Владимир Цвијан помагао нарко дилеру

Владимир Цвијан помагао нарко дилеру

Београд — ДС ће сутра поднети кривичну пријаву против посланика СНС Владимира Цвијана због ометања правде, најавила Снежана Маловић.

Функционерка ДС и бивша министарка правде Снежана Маловић оптужила је функционера СНС и председника скупштинског Одбора за уставна питања и законодавство Владимира Цвијана да је као адвокат Ивана Павловића, званог Икер, оптуженог за шверц кокаина, претњама судији покушао да издејствује укидање притвора свом брањенику.

Снежана Маловић је рекла на конференцији за новинаре да је Цвијан у два наврата од судије Владимира Месаровића покушао да издејствује укидање притвора Павловићу и да је судији 29. новембра 2012. године рекао да има политички задатак да смени председницу Врховног касационог суда Нату Месаровић, судијину мајку, што ће и учинити. 

“Питамо потпредседника Владе Александра Вучића: да ли је то неселективна борба против корупције и криминала? Тражимо, поред нулте толеранције према корупцији, и нулту толеранцију према организованом криминалу. Да ли Цвијан после овога може да остане председник Одбора за уставна питања и законодавство? Очекујемо реакцију председника парламента Небојше Стефановића”, рекла је Снежана Маловић, која је и бивша министарка правде. 

Снежана Маловић је рекла да је 28. новембра 2012. године адвокат Александар Станимировић, који је наступио по заменичком пуномоћју Цвијана, судији Месаровићу у његовом кабинету рекао да је Павловић предуго у притвору и да би га требало укинути и заменити блажом мером, и “истакао да Павловић има пријатеље на врло утицајним местима” који сматрају да би се притвор могао заменити “наруквицом”. 

“Станимировић је рекао да ће Ната Месаровић ускоро бити смењена, али да судија то не замери, јер је реч о политичкој одлуци”, рекла је Снежана Маловић. 

Цвијан је, како је рекла, сутрадан наступио у својству народног посланика код судије Месаровића, коме је рекао да му може “помоћи људски и безбедносно”, и пренео судији да је Павловић “рођак некога из врха”, а да ће се он као бранилац повући из тог предмета, јер јер он “због странке у неким предметима”.

“Немам намеру од сада и убудуће да коментаришем бесмислене изјаве Снежане Маловић, јер када је била у прилици да нешто уради као министарка, направила је то што је направила у правосуђу”, кратко је прокоментарисао најаву из ДС-а Владимир Цвијан агенцији Бета.

Снежана Маловић је рекла да не зна чији би Павловић могао бити рођак и подсетила да је он оптужен као члан међународне групе која је шверцовала кокаин из Аргентине и Бразила у Европу, од које је заплењено 274 килограма кокаина, а да је Павловић ухапшен пошто је његова девојка открила експлозив у његовом аутомобилу “масерати” у гаражи у центру Београда. 

“Цвијан је Месаровићу рекао да има политички задатак да смени Нату Месаровић и да ће он то и учинити, јер су они на своје функције политички и дошли, и да би то могао да уради и уз медијски џумбус и циркус, али да то не жели јер сматра да није потребно, да је политика једно а посао друго и да ничија породица не би требало да трпи, као и да новонасталу ситуацију може да искористи и за политичке поене и да се сада појави са новинарима ако треба”, рекла је Снежана Маловић. 

Снежана Маловић је рекла да је непун месец после тога, 20. децембра 2012. године, Уставни суд Србије оценио као неуставан члан Закона о судијама, по којем је Ната Месаровић изабрана за председницу Врховног касационог суда и упитала: “Да ли су ти догађаји коинциденција?” 

Снежана Маловић је рекла да Цвијан, иако се јавности представио као принципијелан човек који је поднео оставку у кабинету тадашњег председника Србије Бориса Тадића због незаконитости и злоупотреба у процесу реформе судства”, искористио свој положај посланика, председника одбора и високог функционера СНС да оствари корист за своје бројне клијенте, оптужен за организовани криминал. 

Бивша министарка правде је подсетила да је Цвијан био бранилац Сретена Јоцића, званог Јоца Амстердам, и да је у његово име обећао да ће Јоцић подићи мост када изађе из затвора, а заступао је и Богољуба Карића, бившег директора Железница Миланка Шаранчића, бившег директора Путева Србије Бранка Јоцића, власника београдских биоскопа Николу Ђивановића и Славишу Пурића, окривљеног за незаконите приватизације. 

“Цвијан није био само адвокат него и бранилац таквих. Нема моста који је Јоцић обећао, али ће Јоцићу, после усвајања Закона о амнестији, казна за подстрекивање на убиство са 15 година бити смањена на седам година затвора”, рекла је Снежана Маловић. 

На питање да прецизира разлику између адвоката и браниоца, Снежана Маловић је одговорила да је адвокат онај ко остварује да лица у кривичном поступку могу да користе своја права гарантована законом и Уставом, а бранилац је када покушава да, мењајући тезе, прикаже јавности његову друштвену улогу. 

Она је навела да ће ДС од председника парламента Небојше Стефановића затражити да се изјасни да ли на основу тих сазнања Цвијан може да остане председник Одбора који се бави проценом уставности и законитости свих аката и закона. 

“Питамо потпредседника Владе Александра Вучића да ли је то неселективна борба против корупције и криминала? Тражимо, поред нулте толеранције према корупцији, и нулту толеранцију према организованом криминалу”, рекла је Снежана Маловић.

 

Б92, БЕТА, ТАНЈУГ

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

У Чачку на референдуму гласали и покојници

У Чачку на референдуму гласали и покојници

На референдуму у Чачку гласало је и двоје покојника, кажу за “Нову” чланови њихових породица. …

Зашто ниједан тзв. опозициони медиј не извештава о масовној крађи рефрендума?

Зашто ниједан тзв. опозициони медиј не извештава о масовној крађи рефрендума?

Која то и чија невидљива рука повлачи конце у медијима какао режимским тако и оним …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *