за извођење радова.

Место Вреоци већ годинама полако нестаје са карте Србије, под багерима и машинама за експлоатацију угља, а како су се најпре бројна домаћинства оштећена због овог јер ЈП ЕПС није испоштовао обавезу колективног пресељења насељеног места из програмске и планске документације која регулише ову област, сада су са на мети нашле чак и цркве – Црква Покрова Свете Богородице из 1872. и Црква брвнара из 1815. године.

“Пратећи рударске активности Kолубаре, препознали смо проблем који се дешава у Рударско-угљеном басену. Наиме, планска документација која регулише пресељење Вреоца и рударски пројекти који се спроведе су прекорачени. Ради се о илегалном рударењу, односно ископавању угља, који није предвиђен документацијом за есплоатацију. На удару се нашло заштићено културно благо Србије, две цркве, а које су чак и поменутим урбанистичким плановима, на основу кога се и врше поменути радови, изузете од пресељења. Ови објекти су сада поткопани радовима и ради се, не само о угрожавању културно-историјског наслеђа, већ и о томе да услед њих могу да буду изазвани велики проблеми услед ерозије тла”, каже наш саговорник.

Стојковић за наш портал наводи да он се због овог обратио директору Електропривреде Србије Милораду Грчићу, захтевајући хитан састанак, међутим он се на позив оглушио.

Убрзо након овог Стојковић се, као председник Удружења српски центар екологије, поводом поменутих неправилности у радовима обратио и самом државном врху – министрима Александру Антићу и Зорани Михајловић, али и премијерки Ани Брнабић, као и председнику Србије Александру Вучићу. Ипак одговор је добио само од генералног секретара Републике Србије Николе Селаковића, који је затражио да се ЕПС изјасни о овом случају.

Ипак, убрзо након поменутих обраћања кренула је и тортура којој је Стојковић већ месецима изложен.

“Од тада Милорад Грчић спроводи мој прогон, који се огледа у више аспеката. Наиме, 14. маја стигао ми је предлог за промену радног места на деградирајуће и мање плаћено, иако сам тада био на одмору. Овде се ради о прогону мене као узбуњивача, јер сам изнео на светлост дана оно што никакако не сме да се ради. Потом је 3. јуна Милорад Грчић упутио парничну тужбу у Основном суду у Лазаревцу у којој ме тужи за клевету и тражи одштету од 200.000 динара. Kоначно, пре неколико дана, стигао ми је и позив за саслушање у Основном јавном тужилаштву у Лазаревцу, по кривичној пријави Милорада Грчића, због изазивање панике”, каже Стојковић.

Он тврди да је реч о замени теза и да надлежни ЕПС покушавају да њега “окриве” за изазивања панике, само зато за то што указује на проблеме и чињеницу да се овим радовима крши Закон и планови, који су предвиђени за подручје Вреоца.

“Ми смо због тога били принуђени да 15. јуна Вишем јавног тужилаштву у Београду, против Електропривреде Србије и Милорада Грчића, поднесемо кривичну пријаву због ових дешавања. Уколико се овај човек не заустави у намерама да сруши културно историјско наслеђе и светињу, може се десити културолошка катастрофа”, каже Стојковић и додаје:
Жељко Стојковић Фото: Зоран Лончаревић/Нова.рс

„Ради се о самовољи где директор Електропривреде Србије пошто-пото жели да склони те објекте из више разлога. Прво да би се сакрила чињеница да су они нелегално поткопани током радова и друго, да се ослоди простор како би се те количине угља, које нису предвиђене за експлоатацију експлоатисале, чиме би ЕПС прибавио противправну корист“, каже Стојковић.

Радник ЕПС у разговору за портал Нова.рс истиче и да за све своје тврдње поседује сву неопходну документацију, као и да ни по коју цену неће одустати од намере да истера правда и спречи пресељење цркава.

Поводом коментара о овом случају позвали смо директора ЈП ЕПС Србија Милорада Грчића, али се он није јављао на наше позиве. Такође, редакција портала Нова.рс послала је питања и ПР служби Електропривреде Србије, али до објављивања текста нисмо добили одговоре.

Адвокат: Суд да заштити узбуњивача

Стојковићев адвокат Предраг Савић у разговору за портал Нова.рс најављује тужбу Вишем суду у Београду.

“Пошто је ово класични случај прогона узбуњивача, поднета је тужба Вишем суду у Београду. Од суда се тражи да се спречи даљи прогон Жељка Стојковића и забрани пребацивање на ниже радно место”, рекао је Савић.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Зорана Михајловић омогућила давање 293 локације за градњу мини хидролектрана!

Зорана Михајловић омогућила давање 293 локације за градњу мини хидролектрана!

4.8 (5) Бивши министар за заштиту животне средине Горан Триван реаговао је на изјаву министарке …

БРКИЋ и ПОПОВИЋ: Вучић преко кума Николе Петровића и њихових судија хоће да нас сатре! (видео)

БРКИЋ и ПОПОВИЋ: Вучић преко кума Николе Петровића и њихових судија хоће да нас сатре! (видео)

5 (2) Новинари Милован Бркић и Предраг Поповић, власник и одговорни уредник магазина „Таблоид“, гостовали …

4 Коментара

 1. Svaka čast Zeljko.Podrška od komšije koji je raseljen zahvaljujući Tvom poštenom odnosu prema selu,komšijama i uspomenama na tvog deda Mihaila i Grozdanu,poštenim domaćinima.Nisi dao da te kupe niti si se prodao EPSU i kad su ti nudili pare.Uvek si na prvo mesto stavljao reč,čast i obraz.Kao predsednik Mesne Zajednice bio si uzor .Mi kojima si pomogao da ne ostanemo taoci ludaka i prevaranata smo ti zahvalni. Naša borba oko iskopavanja groblja i preselenja celog sela je uspela jer si nas vodio bez prevare i lažnog interesa. Uz tebe je mnogo komšija.
  Sram da bude vodece ljude i lopove.
  Grčic je nepismen čovek za posao koji vodi.On razume samo jezik izdaje i prevare.Zdrav da si nam i živ.
  Majka tvoja ima zasta biti ponosna! Bravo ! Da se sastanemo u nasoj dragoj crkvi na Badnje vece uz vino i badnjak.
  Živeo

  • Хвала драге комшије и пријатељи!!! Вреоца на жалост практично више и нема, али НЕКА НАМ БАР ОСТАНЕ ЦРКВА у којој се можемо срести и окупити!!! Сем тога, тако је урбанистичком документацијом и предвиђено, јер су наше цркве заштићени споменици културе као духовно и историјско Благо Србије!!! Молим Вас пустите ми Вашу мејл адресу на: [email protected] да Вам пошаљем видео материјал… ДО ПОБЕДЕ УЗ БОЖЈУ ПОМОЋ!!! НА ДАМО СВАТИЊЕ ШУМАДИЈЕ!!! +++ Бог Вам помогао

 2. Samo napred ljudino! Da je vise takvih Srbija bi bila oslobođena od prevaranata i lopova.Da vidimo dali ce tuzilastvo smeti da presudi u njegovu korist.Sramota.Nedamo crkve!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend