"Врх Еулекса покушао да заташка истрагу о троструком убиству"

„Врх Еулекса покушао да заташка истрагу о троструком убиству“

0
(0)

Суспендовани тужилац Еулекса Марија Бамије рекла је да је врх Еулекса на њу вршио притисак и блокирао истрагу о троструком убиству.

Бамије, која је под истрагом због сумње да је предала тајна документа приштинском листу „Коха диторе“, у којима се наводи да су међународне судије на Косову у замену за новац пуштале на слободу осумњичене, каже за „Данас“ да су њену истрагу блокирали главни тужилац Еулекса Јарослава Новотна и њен заменик Џонатан Рател.

Реч је о случају троструког убиства, за које су два починиоца била осуђена на високе затворске казне, а трећег је италијански истражни судија Франческо Флорит наводно пустио из затвора након што је примио мито од 300.000 евра, наводи лист.

Бамије додаје да су јој они забранили да говори са Назимом Блацом, који је осуђен на четири и по године као члан групе егзекутора на Косову, а Рател није желио да она истражи случај Америчког универзитета (АУК).

Одговарајући на питање да ли је тачно да је оптужила тужиоца Џонатана Ратела за притисак, прикривање кривичних дела и везе са криминалцима на Косову, она је рекла да „сви они иду на вечере и пријеме са високим званичницима и разговарају о предметима“.

Понекад су, додала је Бамије, особе са којима причају повезане са криминалцима, те поверљиве информације „процуре“, што је и доказано у случају „вила Грмија“, који је тужилац Новотна прекинула.

„Њено мешање у моје предмете, и чињеница да су моје одлуке ‘процуриле’ из њене канцеларије потврђују да није умешан само Рател, већ и други. Иначе, Рател је вршио притисак не мене тако што је блокирао неке моје истраге“, рекла је Бамије.

Бахати Еулекс и немоћни грађани

Она је навела и да јој је Рател претио и да је покушао све да би била ухапшена, да ју је притискао Еулекс и да се сада против ње води истрага, јер је изашла у јавност.

„Еулекс не верује да су за моју истрагу важни закони узбуњивача, те сматрају да њихове стандардне оперативне процедуре треба да имају примат над законима“, истакла је Бамије.

Она је негирала да је дала тајне документе косовском дневнику „Коха диторе“, као што се наводи у објашњењу за њену суспензију.

Одговарајући на питање да ли зна да је неко покушао да заташка њену истрагу и ко је то био, Бамије је навела да је реч о вишим структурама Еулекса, „али да не зна ко тачно“.

 

Срна

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Само у Србији! Судија коме је нестало 13 предмета напредује у судству

Само у Србији! Судија коме је нестало 13 предмета напредује у судству

5 (2) Судија Вишег суда Зоран Божовић последњих година напредује и добија значајне предмете – …

Суђење за плантажу марихуане Јовањицу 2 још није почело, а већ се одуговлачи

Суђење за плантажу марихуане Јовањицу 2 још није почело, а већ се одуговлачи

5 (1) Припремно рочиште за „Јовањицу 2“, које је почело у понедељак, а требало је …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend