Викиликс објавио тек стоти део података ЦИА до којих је доспео

Америчка Централна обавештајна агенција још није коментарисала почетак објављивања на сајту Викиликса њихових тајних алата за праћење, али ако је тачно оно што преноси Си-ен-ен, да је објављен тек један посто тајни америчких обавештајаца, штета по САД ће бити несагледива.

Специјална хакерска јединица ЦИА делује у Франкфурту у просторијама тамошњег Генералног конзулата САД, како то показују документа коју је почела да објављује узбуњивачка платформа Викиликс.

Викиликс је читаву документацију о њеном раду почео да објављује под називом „Купола 7: откривене хакерске алатке ЦИА“ и то као – према сопственим наводима – најобимнију документацију те врсте у историји.

„То је страшно, према ономе што се најављује мораћемо у суштини да испочетка правимо алат за прикупљање информација од наших непријатеља“, каже бивши директор ЦИА Мајкл Морел.

Морел је недавно изашао у јавност са идејом да руске и иранске званичнике треба ликвидирати по свету, а пре свега у Сирији, а прошле године је тврдио да је Трамп руски шпијун, који само то можда не зна.

Не зна се шта сада мисли амерички председник када су нека од најсофистициранијих и најефикаснијих оружја ЦИА, очигледно откривена уз помоћ Викиликса. Према њима ЦИА користи обичне серијски произведене андроид и ајфон телефоне, телевизоре, фотоапарате и таблете као део своје прислушне мреже.

„Треба да будемо забринути ако се они користе против необавештајних мета. Треба да будемо забринути ако се они користе против Американаца“, сматра Рос Шурман из НАФ-а, иницијативе за сајбер-безбедност.

ЦИА нема дозволу да шпијунира Американце унутар САД-а, али адвокати упозоравају да исте алате можда користе неке друге агенције. Викиликс тврди да су акцији „Уплакани анђео“ коришћени самсунгови телевизори и да је циин вирус могао да употребуи скоро сваки електронски уређај за шпијунажу.

Викиликс тврди да је ЦИА истраживала могућност хаковања паметних аутомобила. Викиликс тврди како би неке од техника хаковања омогућиле ЦИА да маскирају своје акције и направе да изгледа како је то радио нетко други.

Један бивши аналитичар ЦИА каже да ако се ово покаже тачним, Викиликс је задао огроман ударац америчкој националној безбедности.

Н1

Актуелно

Роберт Спенсер: ЦИА и Саудијци крили истину о страдању Срба

САУДИЈСКА Арабија је утицала на Сједињене Америчке Државе како би „нестао“ документ о масакру над …

Србија логистичка база нарко картела за претовар хероина из југоисточне Азије ка западној Европи

Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) објавила је најновије извештаје о земљама света. У извештају о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons