fbpx
Насловна / Србија / Економија / Од 1.јануара лакше до кредита Фонда за развој

Од 1.јануара лакше до кредита Фонда за развој

БЕОГРАД- Државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић најавио је данас релаксираније услове за доделу кредита из Фонда за развој јер је ове године из тог фонда привреди одобрено свега 230 милиона динара, од укупно шешт милијарди динара.

Ти услови би се, према његовим речима, примењивали од 1. јануара 2015.

Оценивши да је износ од 230 милиона динара мали, Стевановић је Танјугу рекао да је Министарство из средстава Фонда могло да определи и 10 односно 15 милијарди динара за пласман у реални сектор.

„Међутим, руководећи се чињеницом да су могућности предузећа за повлачење нових стредстава лимитиране, одредили смо пет милијарди динара за кредите у обртна средства и инвестиције малим и средњим предузећима и предузетницима плус милијарду динара истим тим предузећима која послују на поплављеним подручјима“, изјавио је он.

Стевановић је додао и да су договорени репрограми у износу од 600 милиона динара којима се одлаже отплата у наредне две године.

Министарство ће, како је најавио, радити анализу у којој ће узети у обзир све слабости предузећа која су код Фонда аплицирала за подизање кредита како би наредне године више привредника дошло до средстава.

„Покушаћемо већ од 1. јануара 2015. године да у неком новом програму релаксирамо услове и пробамо да та средства омогућимо привреди под повољнијим условима“, рекао је Стевановић и додао да се посебно мора размотрити како изаћи у сусрет предузећима која су била оптерећена блокадама у претходном периоду.

Он је рекао да је тих 230 милиона динара повукло 20-ак предузећа, а да је поражавајуће то што су свега два или три предузећа подигла кредите за нове инвестиције.

„Све остало су кредити за обртна средства и то на најбољи начин илуструје стање српске привреде“, оценио је овај државни секретар.

Свеобухватни сет мера и закона који су усвојени у претходном периоду, како је навео, уливају наду да ће се у 2015.години ситуација у привреди побољшати.

Услови и процедуре за доделу кредита од Фонда за развој, како је навео, ни сада нису комплексни, те да су најбољи у односу на све програме које је Фонд до сада додељивао.

„Рочност отплате кредита за инвестиционе кредите смо продужили са седам на десет година, са две године грејс периода, а за обртна средства смо са пет година код предузетника рочност отплате продузили на седам година. За обртна средства смо дали могуцност да се отплаћују пет година са годином дана грејс периода“, прецизирао је он.

Каматне стопе, како је навео, у Фонду никада нису биле ниже јер износе свега два посто за кредите који се обезбеђују банкарском гаранцијом, а три посто за кредите који се обезбеђују хипотекама.

Стевановић је нагласио да приликом доделе кредита више нема политички искривљене воље, нити притисака који су ранијих година били присутни.

Он каже да је процес контроле унапређен тако што ће сваки одобрени кредит имати свог ментора који ће бити надлежан за тај пласман од почетка, односно од одобрења средстава до завршетка пројекта, а који ће за свој рад одговарати материјално и кривично.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Колико су преплаћени кредити у „швајцарцима”

Просечно потраживање власника корисника кредита индексираних у швајцарском франку према банкама у Хрватској износиће, према …

ММФ: Сваки други становник Србије позајмио новац од комерцијалних банака

4.5 (2) У Србији је прошле године било 48,75 банкомата на 100 хиљада одраслих грађана, …

3 Коментара

  1. Isto kao kredit za poljoprivrednike. Po sistemu takse, naknade I uzimanja para.

  2. „Relaksirani uslovi“ za dodelu kredita su „osmišljeni“ da bi se, kao i do sada, „namirili tajkuni, donatori, darodavci i radodajke“ vladajuće većine, a mala i srednja preduzeća će biti još manja!

  3. „Relaksirani uslovi“ za dodelu kredita su „osmišljeni“ da bi se, kao i do sada, „namirili tajkuni, donatori, darodavci i radodajke“ vladajuće većine, a mala i srednja preduzeća će biti još manja!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *