понедељак , 23 новембра 2020

Влада Србије одлучила – продаје се „Телеком Србија“

0
(0)

Влада Србије одлучила је на данашњој седници да покрене процес приватизације Телекома Србије, саопштено је после седнице.

Влада је, како се наводи, обавезала Министарство привреде и Агенцију за приватизацију да реализују закључак о покретању иницијативе за продају српске телекомуникационе компаније.

Приватизациони саветник за Телеком Србију је француски Лазард, али могући модели продаје и цена нису саопштени.

Медији су писали да ће Телеком Србија највероватније ићи у процес приватизације тако што ће влада дати необавезујућу понуду да би испитала најпре заинтересованост купаца, а тек после тога ће одлучити по ком моделу ће га продати.

Телеком Србија је крајем марта прихватио понуду француске консултантске фирме Лазард Фререс САС, јединог понуђача за приватизационог саветника у процесу продаје компаније. Тада је саопштено да у наредна два месеца треба да се утврди предлог модела приватизације.

Телеком има шест зависних друштава запошљава, међу којима Телеком Српске, у коме има 65 одсто вланичког удела и Мтел у Црној Гори са 83 одсто удела, а у 2014. та компанија је купила већинско власништво у Дунав банци. У целом систему је запослено 13.000 радника, а у матичном предузећу око 8.600.

Пре четири године процена је била да Телеком вреди 2,2 милијарде евра, а тадашња влада је за пакет од 51 одсто те компаније тражила најмање 1,4 милијарде евра. Једини тадашњи понуђач, Телеком Аустрија који у Србији има мобилног оператера Вип мобајл, био је спреман да плати највише 1,1 милијарду евра.

Највећи акционар Телекома је држава Србије са 58,11 одсто акција, 20 одсто акција је власништво компаније, док 14,95 одсто поседују грађани, а 6,94 запослени и бивши запослени Телекома.

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хрвати јавно хвале нову владу Поглавника Вучића, поред премијерке и два министра они би још места у влади

5 (3) Загребачки „Јутарњи лист“ констатује данас да је за Хрватску добра вест да Ивица …

Сигал: Black Lives Matter личи на терористичку групу која би да свргне владу САД и уништи земљу

5 (9) * О рушењу историјских споменика широм САД: „Ако су сви ти људи били …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend