Војници из Србије први пут на вежби ОДКБ-а

0
(0)

Војници из Србије први пут ће учествовати на вежби Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ), безбедносног савеза који предводи Русија, потврђено је „Политици“ у Министарству одбране. Представници Србије до сада су били у статусу посматрача, а у септембру ћe на вежби „Нераскидиво братство 2017“ која ће се одржати у Казахстану активно учествовати припадници Војске Србије.
Осим тога, у плану је да се на јесен у Београду одржи Омладински форум уз учешће студената и предавача из држава ОДКБ-а и Србије. Штавише, предвиђено је да предавање одржи генерални секретар ОДКБ-а.

– Министарство одбране, Војска Србије и Министарство унутрашњих послова планирају да се активно укључе у реализацију вежбе „Нераскидиво братство 2017“ која се планирана у Казахстану за септембар ове године, чиме би био подигнут ниво учешћа са посматрача на активног учесника, ангажујући на вежби снаге Војске Србије и Министарства унутрашњих послова. Очекујемо наставак усаглашавања учешћа, сценарио вежбе, структуру и састав учесника и друге детаље неопходне за планирање и припрему учешћа на националном нивоу. Представници Министарства одбране и Војске Србије су током 2016. године учествовали на вежбама ОДКБ „Нераскидиво братство 2016“ и „Садејство 2016“ у својству посматрача – наводи се у одговорима Министарства одбране на питања „Политике“.

Иначе, организација заједничких вежби на територији Србије није могућа због нормативних регулатива које ограничавају ангажовање састава ОДКБ ван граница држава чланица.

На предлог представника ОДКБ-а, у октобру ове године у Београду ће бити организован Омладински форум на тему „Актуелни проблеми обезбеђења евроазијске безбедности“ у коме би учествовало око 50 студената из држава чланица ОДКБ-а и известан број студената и кадета из Србије.

– Поред предвиђених предавача из институција и држава чланица ОДКБ, планирано је да на форуму учествује и већи број релевантних предавача експерта из Србије. Форум се организује први пут, а идеја је потекла од Секретаријата ОДКБ-а, у циљу зближавања младих. Планирано је да форуму присуствује око 50 студената са државних факултета и међу њима вероватно кадети са војних академија и Академије Министарства за ванредне ситуације из Руске Федерације, Казахстана, Белорусије, Јерменије и Таџикистана. Форум би трајао два до три дана, у термину око 20. октобра, како би студенти могли да присуствују обележавању годишњице ослобођења Београда. Планирано је да се као предавачи на пленарном заседању ангажују генерални секретар ОДКБ-а, амбасадори из земаља чланица ОДКБ-а у Београду, поједини депутати из земаља чланица ОДКБ који имају звања доктора наука, министар одбране Србије и припадници Министарства одбране Србије, предавачи са Универзитета у Београду, посланици Народне скупштине Србије и други – наводи се у допису Министарства одбране.

Што се тиче сарадње Србије и ОДКБ-а на полицијском нивоу, очекује се наставак усаглашавања учешћа представника Министарства унутрашњих послова на активностима у области сузбијања наркотика.

– За сада се не разматра учешће на вежбама већ обука и образовање у Сибирском институту за обуку кадрова за борбу против наркотика – наводи се у одговорима Министарства одбране.

План сарадње Србије и ОДКБ-а за ову годину ће, након усаглашавања, највероватније бити проширен са још неколико активности, и то у области сајбер-безбедности и трговине људима, напомиње се у допису Министарства одбране „Политици“.

Аутор: Милан Галовић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Војна вежба „Словенско братство 2018“ улази у активну фазу (видео)

0 (0) Руско-белоруско-српска заједничка тактичка вежба „Словенско братство-2018“, која се одржава у Краснодарском региону, улази …

Олош плаши народ са НАТО а у Горњем Милановцу вежба са америчком војском?!

0 (0) Горњи Милановац – У касарни „Војвода Радомир Путник“ Центра за обуку везе и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend