Вештачки заслађивачи (отрови) на провери

0
(0)

Европска комисија наложила испитивање штетности прехрамбених адитива, укључујући и вештачки заслађивач аспартам. Надлежна европска агенција објавиће коначно мишљење у мају

ЕВРОПСКА комисија поново је затражила испитивање штетности прехрамбених адитива, укључујући и вештачки заслађивач аспартам. 

Он се, да подсетимо, користи у многим, и на нашем тржишту доступним, слаткишима, жвакама, јогуртима и безалкохолним пићима.

У Србији произвођачи немају обавезу да купце упозоре на могућу штетност вештачких адитива. 

То ће, према тврдњи надлежних, бити предвиђено, али тек када се изврши допуна правилника о декларисању, који није мењан још од 2005. године.

ДОЗА Прихватљив дневни унос аспартама, који се сматра безбедним за целу популацију, утврђен је испод нивоа који не представља опасност за потрошаче. Изузетак су оболели од неких ретких болести којима се препоручује да користе још мање заслађивача.

Европска агенција за безбедност прехрамбених производа почиње јавне консултације везане за аспартам, које ће трајати до половине фебруара, а коначно мишљење би требало да саопшти у мају.

Нека истраживања су раније показала да аспартам, који је 200 пута слађи од шећера и садржи 10 одсто метанола, може да има канцерогено дејство или да изазове превремени порођај код трудница.

Иако разна здравствена удружења за храну и лекове уверавају потрошаче да је аспартам сигуран за употребу, поједини истраживачи тврде да је он једна од најопаснијих супстанци у прехрамбеним производима. Код деце које више користе овај заслађивач, он може изазвати хиперактивност.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Инсајдер о убиству Оливера Ивановића: (Не)савршен злочин (видео)

5 (2) 16. јануара 2014. на Северу Kосову убијен је Димитрије Јањићијевић, одборник у Скупстини …

Две године од убиства Оливера Ивановића – и даље без одговора ко је наредио, платио и извршио убиство

0 (0) Друга годишњица убиства једног од лидера Срба са Kосова и Метохије Оливера Ивановића …

Један коментар

  1. GMO je sistematsko i dugorocno unistavanje populacije strilizacijom da posle trece generacije narod postaje sterilan i nema potomstvo.

    Time zele smanjiti populaciju sa 7 milijardi na 500 Miliona, dakle Elita i robovi.

    Ako srbija usvoji ovaj zakon treba ODMAH izaci na ulice i pobiti sve na vlasti.

    SLOBODA ILI SMRT !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend