Већина судија погазила заклетву, пензионерима отето скоро 5 МИЛИЈАРДИ ЕВРА!

0
(0)

Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије најавило је да ће у петак 17. маја у 11 сати одржати протест на Тргу Николе Пашића због обуставе поступка Уставног суда за оцену уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија које су покренули посланици.

Председник тог удружења Јован Тамбурић рекао је новинарима у опозиционој „Слободној зони“ у Пионирском парку да протест организују и због нетранспарентне реформе пензионог система Србије, подржављење управљања фондом ПИО, начина извештавања Радио-телевизије Србије о проблемима дискриминације пензионера у урушавања фонда ПИО.

Он је подсетио да је Уставни суд обуставио поступак на седници одржаној 25. априла и да су у том удружењу „изненађени и запрепашћени таквом одлуком“.

„Већина судија Суда није смогла храбрости и стручног дигнитета да спроведу поступак оцене уставности Закона“, рекао је Тамбурић и додао да они „нису смогли храбрости да раде посао за који су плаћени и за који су се заклели“.

Он је навео да иако још увек нису добили образложење одлуке о обустави, да то удружење сматра да није испуњен ни један услов за обуставу поступка.

Тамбурић је казао да су пензије такође због раста цена требале бити повећане за 26 одсто, а да су оне повећане само 8,9 посто.

„На такав начин од пензионера је од 2012. године отето од четири до пет милијарди евра“, рекао је Тамбурић и позвао све пензионере и грађане да дођу на протест.

Он је рекао и да наведена одлука Уставног суда такође „обесхрабрује пензионере да траже правду због високих судских такси“.

Председник Удружења за заштиту уставности и законитости Саво Манојловић рекао је да се поставља питање зашто је тај поступак обустављен, као и да у самом Уставном суду не постоји сагласност да ли је то питање уставно или није.

„Прва проблематична ствар јесте да имамо одударање од праксе, напоменуо бих да је пре годину дана везано за нето примања у јавном сектору Уставни суд одбио иницијативу поводом Закона, значи у том случају Уставни суд је пре тога сам том иницијативом покренуо поступак“, рекао је Манојловић и додао да је сада постпуак већ био покренут тиме што је преко 25 посланика поднело предлог за оцену уставности.

Он је казао да је било неколико „проблематичних одлука тог суда пред Ускршње празнике, у року од недељу, две одбачене су пензије, противуставне чланарине Привредној комори и одбачен Закон о Београду на води“.

„Kако Уставни суд не одлучује толики дуг временски периоду, а онда у једном моменту, тајминг пред празнике такође гура то, када се вероватно процењује да је најбољи тајминг јер протести пре празнике када људи нису ту, јењавају“, рекао је Манојловић.

Он је навео да се Уставни суд понаша као „ној и забија главу у песка код кршења уставности или хрчка који се укопава када му се да одређени проблем и онда провири када никог нема“.

Професорка права Весна Ракић Водинелић рекла је да је Уставни суд донео једну необичну одлуку и обустави поступак.

Она је казала да је на тај начин Уставни суд ипак „ћутке стао на становиште да је Закон о смањењу пензија био неуставан и незаконит“.

„Не можемо са много шанси очекивати да подношењем тужби судовима, (пензионери) обезбеде повраћај онога што им је неуставно и незаконито одузето“, рекла је Ракић Водинелић.

(извор: београдски-глас.рс)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Србији минималне плате и пензије нису ни близу цене просечне потрошачке корпе

5 (1) Тек што су се представници владе, синдиката и послодаваца договорили да ће минималац …

Биљана Поповић Ивковић најурена из МУП-а! Државна секретарка одавала информације из истраге

5 (6) Државна секретарка у Министарству унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић прекршила је закон и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *