Влада приватизује воде Србије

0
(0)

Поштовани пријатељи,

као што сте већ упознати, у Србији је увелико у току припрема за приватизацију воде и водених ресурса. Један од облика који ће бити промовисани биће концесија (издавање) извора на више година.

Тренутно 90% ресурса пијаће воде које су дате под концесију или приватизоване углавном контролишу само три светске компаније (колико знам – у питању су немацка, француска и холандска компанија – више информација на www.psiru.org).

Ове компаније имају различите стратегије приступа интересантним тржиштима, али их карактерише корупција, обмана и висока експлоатација изворишта.

За 20ак година вода ће бити најскупљи ресурс на планети.

КАКО РАДЕ?

Када ове компаније не могу да да учествују на тендерима (због забране или сл) оне оснују мале „ћерке“ компаније у земљама где се продају изворишта и онда те „ћерке“ компаније учетвују у куповини. На први поглед се не може никако разликовати која је компанија из земље а која није. Све оне имају наше људе као директоре, и наш новац на рачуну итд. И тако, када се појави тендер за воду, неки наш Пера, Лаза учествује на тендеру, купи извор или га узме под концесију, ми мислимо наша фирма купила кад оно…

ШТА ЈЕ ОПАСНО?

Опасно је, посебно кад су концесије у питању (које су временски ограничене), јер компаније користе изворишта највише сто могу, исисавајући огромне количине воде у што краћем временском интервалу, да би имале што веци профит. Често се дешава да због толике експлоатације пресуше околни извори који су подземно повезани са продатим извором (пример Уганде/Уругваја и Кока Кола компаније где су код великог броја фармера пресушили бунари јер је КоКа Кола испумпавала огромну количину воде).

СТА МИ МОЖЕМО?

Можемо да натерамо наше политичаре да промене политику наше земље а у вези са продајом или издавањем под концесију изворе пијаће воде и фирми (водоводи) које су задужене за дистрибуцију пијаће воде грађанима.

Покренута је онлине петиција:  http://www.petitiononline.com/serwater/

Можете је потписати онлине, а на листа ће на крају бити прослеђена медијима, политичарима и Влади републике Србије.

Ово није једини начин борбе против приватизације воде. Ускоро ћете чути на вестима нове информације…

До тада, само да Вас обавестимо да је један број земаља већ забранио приватизацију воде. Ми још нисмо – као и обично. Али то не значи да не можемо!
———————————————————————————————————————————-

Уколико постоји још скептика који не знају шта да мисле о приватизацији НАШЕ воде, смо да додам јос неколико чињеница:

1. До сада је у земљама у транзицији један од услова „европских интеграција“ био приватизација воде и система за доставу пијаће воде грађанима (водоводи). Међутим, уколико се анализира пословање „нових власника“ закључује се да они не поштују законе земаља у којима послују, већ врсе грубу злоупотребу експлоатације воде и изворишта како би остварили што већи профит. Често се десава да услови из уговора нису испуњени, а компаније када оцене да им се више не исплати да буду у некој земљи једноставно оду у другу земљу, а пропалу инфраструктуру водовода и система остављају без пардона…

2. Холандија је недавно законом забранила приватизацију воде на својој територији, тако да сада у Холандији није могуће купити или узети под концесију изворишта воде. То је ВРЛО ВРЛО ИРОНИЧНО, јер је једна од три највеће светске компаније за прераду воде управо ИЗ ХОЛАНДИЈЕ. То знаци: нашу воду не дамо у приватизацију – чуваћемо наша изворишта, а воду других земаља ћемо да користимо, па кад њихову потрошимо – почећемо да трошимо нашу…

3. Кока Кола је купила извор „Власинске Росе“. Очекујте за пар година несташицу пијаће воде у том региону. Кола Кола ће покушати да исиса што више може воде за што краће време, чиме ће дефинитивно оштетити подземне резервоаре, који су међусобно повезани, и често зависе један од другог. Кока Кола је то исто урадила у Уганди/Уругвају (нисам сигуран у којој земљи то беше…) Само, када будемо свесни да су нас зезнули, биће касно…

И ако већ подрзавате идеју да ИЗВОРЕ ВОДЕ НЕ СМЕМО ПРОДАВАТИ НИТИ ИЗДАВАТИ потпишите онлине петицију. Уколико се довољан број људи укључи у акцију, биће покренут захтев за расписивање референдума!!!

Вода није за профит – приступ води је право свих нас! 

Хвала Милану Николићу за оргининални пост у гупи Еко Герила

 

Пермакултура Србија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Маса народа код Вуковог споменика чека донацију у храни

5 (22) Александре Вучићу, грађани су ти гладни! А оброк нису у могућности да приусте …

Орао змијар Огњенка из Србије прелетела 5.000 км и стигла у Судан, погледајте куда је летела! (фото)

5 (7) ОГЊЕНКА, млада женка орла змијара, која је летос прстенована на Вршачким планинама, „јавила …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend