Велико чишћење Марсеја

0
(0)

28.09.2012. –

Франсцуска је отпочела са акцијом чишћења града Марсеја од банди преступника и наркотрговаца из овог лучког града и другог по броју становника у земљи. Ово чишћење је неопходно како би Марсеј могао да оправда титулу коју ће понети 2013. године: „Културна престоница Европе“.

Прошле недеље је министар унутрашњих дела Француске Мануел Валс боравио у Марсеју, како би се на лицу места уверио о страшној ситуацији о којој говоре. На овај корак се одлучио после изјаве страначке колегинице и градоначелнице једног од округа Марсеја Самије Гали. Размере криминалних активности су већ толике, рекла је она, да се без учешћа војске проблем не може решити. Уместо армије Валс је наредио слање додатних 230 полицајаца- најпре стручњака за борбу против трговине наркотицима.

Сергеј Фјодоров, експерт руског Института Европе Руске академије наука, сматра, да постоји неколико фактора који утичу на овакав развој ситуације:

– Марсеј је лучки град и према томе је проток робе, а у том смислу и илегалне, прилично интензиван. На то би требало додати дух и менталитет југа. Трећи фактор је значајна концентрација имиграната. Имиграната и њихових потомака овде има око 20% од укупног становништва. Сви ови фактори заједно утичу на повећану стопу криминала овог готово милионског града.

По званичним подацима, свакодневно у Марсеју у борби против наркотржишта, страда тј. бива убијен исти број људи као у Њу- Јорку. А број становника у Њу- Јорку има 10 пута више. Град је пун јефтиног балкансог и источноевропског оружја, говори експерт слависта Александар Карасаев:

– Такав је канал постојао и раније и сачувао се до данашњих дана. У вези са тим је и деловање међународне мафије. То се посебно тиче албанске мафије, која је активна како у Албанији, тако и на Косову. Није реч само о оружју, већ и о наркотицима, који су основ њиховог бизниса.

Овде се сваке године конфискује неколико стотина Калашњикова који највећим делом потичу са Балкана, али и из Северне Африке. Како кажу марсејски адвокати, град је постао „капија“ за организовани криминал читавог медитеранског басена.

 

Извор: Голос России

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шиптарски политичари напали америчке војнике стациониране на Косову и Метохији

5 (2) Шкељзен Гаши, некадашњи саветник Kуртија, поручио је америчком војнику да је једини разлог …

Ко је радио безбедоносну проверу за Сузану Васиљевић и како је она уопште постала „саветница“ председника?!

3.8 (13) Саветница за медије председника Србије Сузана Васиљевић изјавила да су српске службе безбедности …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *