fbpx

Власт не гради док се не угради

0
(0)

Више од половине новца уговореног кредитима у Србији у претходних шест година није искоришћено. Због тога је страним кредиторима плаћено 430 милиона евра казне. То су, наравно, платили грађани Србије. Ниједан министар, ниједан директор јавног предузећа, градоначелник или председник општине никада нису одговарали због тога. Ни кривично, ни политички.

Тренутно Србија на разним рачунима међународних кредитора има још 3,1 милијарду евра неискоришћених кредита за које свакога месеца плаћамо пенале јер новац стоји и не користи се.

Србија се у протеклих неколико година задужила за око 4,5 милијарди евра инвестиционих кредита, од чега је, према најновијим подацима Управе за јавни дуг, повучено свега око 1,4 милијарди евра. Највећи проблеми код кашњења у коришћењу повољних зајмова неприпремљени пројекти и нерешени имовински односи.

Само Електропривреда Србије није повукла 600 милиона евра за модернизацију. За Коридор 10 није повучена читава милијарда долара, а ту су и Србијагас и други велики системи. Провизија на неповучена средства се плаћа код Европске банке за обнову и развој, кинеске Ексим банке, канадске банке за развој извоза, Међународне банке за обнову и развој, Владе Азербејџана и Јапанске агенције за међународну сарадњу.

Најмањи проценат искоришћености добијених зајмова, после водоснабдевања и здравства, имају Железнице Србије. То предузеће је од 400 милиона евра кредита искористило само 19 одсто новца. Само неповлачење кредита ЕБРД коштало је прошле године Србију 1,5 милиона евра. Тај уговор о зајму потписан је још у мају 2009. за набавку нових вишеделних електромоторних возова, наводи „Политика“ и додаје да су та средства постала оперативна у марту 2010, али да српске железнице три године нису успеле да спроведу тендерску процедуру.

Додаје се да је са ЕБРД потписан и уговор о кредиту од 95 милиона евра за модернизацију деонице пруге Београд-Раковица-Ресник и ремонт 131 километра „нишке“ пруге на Коридору 10, али да 18 месеци није обезбеђена пројектна документација, нити је започета тендерска документација. Слично је и с кредитима за изградњу Коридора 10 – од одобрених 1,004 милијарди евра повучено је само 213,6 милиона евра.

Милојко Арсић са Економског факултета каже да таква ситуација одражава низак ниво одговорности јавне администрације и лошу комуникацију између појединих министарстава и јавних предузећа „који треба да предузму одређене радње да би се ти кредити повукли“.

– Можда постоји још један разлог неискоришћености кредита од међународних финансијских институција, а то је што корупција није могућа, па постоји мали лични интерес државних службеника да учествују у повлачењу таквих кредита – каже Арсић.

Лепљиви прсти

Нисмо добили путеве, школе, болнице, мини-хидроелектране, за шта је новац намењен. Просто, странци ће позајмити новац, али ће повести рачуна о најмање две ствари. Прво је да се новац потроши наменски и друго је да се новац врати у уговореном року.

Заборављена вода

Тренутно је активно 11 пројеката, вредних око милијарду долара, за које нам је средства одобрила Светска банка. Најстарији је кредит за рехабилитацију система за наводњавање и одводњавање, који је добила Србија још 2005. Од 25 милиона долара још нисмо успели да повучемо око 4,2 милиона долара. Две године касније иста институција за исти пројекта је одобрила додатних 49 милиона долара. До данас смо потрошили око 40 милиона долара.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Васко Васовић, кандидат за директора РТС-a: РТС ће да пукне као експрес лонац

4.7 (15) Kонкурс за генералног директора Радио-телевизије Србије је најобичнија фарса. Сад се ближи тренутак …

Вукадиновић: Политички и друштвени Титаник, вртимо се у круг и идемо ка санти (ВИДЕО)

0 (0) Дијалога власти и опозиције о изборним условима више се нико не сећа, то …

Један коментар

  1. Cetrdeset godina sam proveo na radu u „Goši“ i Energoprojektu, na svim kontinentima osim Australije ali nigde nisam video smešniju fotografiju. Ovi ljudi ispadaju smešni i oni su potpune neznalice kada se na gradilištu ili nekom pogonu koriste šlemovi kao sastavni deo HTZ opreme. Fotografija je snimljena u nekoj od elektrana, zatvoren prostor u kome se ništa ne radi na visini, a ne kreću se ni kranovi ili dizalice sa tereto iznad glava pa je i nošenje šlemova potpuna glupost i neznanje koju demonstriraju na ovaj način.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *