Врачар (не)ће пасти

Врачар (не)ће пасти

Мало је вероватно, али не треба искључити ни ту могућност да ће власт СНС у београдској општини Врачар пасти после одлуке Председништва ДСС да сви општински одбори који су у 14 локалних самоуправа учествовали у власти са напредњацима изађу из власти, сматрају извори Данаса блиски власти али и опозицији на Врачару. Међутим, док су они ближи власти сигурни у своју процену, они ближи опозицији верују да би могло можда доћи до смене, али нису убеђени у то. Оно у чему се сви слажу јесте да ће СНС, уколико за тим буде било потребе, „наћи начин за куповину одборника“ који им фале за већину.

Извори Данаса предвиђају да један одборник ДСС ипак неће послушати централу и изаћи из власти на Врачару, а како додају наши саговорници, поставља се питање и хоће ли сви остали одборници ДСС изаћи из власти у општинама у Србији. Тек на основу тога се може процењивати ефекат одлуке Председништва ДСС.

Када је реч о Врачару, општини чије је освајање за СНС било „опсесија“, могућност куповине и преласка одборника с једне на другу страну достигла је врхунац после избора 2016. Одборници који су у Скупштину општине ушли на једној листи трговином су врло брзо прешли у окриље друге, те је обичном грађанину тешко да прати ко је ту власт а ко опозиција. Ако погледамо сајт општине Врачар, види се да владајући СНС има 15 одборника, СПС има три, група Искрено за Врачар исто три, а толико је и одборника који не припадају ниједној групи. Опозиционе ДС и Доста је било мају 15 односно шест одборника.

Председник општине из СНС је изабран танком већином од 23 гласа одборника СНС, СПС, ЛДП и ДСС, тако да би одласком једног одборника ДСС, СНС остала без већине. Међутим, у међувремену СНС је, како нам је речено, око себе окупила већину од 24 гласа. Али, наши саговорници кажу да је један посланик оригинално из Двери, који је на страни власти, љут на СНС и да је његов глас „климав“, те може доћи до тога да напредњаци падну на 22 гласа, што је испод потребног броја за обављање власти. У такву могућност наши саговорници не верују, али је не искључују.

Одлуку о изласку из локалних власти коју су направили са СНС председник ДСС Милош Јовановић је образложио тиме да у Србији више нису нормалне политичке околности и да „колико год локалне коалиције немају везе са националном политиком, морају имати везе са издајом, која је данас на делу“. У ДСС, како је рекао, не желе да дају легитимитет косовској политици. Он није могао да прецизира у колико би локалних самоуправа СНС могао остати без власти после ове одлуке.

Према Јовановићевим речима, напуштање локалних коалиција са СНС није увод у улазак ДСС у опозициони Савез за Србију, али није ни искључио ни ту могућност. Јовановић је додао да ће одлука о уласку или не у СЗС зависити од процене ДСС „како на најбољи начин зауставити ово лудило“. Ако је то савез – биће савез, ако је нешто друго, биће то друго. Нама је циљ да се ово заустави, навео је Јовановић.

Ипак, мало ко од оних који прате опозициону сцену и настанак Савеза за Србију после вести о одлуци ДСС није помислио да је то знак да ДСС испуњава услов пред који су га ставили лидери Савеза. Ово би могао да буде знак да је ДСС ближи одлуци да у Савез уђе. Одлука о томе, према ранијим Јовановићевим изјавама, биће донета у септембру у зависности од процене политичких околности.

Стефановић: Добра вест из ДСС

Један од лидер СЗС Борко Стефановић није желео да коментарише одлуку ДСС, али како је рекао, вест да ДСС напушта све коалиције са СНС по Србији је добра вест јер је немогућа сарадња са том политичком групацијом која уништава нашу земљу на сваком кораку. „Сви који прихватају програм Савеза за Србију и који су несумњива опозиција која нема било какву сарадњу са режимом, добродошли су“, казао је Стефановић за Данас.

Реаговао и Марко Ђурић

Марко Ђурић, потпредседник Српске напредне странке, оценио је да је „бесрамно и неморално“ да Демократска странка Србије, која је одговорна за распад сопствене државе, данас некоме дели патриотске лекције. Реагујући на одлуку ДСС да напусти коалиције са СНС на локалном нивоу због „велеиздајничке политике“ напредњака, Ђурић је у писаној изјави оптужио ДСС да је водила губитничку политику замрзавања конфликта, забијања главе у песак и чекања да се проблеми реше сами од себе, преноси ФоНет. Ђурић је констатовао да „плиткоумност“ политике ДСС показује и чињеница да су се данас „ухватили у коло са саучесницима у разбијању сопствене државе“. П. Д.

Пише: Лидија Валтнер, Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Мали награђен за криминал, корупцију и афере: Кандидат за премијера!?

Мали награђен за криминал, корупцију и афере: Кандидат за премијера!?

Они који су доследни у својој оданости СНС-у грабе високо ка врху, а уколико напредњаци …

Шапић човеку на самрти узео локал за сићу, па на његово име дивље зидао

Шапић човеку на самрти узео локал за сићу, па на његово име дивље зидао

Да актуелни председник општине Нови Београд Александар Шапић испуњава све услове и стандарде политичке странке …

Један коментар

  1. Oni odbornici DSS koji ostanu uz SNS su običan ljudski kukolj koji je u politiku ušao ne iz ideoloških ubeđenja i brže za Srbiju i društvo već radi lične koristi jer je to u ovoj tranzicionih državi najprofitabilnije.
    Strasno je to na koje je grane pao moral srpskih politicara.
    Gledaju kako kao Titanik Srbija grabi ka propasti a oni kao opčinjeni gledaju u kormilara koji ih je već odveo u beznadje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *