четвртак , март 22 2018

Викиликс објавио тек стоти део података ЦИА до којих је доспео

Америчка Централна обавештајна агенција још није коментарисала почетак објављивања на сајту Викиликса њихових тајних алата за праћење, али ако је тачно оно што преноси Си-ен-ен, да је објављен тек један посто тајни америчких обавештајаца, штета по САД ће бити несагледива.

Специјална хакерска јединица ЦИА делује у Франкфурту у просторијама тамошњег Генералног конзулата САД, како то показују документа коју је почела да објављује узбуњивачка платформа Викиликс.

Викиликс је читаву документацију о њеном раду почео да објављује под називом „Купола 7: откривене хакерске алатке ЦИА“ и то као – према сопственим наводима – најобимнију документацију те врсте у историји.

„То је страшно, према ономе што се најављује мораћемо у суштини да испочетка правимо алат за прикупљање информација од наших непријатеља“, каже бивши директор ЦИА Мајкл Морел.

Морел је недавно изашао у јавност са идејом да руске и иранске званичнике треба ликвидирати по свету, а пре свега у Сирији, а прошле године је тврдио да је Трамп руски шпијун, који само то можда не зна.

Не зна се шта сада мисли амерички председник када су нека од најсофистициранијих и најефикаснијих оружја ЦИА, очигледно откривена уз помоћ Викиликса. Према њима ЦИА користи обичне серијски произведене андроид и ајфон телефоне, телевизоре, фотоапарате и таблете као део своје прислушне мреже.

„Треба да будемо забринути ако се они користе против необавештајних мета. Треба да будемо забринути ако се они користе против Американаца“, сматра Рос Шурман из НАФ-а, иницијативе за сајбер-безбедност.

ЦИА нема дозволу да шпијунира Американце унутар САД-а, али адвокати упозоравају да исте алате можда користе неке друге агенције. Викиликс тврди да су акцији „Уплакани анђео“ коришћени самсунгови телевизори и да је циин вирус могао да употребуи скоро сваки електронски уређај за шпијунажу.

Викиликс тврди да је ЦИА истраживала могућност хаковања паметних аутомобила. Викиликс тврди како би неке од техника хаковања омогућиле ЦИА да маскирају своје акције и направе да изгледа како је то радио нетко други.

Један бивши аналитичар ЦИА каже да ако се ово покаже тачним, Викиликс је задао огроман ударац америчкој националној безбедности.

Н1

Актуелно

Монтенегрински АНБ припремао терен за дестабилизацију Србије

Поједине безбједносне структуре Црне Горе, тачније из АНБ-а, као и овдашњи криминални миље, учествовао је …

КУРЦОГЛАВА НАТО екипа са купљеним дипломама коментарише ПВО оружје

Ракетни систем С-300 је прилично застарео и скуп, а уколико би Србија хтела у потпуности …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons