fbpx

Влада усвојила Предлог буџета за следећу годину

0
(0)

Влада Србије је на данашњој седници усвојила Предлог Закона о буџету Србије за 2020. годину, којим се предвиђају укупни приходи од 1.314,5 милијарди динара и расходи у висини 1.334,7 милијарди динара, што даје предвиђени дефицит од 20,2 милијарде динара, односно 0,3 одсто БДП.

Министар финансија Синиша Мали нагласио је да је буџет за 2020. годину развојни, да се њиме постиче даљи развој привреде и да је за следећу годину пројектован реални раст привреде од 4 одсто.

Што се тиче привредног раста у овој години, охрабрују процене за трећи квартал, по којима привредни раст износи 4,7 посто, тако да очекујемо да привредни раст до краја године буде и изнад пројектованих 3,5 посто. Улагање у образовање и иновације ће омогућити да Србија настави са високим и одрживим растом економије. Србија показује да може да оствари високе стопе раста без обзира на успоравање ЕУ економија. Према актуелној Фискалној стратегији, пројекција јавног дуга за централни ниво државе за 2020. годину је 50,3 одсто БДП, рекао је Мали.

Министар финансија, саопштило је ресорно министарство, истакао је да је кључна карактеристика буџетске политике у 2020. години равномерна расподела фискалног простора на повећање животног стандарда, односно на повећање плата и пензија за око 1,3 одсто БДП, подстицај расту кроз повећање јавних инвестиција, и пореско растерећење рада.

Он је додао да се овим предлогом буџета означава завршетак процеса консолидације јавних финансија и означава почетак развоја.

У буџету је издвојено 295,4 милијарде динара на плате, као и 581,2 милијарде динара на пензије за наше најстарије суграђане. Према тзв. швајцарској формули, пензије це следеће године расти за 5,4 одсто. Када је реч о капиталним инвестицијама, у предлогу буџета је у ту сврху предвиђено 198,9 милијарди динара, а највећи део тих средстава се односи на саобраћајну и железничку инфраструктуру. То знаци да се овим буџетом означава почетак реализације Националног инвестиционог плана, навео је Мали.

Повећали смо износ за унапређење инфраструктуре за заштиту животне средине са овогодишњих 23,7 милијарде динара, на 59,4 милијарди динара за следећу годину. И оно што је посебно важно, повећали смо износ издвојених средстава за лечење ретких болести, који це износити 2,4 милијарде динара, рекао је Мали.

Он је прецизирао да су, када је реч о инфраструктури, издвојена средства за Моравски коридор, деоницу Појате – Прељина, за изградњу аутопута Београд – Сарајево, за изградњу саобраћајнице Рума – Шабац – Лозница, затим за деоницу Обреновац – Љиг, за деоницу Сурчин – Обреновац, као и за деоницу Нови Београд – Сурчин, за београдску обилазницу (деоница мост преко реке Саве код Остружнице – Бубањ поток), брзу саобраћајницу Нови Сад – Рума, затим за деоницу Прељина – Пожега.

У нацрту буџета су и пројекат мађарско-српске железнице, као и реконструкција железничке пруге Ниш – Димитровград.

Министар је истакао и да је стратешки циљ Владе Србије смањење незапослености, и подсетио да це се изменама Закона о порезу на доходак грађана, који це се ускоро наћи у скупштинској процедури, олакшати новозапошљавање.

Њиме це, како је казао, послодавци имати ослобађање од пореза на зараде и од пореза на ПИО уколико запосле лице које у току ове године није било у радном односу.

У првој години це имати ослобођење од 70 одсто, у другој 65 одсто и у последњој 60 одсто. Планирано је ослобађање од доприноса за ПИО у целости прве године, следеће 95 посто и треће 85 посто.

На тај начин, напоменуо је Мали, Србија це се по стопи незапослености приближити земљама Европске Уније.

Повећана су средства за улагање у образовање и иновације. Наставља се пројекат „Повезане школе” који це омогућити да до септембра 2020. на брз интернет буде повезано укупно 1.000 школа, као и опремање још 10.000 дигиталних учионица. Како би омогућити најбоље услове за рад за ученика буџетирана су средства за опремање рачунарских кабинета у преко 400 школа. У буџету за 2020. су опредељена средства за реновирање десетине зграда основних и средњих школа, навео је министар финансија, преноси Танјуг.

Средства за Фонда за иновациону делатност су и у овом буџету повећана, док је за подршку развоју предузетништва обезбеђено три милијарде динара. Као подршка развоја науке удвостручена су средства за Фонд за науку на милијарду динара.

За развој иновационе инфраструктуре су обезбеђена средства за завршетак Дата центра у Крагујевцу, као и средства за завршетак Науцно-технолошких паркова у Нишу и Новом Саду.

Значајним повећањем буџет Канцеларије за информационе технологије и електронску управу је омогућен даљи развој еУправе увођењем нових сервиса попут Јединственог информационог система просвете, каже се у саопштењу.

Министар финансија је закључио да очекује да це следеће године Србија наставити убрзани развој и да је добра потврда досадашњих резултата то што је земља напредовала за Дуинг бизнис листи Светске банке за четири места, као и што је рејтинг агенција Фич повећала кредитни рејтинг Србије са „ББ” на „ББ+”, са стабилним изгледом за даље побољшање, а рејтинг агенција Моодy’с унапредила изгледе за повећање кредитног рејтинга Републике Србије са „стабилних” на „позитивне”.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Италијанска ТВ: Вучић преговара са Вучићем!

5 (7) Чињеница да председника Србије Александра Вучића има исувише у свакој прилици више није …

Бугарска влада подноси оставку због протеста?! (видео)

5 (1) Руководство владајуће ГЕРБ (Грађани за европски развој Бугарске) навели су три опције изласка …

Један коментар

 1. Највећа илузија пензионера је да ће бити боље сутра, а још боље, мало сутра. Пензије свакодневно расту, а никако да порасту за задње две године. Највећа им је илузија што ће добити милостињу од читавих 5000 динара. Ако су надлежни мислили да ће пензионери господствено испратити стару и сачекати Нову годину, варају се. Када плате скупљу струјз, грејање, плате ужину унуцима, остаће им “шипак”? Илузија је да степен запошљености расте, незапошљеност опада. Прешишали смо Европу, нађалост у илузијама.

  ♣ Некада су људи лупали шерпама, а сада већина њих лупа главу од контејнера до контејнера. Изборили се за нову власт, а она их не примећује.
  ♣ Политичари на власти су “најпоштенији и најспособнији”. Ни један, за сада, није правоснажно оптужен.
  ♣ Комунисти су прогањали цркву. Ови сада уводе пост народу.
  ♣ Неки комунисти се крсте и левом руком. Да надокнаде и оно време када нису се крстили.
  ♣ Како је установљена сагласност цркве и власти, време је да функције патријарха и председника обједини једно лице, а које?
  ♣ Који апсурд? Немачка се ујединила, а СФРЈ и СССР се разјединили из унутра.
  ♣ Они који су одведени на стрељање, били су сигурни да неће их клати.
  ♣ О књизи ненадмашног писца Весића чула се различита мишљења. Говорили су они који су је спалили, а не и читали.
  ♣ Опозиција има више струја. Сви су под високим напоном.
  ♣ Увођењем закона о поклону лекарима, избачени су плави коверти.
  ♣ Шта ће бити с нашим трасираним путем у ЕУ? То нико не зна, а и већину нас не интересује.
  ♣ Ако је пиво храна, када се напијем, прејео сам се.
  ♣ Када је постављен за директора РТБ Бор, ни највећи оптимисти нису веровали да ће уништити онаквог комбината.
  ♣ Код нас све је у пламену. Прво горела књига Весића, па Стара планина, Трговиште… Горимо сви од свачега.
  ♣ Пензионере убијали током тоталног времена владања, а сада их убијају илузијом од повећања пензије за 5,4% и то од јануара до децембра
  ♣ Убише нас са илузијама надређених. Ми задовољни и презадовољни, ал’ само у илузијама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *