Власник Руског цара купује Новости

Власник Руског цара купује Новости

5
(6)

Бобан Рајић, смедеревски предузетник који је у поступку куповине Kомпаније Новости преко своје фирме Медиа 026, власник је познатог београдског ресторана Руски цар

Медијску кућу Новости купује предузетник из Смедерева Бобан Рајић који у пословном систему Цока Смедерево има и београдску фирму Пенсуло, у чијем је власништву позната београдска кафана Руски цар.

„Још увек нисмо потписали уговор у вези са Новостима, па не бих да причам о томе“, рекао је Бобан Рајић у разговору за БИРН и додао да је све урађено у складу са законом.

Ексклузивни објекат у београдској Kнез Михаиловој улици у коме се налазио чувени ресторан Руски цар био је дуго година у власништву Драгана Аце Булића за кога су се везивала бројна кривична дела. Од прошле године власник објекта је Бобан Рајић, који је то потврдио за БИРН.

Фирма Медиа 026, која ће преузети медијску кућу са вишедеценијском историјом, основана је у селу Вучак код Смедерева пре годину дана, у августу 2018. године, а делатност су јој консултантске услуге.

Регистрациону пријаву поднео је адвокат Игор Исаиловић који је познат и као адвокат министра финансија Синише Малог. Он је био и пословни партнер премијерке Ане Брнабић, а сарађује и са познатим бизнисменом са Kосова Звонком Веселиновићем, о чему је БИРН раније писао.

Осим тога, Исаиловић је био члан надзорног одбора у предузећу Дунав из Смедерева, у ком је Бобан Рајић био директор.

Исаиловић је одбио да да коментар за БИРН.

Бобан Рајић је у разговору за БИРН потврдио да је Исаиловић један од адвоката са којима сарађује.

Чланови претходне, али и садашње управе Штампарије Новости нису желели да коментаришу поступак продаје медијске куће.

На питање како је дошло до тога да се појави као купац Новости, Рајић је рекао да могућност продаје постоји у унапред припремљеном плану реорганизације и да је његова фирма дала понуду. Јавног позива није било.

Браћа Рајић и политичке везе

Актуелни министар финансија Синиша Мали био је на челу Центра за тендерско-аукцијску приватизацију у Агенцији за приватизацију у периоду од 2001. до краја 2003. године када почиње поступак приватизације предузећа Дунав доо Смедерево.

Пет година касније, у фебруару 2008. године, Дунав је приватизован, а купила га је Милица Станковић из Смедерева, супруга Бобановог брата, Бојана Рајића.

Иако су уговорне стране Агенција за приватизацију и Милица Станковић, уговор је потписивао Бојан Рајић.

„Не бих телефоном да вам то објашњавам, то су озбиљне ствари“, рекао је Бојан Рајић за БИРН и додао да је имао овлашћење да заступа супругу Милицу.

Фирма Цока из Смедерева, чији су власници били Бојан и Бобан Рајић, тражила је од Агенције сагласност да јој првобитни купац, Милица Станковић, уступи уговор о Дунаву.

Након сагласности Агенције из 2010. године, власник Дунава постала је фирма Цока, односно браћа Рајић.

Бобан је био директор Дунава до 2012. године, а данас се на месту директора налазе Бојан и Милица Рајић и Јелена Миљковић.

Данас се фирма Цока налази у власништву Дунава.

О пословним подухватима тајкуна из Смедерева писале су и Смедеревске новине. Породица Рајић је израсла од малих локалних трговаца у моћну и богату фамилију која је довођена у везу са контроверзном приватизацијом смедеревског Желвоза.

Бобан Рајић је за БИРН потврдио да одмаралиште Југово код Смедерева такође послује у оквиру пословног система Цока, преко фирме Желвоз.

На том месту које је у поступку реституције Рајићи држе ексклузивни ресторан Тхе Плаце.

Шта је претходило

Новости ће овом тридесетпетогодишњем смедеревском бизнисмену бити продате за око 300 милиона динара, како је објавио УНС.

Након прве приватизације овог угледног дневног листа, која је ушла у спорне 24 приватизације, Новости су недавно враћене држави.

То је учињено преко државне Штампарије Борба, којој је компанија Новости, према унапред припремљеном плану реорганизације, дуговала 670 милиона динара.

Пошто није могла да наплати дуг од Новости, планом је дуг претворен у капитал, па је Штампарија постала нови власник Новости.

БИРН је детаљно писао о томе шта је претходило усвајању овог плана и повратку Новости у државно власништво.

Подсетимо, држава је и до сада годинама управљала Новостима, након што су већинском власнику Милану Беку одузета управљачка права 2011. године.

Недуго пошто је повратила и власништво над овом медијском кућом, на делу је нова приватизација.

Име и презиме купца је познато, али не и сам начин на који је ова трансакција објављена, као ни шта тачно чини пакет под именом Новости.

Спор око власништва над зградом у којој се налазе Новости почео је 2004. године и још увек није окончан.

У међувремену, у зграду су се доселиле и редакције дневних листова Српски телеграф и Ало, а како БИРН сазнаје тамо су и две приватне школе.

Дневни лист Ало у власништву је Саше Благојевића, који је, према писању медија, дугогодишњи пријатељ Синише Малог.

Јавно.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Данило Вучић у пријатељском загрљају са криминалцем којег је полиција јуче ухапсила

Данило Вучић у пријатељском загрљају са криминалцем којег је полиција јуче ухапсила

5 (6) Данило Вучић, син председника Србије је често виђан у друштву опасних момака са …

Како ће Синиша Мали сам себи да контролише порекло имовине?!

Како ће Синиша Мали сам себи да контролише порекло имовине?!

3 (2) „Министар Синиша Мали биће прва особа која ће се наћи на удару новог …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend