Ви нисте нормални! Банке прецениле некретнине како би могле да деру купце а НБС и влада им помажу да Србији плате што мање пореза?!

0
(0)

Мерама које ће донети Влада и НБС банкама ће ускоро бити омогућено да лакше продају своја ненаплатива потраживања.

Стратегија за решавање проблематичних кредита и акциони план за примену те стратегије, коју је пре два дана усвојила Влада, предвиђа не само реалнију процену вредности некретнина која се даје као обезбеђење већ и могућност да банке не плаћају порез на дугове које отписују. То би могло да умањи вредност тих дугова за петину.

Иако је и сада могуће да банке продају дугове које сматрају ненаплативим, у последње две године оне су уступиле свега 56 милијарди динара потраживања. Када то раде у стању су да наплате углавном тек петину суме ненаплативог зајма. Послом откупа потраживања баве се углавном приватни инвестициони фондови којих у Србији готово и да нема. Институционални инвеститори, као што су пензиони фондови и осигуравајућа друштва, а који би могли да се баве и овим послом, углавном су конзервативни и не инвестирају у проблематичне кредите.

– До краја године Влада ће на усвајање понудити Скупштини сет измена закона којим ће бити омогућено да банке што једноставније продају проблематичне кредите. Засад оне, углавном, проблем немогућности наплате решавају тако што се ослањају на наплату хипотека. Али и ту имају проблем. Показало се да су некретнине нереално процењене, тачније прецењене – тврди извор „Блица“ из Владе Србије.

Притом, још је нејасно шта ће се радити са ненаплативим кредитима грађана будући да је већ неко време забрањено да се кредити грађана продају било коме осим банкама.

Марта прошле године НБС је израдила анализу о могућностима увођења обавезног отписа проблематичних кредита. По том моделу отпис би био обавезан за све необезбеђене кредите који нису плаћани три године и обезбеђене зајмове који нису плаћани пет година. Она је показала да би отпис ненаплативих зајмова донео губитак банкарском сектору од 27,38 милијарди динара. У преводу, профит банкарског сектора од 11,24 милијарде, колики је био априла 2014, био би претворен у мањак од 16,14 милијарди.

БАЗА НЕКРЕТНИНА

Планира се, како сазнајемо, формирање базе података о проценама вредности некретнина које служе као средство обезбеђења кредита како би се проценитељима, банкама и НБС омогућио приступ свим подацима у вези са проценама вредности некретнина.

Гордана Булатовић, Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Поносни сте на српски ИТ сектор па га зато глобите са 80% пореза субвенцирајући успут стране фирме?!

4 (4) КОМПАНИЈЕ у нашем ИТ сектору најбоље су се снашле током кризе изазавне пандемијом, …

Пет земаља већ објавило да не може да враћа дугове, чека ли то и Турску и Пакистан?

5 (3) * Већ је јасно да је економска криза 2020. године најгора у последњих …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend