Влада усвојила Уредбу: Таксистима по 8.000 евра субвенције за нова возила?!

Влада усвојила Уредбу: Таксистима по 8.000 евра субвенције за нова возила?!

Влада Србије усвојила је уредбу по којој ће таксисти моћи да набаве нова возила уз субвенцију државе од по 8.000 евра. Један од услова је, међутим, да ново такси возило мора имати вредност не мању од 13.000 евра.

Београдски таксисти су у октобру дуже од две недеље блокирали улице главног града са само једним захтевом – поштовање Закона о превозу путника у друмском саобраћају што је, по њиховим тврдњама, значило забрану пословања компаније ЦарГо. Протест је прекинут након разговора са председником Србије Александром Вучићем, који је најавио да ће им држава понудити субвенције.

Влада је на седници одржаној у четвртак донела Уредбу о условима и начину спровођења субвенционисане набавке путничких возила за потребе обнове возног парка такси превоза као јавног превоза, у којој се наводи да ће субвенција по једном возилу износити 8.000 евра.

Прописан је и низ услова за добијање дотације од државе. Kако се наводи у Уредби, вредност новог путничког возила чија се набавка субвенционише мора имати вредност не мању од 13.000 евра. Такође, помоћ из буџета се додељује за куповину аутомобила који имају “потпуно електрични, хибридни или погон на компримовани природни гас” или “задовољавају најмање еуро 6 стандард у погледу емисије издувних гасова”.

Услов је и достављање доказа да је такси превозник измирио све доспеле обавезе по основу јавних прихода, односно да је закључио споразум о репрограму о исплати пореског дуга, с тим да тај дуг не може да износи више до 500.000 динара.

Да би користио субвенцију такси превозник дужан је да пре њене исплате, плати износ у види од најмање 15 одсто од купопродајне цене новог возила на име учешћа за наменски кредит или лизинг.

Право набавке нових возила имају такси превозници који обављају ту делатност најмање годину дана од дана ступања на снагу ове уредбе, а субевнционисана набавка њихових возила спроводиће се наредне три године.

Таксисти су дуже од две недеље блокирали улице Београда, а одлуку о обустави протеста донели су након разговора са председником Србије Александром Вучићем.

„Kонстатовали смо где су све проблеми. Оно што је договорено и што ћемо сада пратити из дана у дан, јесте да ће држава заиста стриктно примењивати све законске оквире када је у питању нелегални превоз путника”, рекао је Бјелић након састанка.

Он је поновио да сматра да су таксисти били „максимално кооперативни” претходних 11 месеци, а да је протест био „изнуђен”. Додао је да таксисти више неће упирати прстом у појединце из институција и да ће одлуку о судбини ЦарГо-а донети државне институције.

Председник Србије је, говорећи о одлуци представника такси удружења да прекину блокаду центра Београда, рекао да је за грађане најважније да је “процес одблокиран”.

“Разговарао сам с људима, молио их већ данима индиректно, а данас и директно (да не блокирају Београд), и хвала им на разумевању. Нама остаје тежак посао, знате сви о чему се ту ради. Таксисти су потпуно посвећени унапређењу своје службе, томе да њихова услуга буде на највишем нивоу, а држава је спремна да им понуди субвенције за то”, рекао је председник Србије.

Извор: Инсајдер

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

НАПРЕДНИ ФАШИСТИ поклонили немачкој компанији 58.000 евра по раднику којег запосле

НАПРЕДНИ ФАШИСТИ поклонили немачкој компанији 58.000 евра по раднику којег запосле

Немачка компанија Continental automotive Serbia, добила је скоро 28 милиона евра државне помћи као подстицај …

Брисел: Суд наложио федералној влади Белгије да укине све антиепидемијске мере

Брисел: Суд наложио федералној влади Белгије да укине све антиепидемијске мере

У протеклих годину дана федерална влада је користила уредбе како би увела разне рестрикције без …

3 Коментара

 1. Vidi vraga! Taksisti malo zagalamili i odmah dobili pristojne subvencije. Meni uzeli stan, pa dali njima. To može da znači samo jedno: oni su svoji i potvrdjuje naše stare sumnje da su svi taksisti debeovci. U pamet se, Srbi! Ćutite u taksiju, onemogućite ih da obavljaju svoj prljavi posao špijuniranja gradjana.

 2. pokusacu da objasnim:

  To je kao da sa gazdom dizete firmu od nule, radite ponekad i bez plate, uglavnom prekovremeno, sami finansirate svoje obuke i usavrsavanje a za potrebe firme, neki put dodate novac za neki projekat samo da bi firma krenula a onda kad sve dodje na svoje mesto, gazda resi da zaposli jos dvojicu nepismenih rodjaka uz vas i da vasu platu podeli na vas trojicu.
  A kada odete kod gazde da mu kazete da ne mozete da zivite od te trecine plate, on vam kaze:
  Evo odobricu ti kredit za stan. Cak cu da ti dam 8000 evra ali stan mora da bude minimum 100 kvadrata i mora da bude u ovim ekoloskim, pametnim zgradama (gde samo odrzavanje kosta oko npr. 100 eura mesecno).
  -Pitanje veka:
  Od cega da placam kredit IDIOTE, kad nemam ni za hleb?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *